Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία, συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την λειτουργία του συστήματος προειδοποίησης των πολιτών και την κατανομή αρμοδιοτήτων της ομοσπονδίας, των κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία, συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την λειτουργία του συστήματος προειδοποίησης των πολιτών και την κατανομή αρμοδιοτήτων της ομοσπονδίας, των κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Οι σειρήνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προειδοποίηση για καταστροφές. Απαιτείται ένας συνδυασμός προειδοποιήσεων από διαφορετικές μεθόδους. Οι αμιγώς ψηφιακές προειδοποιήσεις δεν είναι ο σωστός τρόπος προειδοποίησης. Και γι 'αυτό θέλουμε να επιστρέψουμε στις παλιές καλές σειρήνες», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής Καταστροφών, Άρμιν Σούστερ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
«Με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, οι σειρήνες πρέπει να επανεγκατασταθούν στα σωστά σημεία σε συνεργασία με τα ομοσπονδιακά κρατίδια. Τα 90 εκατομμύρια δεν θα είναι αρκετά όμως για κάτι τέτοιο, γι αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Γρήγορα δεν μπορεί να γίνει, αφού πρόκειται για ένα έργο που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», πρόσθεσε ο Σούστερ.
Όσον αφορά την κριτική η οποία ασκήθηκε ότι δεν λειτούργησε καλά η προειδοποίηση του πληθυσμού, ο Σούστερ τόνισε: «Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη φάση "διάσωση, εντοπισμός αγνοουμένων, παροχή στέγης, κ.λπ. Απαγόρευσα μάλιστα στους συνεργάτες μου οποιαδήποτε αναφορά στην κριτική των πεπραγμένων. Τώρα απλώς βοηθάμε».
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο φράγμα Στάινμπαχταλσπερε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε ότι «η ομοσπονδιακή δομή της αντιμετώπισης των καταστροφών είναι σωστή. Ο συγκεντρωτισμός δεν βελτιώνει τίποτα».
Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είπε στο Βερολίνο ότι «τα καθήκοντα της πολιτικής προστασίας κατανέμονται μεταξύ της ομοσπονδίας, των κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει μια υποδομή προειδοποιήσεων - και αυτά τα τεχνικά μέσα λειτούργησαν».
Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ είχε προηγουμένως ταχθεί υπέρ της παραχώρησης περισσότερων εξουσιών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών επισημαίνει ρητά στον ιστότοπό της ότι «είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών αντιμετώπισης καταστροφών να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ή υφιστάμενους κινδύνους».
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενημέρωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «προωθήθηκαν σοβαρές προειδοποιήσεις επιδείνωσης του καιρού από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε πόλεις και κοινότητες». Το υπουργείο τονίζει επίσης ότι «εν συνεχεία τα μέτρα προστασίας πρέπει να αποφασίζονται επιτόπου.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής Καταστροφών, Άρμιν Σούστερ, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η υποδομή προειδοποιήσεων λειτούργησε. Το ερώτημα είναι με πόση ευαισθησία αντέδρασαν οι αρχές και οι πολίτες».
Ο διευθύνων σύμβουλος του περιφερειακού συμβουλίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μπούρκχαρντ Μιούλερ, δήλωσε επίσης στο δημόσιο ραδιόφωνο ότι «τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Επρόκειτο δε για ένα είδος πλημμύρας η οποία κατέστρεψε εντός πέντε λεπτών τους μετασχηματιστές ισχύος. Γι 'αυτό δεν υπήρχε ηλεκτρική ενέργεια για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τις εφαρμογές προειδοποίησης. Αυτό που χρειάζεται είναι κυρίως πιο δυνατές και νέες σειρήνες», τόνισε.
Πηγές: ΑΜΠΕ- Deutschlandfunk