O Ρίτσαρντ Μπράνσον μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη εμπορική πτήση στο Διάστημα ανοίγοντας τον δρόμο για τον διαστημικό τουρισμό. Πυρετωδώς ετοιμάζεται και η ομάδα του Τζεφ Μπέζος της Amazon για τη δική της πτήση στο Διάστημα που είχε προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη. Ένα όνειρο που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μπράνσον, γίνεται πραγματικότητα. Πέραν όμως της αδρεναλίνης και των έντονων συγκινήσεων που μπορεί να προσφέρει ένα ταξίδι στα άστρα, ανοίγεται συγχρόνως και ένας νέος, πολλά υποσχόμενος και άκρως ενδιαφέρων κόσμος, που βλέπει το Διάστημα από μακριά και έχει έμμεση μόνο σχέση με αυτό. Αυτός ο κόσμος δεν έχει περιουσία άνω των 200 δισ. δολαρίων, ούτε διαθέτει διαστημικό σκάφος, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
O Ρίτσαρντ Μπράνσον μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη εμπορική πτήση στο Διάστημα ανοίγοντας τον δρόμο για τον διαστημικό τουρισμό. Πυρετωδώς ετοιμάζεται και η ομάδα του Τζεφ Μπέζος της Amazon για τη δική της πτήση στο Διάστημα που είχε προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη. Ένα όνειρο που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μπράνσον, γίνεται πραγματικότητα. Πέραν όμως της αδρεναλίνης και των έντονων συγκινήσεων που μπορεί να προσφέρει ένα ταξίδι στα άστρα, ανοίγεται συγχρόνως και ένας νέος, πολλά υποσχόμενος και άκρως ενδιαφέρων κόσμος, που βλέπει το Διάστημα από μακριά και έχει έμμεση μόνο σχέση με αυτό. Αυτός ο κόσμος δεν έχει περιουσία άνω των 200 δισ. δολαρίων, ούτε διαθέτει διαστημικό σκάφος.
Όμως, έχει παίξει μέσα από την πλατφόρμα της Robinhood, συσσωρεύοντας μεγάλα κέρδη, με αποτέλεσμα να έχει ήδη πάρει μία γεύση από την αγορά μετοχών και άλλων τίτλων που έχουν να κάνουν με τη διαστημική αγορά. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs), startups και νέες τεχνολογίες στον χώρο των συναλλαγών δίδουν τη δυνατότητα στους traders να ποντάρουν στη λεγόμενη διαστημική οικονομία. Η Bank of America εκτιμά ότι η βιομηχανία του Διαστήματος αποτιμάται στα 314 δισ. δολάρια, με δυναμική ανάπτυξης σε 1,4 τρισ. δολάρια έως το 2030.
Τα νούμερα λοιπόν είναι «αστραφτερά» όσο και η γοητεία του Διαστήματος. Η διαφορά είναι ότι στο πεδίο των χρηματοοικονομικών τα μεγέθη και οι κλίμακες είναι πολύ μεγαλύτερα από τα ταξίδια στα άστρα, που σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει κάποιος πολύ χρήμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παίκτες στον συγκεκριμένο χώρο. Τον Μάρτιο, η γνωστή διαχειρίστρια επενδύσεων Κάτι Γουντ δημιούργησε το ETF ARK Space Exploration, που επενδύει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα και στην καινοτομία, έχοντας προσελκύσει μέχρι στιγμής ενεργητικό αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων. Στις αρχές καλοκαιριού, η εταιρεία παροχής διαστημικών υπηρεσιών Astra Space άρχισε να διαπραγματεύεται στο Nasdaq μέσω SPAC και ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλες.
Βεβαίως, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και οι αποστολές στο Διάστημα δεν στέφονται πάντα με επιτυχία. Πρόσφατα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έβαλε στο στόχαστρο κάποιες εταιρείες με διαστημικές δραστηριότητες με την κατηγορία ότι παραπλάνησαν τους επενδυτές ως προς την τεχνολογία τους. Η έντονη μεταβλητότητα αποτυπώνεται στην κίνηση της μετοχής της Virgin Galactic που υποχώρησε μία ημέρα μετά τη διαστημική της πτήση, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν όλα τα κέρδη της από τις αρχές Ιουλίου.
Ο χώρος σίγουρα είναι δύσκολος και αρκετά απρόβλεπτος. Όμως η αρχή έγινε και θα υπάρξει συνέχεια. Απλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, όπως συμβαίνει σε κάθε τι καινούργιο που ανοίγεται.