Κόσμος
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 13:26

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς παίρνουν λιγότερη άδεια

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς δεν παίρνουν όλη την ετήσια άδεια που δικαιούνται, σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Από το 56% που δεν παίρνει άδεια, το 1/3 παίρνει μόλις το ήμισυ ή και λιγότερο της αδείας του, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Hudson Highland Group, με έδρα τη Ν. Υόρκη.

Ενας στους πέντε είπε ότι σχεδιάζει να πάρει άδεια μόνο το Σαββατοκύριακο αντί του συνόλου της αδείας.

Πολλοί εργαζόμενοι διστάζουν να πάρουν το σύνολο της αδείας τους, καθώς φοβούνται ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά τους, δήλωσε η αρμόδια ανθρωπίνων πηγών της Hudson, Peg Buchenroth, συμπληρώνοντας: «Πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να λείψουν».

«Είτε επειδή έχουν πολλή δουλειά είτε επειδή ανησυχούν για την διατήρηση της θέσης τους, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να λείψουν. ΄Η τέλος το εργασιακό περιβάλλον τους είναι τέτοιο, που δεν αισθάνονται καλά να πάρουν το σύνολο της αδείας που δικαιούνται».

Η έρευνα έδειξε ότι το 1/3 των ερωτηθέντων λείπει μόνο μία εβδομάδα ετησίως από την εργασία του, το 49% παίρνει περισσότερες από 11 ημέρες άδεια το χρόνο και το 13% λείπει περισσότερο από πέντε εβδομάδες.

Ενας στους τέσσερις του συνόλου είπε ότι το αφεντικό του θέλει να έχει επαφή μαζί του όταν φεύγει για διακοπές. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε ένα στους τρεις μεταξύ των μάνατζερ.

Το 58% των εργαζομένων επιστρέφει από διακοπές πιο ξεκούραστο από ότι όταν έφυγε ενώ το 21% λέει ότι επιστρέφει στο γραφείο με μεγαλύτερο στρες.

Η πλειονότητα του 78%, κατέταξε τον εργοδότη της σε υψηλά επίπεδα ευελιξίας στην παροχή ελεύθερου χρόνου για προσωπικούς λόγους.

Η έρευνα που έγινε σε όλες τις ΗΠΑ με δείγμα 2.082 εργαζομένων από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, διενεργήθηκε από την Rasmussen Reports LLC, μία ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών. Το περιθώριο λάθους είναι περίπου συν ή πλην 2,4%.