Πολιτική
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 17:02

Ρωγμές στην κυβέρνηση, ρήγμα στη ΓΣΕΕ

Συζητείται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την αλλαγή του τρόπου διορισμού των διοικήσεων των Ταμείων. Ο Υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε τα περί κλίματος σκανδαλολογίας και τρομολαγνείας από συγκεκριμένα συμφέροντα που θίγονται από τις προωθούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου έθεσε θέμα απιστίας του υπουργού σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται η αλλαγή των διοικήσεων, αλλά εκείνων που ορίζουν τις διοικήσεις.

«Φαίνεται ότι έτρεξαν τόσο πολύ μέσα στο άγχος να καλύψουν επικοινωνιακά το όλο πρόβλημα, και δυστυχώς μέσα σε αυτή τη θερμή περίοδο θα πάνε και θα νομοθετήσουν για ένα μείζον θέμα. Το θέμα είναι να φτιάξεις ένα θεσμικό πλαίσιο σωστό και να το φτιάξεις στην ώρα που πρέπει. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το επενδυτικό μέρος όσον αφορά τα κεφάλαια των ταμείων από το διοικητικο-λειτουργικό μέρος. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός ρόλος στη διοίκηση των ταμείων. Πρέπει να υπάρξουν ειδικά και αυξημένα προσόντα σε αυτούς θα μπαίνουν επικεφαλής. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται με 400 και 600 ευρώ, με την έννοια αυτή δεν θα πάει κανείς να κάνει τον πρόεδρο του ταμείου που θα είναι σοβαρός και θα σέβεται τον εαυτό του. Επομένως νομοθετεί η χώρα στον αέρα. Με την τροπολογία αυτή το κράτος βγάζει απέξω τον εαυτό του. Βγάζει έτσι έξω την εγγύηση που το ίδιο δίνει έναντι της κοινωνικής ασφάλισης. Αύριο θα σου πει οι κοινωνικοί εταίροι διοικούν τα ταμεία, ας βρουν λύση για το ασφαλιστικό», σχολίασε στον ρ/σ Alpha ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν οι ενδοκυβερνητικές κόντρες στον απόηχο των χθεσινών βολών Μεϊμαράκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/18/1325011.htm . «Υπάρχουν πολιτικοί των λόγων, υπάρχουν και πολιτικοί των έργων. Εγώ ανήκω στη δεύτερη σχολή», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης. «Σημασία δεν έχει πότε μιλάμε αλλά τι λέμε και τι κάνουμε. Προέχει η ενότητα της παράταξης και το κυβερνητικό έργο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

«Είναι δυνατόν να γνωρίζουν οι πάντες τα πάντα; Γιατί γίνεται η έρευνα; Γιατί οδηγήθηκε η υπόθεση στη δικαιοσύνη;» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίαζοντας χθεσινή δήλωση που αποδόθηκε στον κ. Μεϊμαράκη περί αναπάντητων ερωτημάτων στην υπόθεση των ομολόγων.

Σε ερώτηση αν «υπάρχουν ομάδες στην κυβέρνηση», ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση είναι μία και δυνατή ομάδα».

Κύκλοι του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Γ. Σουφλιά, αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Μεϊμαράκη, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν τον αφορούσαν τα όσα είπε.

Τέλος, η υπόθεση των ομολόγων δημιούργησε σχίσμα και στη ΓΣΕΕ. Η ΔΑΚΕ ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή συμμετοχής της στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας, κατηγορώντας την ΠΑΣΚΕ ότι έχει μετατρέψει τη ΓΣΕΕ αντιπολιτευτικό άρμα στους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και ΓΓ της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο, απογραφή και αποτίμηση των δραστηριοτήτων των ταμείων από το 1998 έως σήμερα, εντοπισμό των υπαιτίων και παραδειγματική τιμωρία τους και καθιέρωση της κοινωνικής λογοδοσίας των διοικήσεων των ταμείων. Ο κ. Πουπάκης τόνισε ακόμα ότι στο συνέδριο της ΔΑΚΕ, στο τέλος Μαϊου, «θα καθορίσουμε, με όλα τα θέματα ανοιχτά, την παραπέρα πορεία μας στο προεδρείο, στην Εκτελεστική Επιτροπή, στη ΓΣΕΕ».