Οι ΠΕ Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου, είπε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Στη Μύκονο ο ρυθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια βδομάδα, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, στην Ίο έχει υπερπενταπλασιαστεί, στη Σαντορίνη έχει υπερδιπλασιαστεί και στην Πάρο έχει επταπλασιαστεί σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.
Οι ΠΕ Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου, είπε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Η κατάσταση σε αυτές τις περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι στη Μύκονο ο ρυθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια βδομάδα, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, στην Ίο έχει υπερπενταπλασιαστεί, στη Σαντορίνη έχει υπερδιπλασιαστεί και στην Πάρο έχει επταπλασιαστεί.
Από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις περιοχές αυτές οι μη εμβολισμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Η υποχρέωση για τεστ δύο φορές την εβδομάδα αφορά και τα μη εμβολισμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως το ζήτημα της μεγάλης διασποράς αφορά κυρίως τις νέες ηλικίες και το ζήτημα της διασκέδασης και των συναθροίσεων, κάτι που όπως τόνισε προκύπτει από την επιδημιολογική διερεύνηση του ΕΟΔΥ. «Δεν γίνεται η αναφορά αυτή για να στοχοποιήσουμε επιχειρήσεις ή τρόπους διασκέδασης. Έχουμε όλοι ανάγκη και από ψυχαγωγία και από διασκέδαση, αυτό που χρειάζεται όμως και είναι ξεκάθαρο για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό είναι ότι θα πρέπει να γίνεται με τους όρους, τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν θα υποβάλλονται σε έξτρα έλεγχο όσοι γυρίζουν από διακοπές κι αν τα μέτρα για την εστίαση θα ισχύουν και σε άλλες δομές όπως ξενοδοχεία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά η δυνατότητα για εκατοντάδες χιλιάδες rapid test κατά την επιστροφή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.
«Είναι μία δύσκολη άσκηση που προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένη λύση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με τις υγειονομικές δομές του κάθε νησιού», επισήμανε ενώ για τα ξενοδοχεία προσέθεσε ότι υπάρχει μία διαβούλευση αλλά δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο προς ενημέρωση.
Η αύξηση ιικου φορτίου και η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων, οδήγησαν στην επανεξέταση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή εισηγήθηκε τα εξής:
Για την είσοδο σε κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι, πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών
Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου θα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια με self test και μια με rapid.
Επιπλέον δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.