Κόσμος
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 20:19

Γκέιτς: Αποδίδει η διπλωματία με το Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε από το Τελ Αβίβ ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την απομόνωση του Ιράν, λόγω του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

Ο κ. Γκέιτς επισήμανε, ότι θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία ώστε τα δύο ψηφίσματα του Σ.A., που επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, να επιφέρουν αποτελέσματα και σημείωσε ότι η διπλωματία αποτελεί προτιμητέο τρόπο επίλυσης της αντιπαράθεσης με το Ιράν, γιατί η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη στο θέμα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αμίρ Περέτζ δήλωσε, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες, αλλά τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν και άλλες λύσεις.

Στο μεταξύ, σε απόρρητο έγγραφο της η ΙΑΕΑ αποκαλύπτει ότι το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, θέτοντας σε λειτουργία 1.300 μηχανές φυγοκέντρισης. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους, θεωρώντας τον αριθμό αυτό υπερβολικό και εκτιμούν ότι η Τεχεράνη δεν είχε θέσει σε λειτουργία περισσότερες από 600 μηχανές φυγοκέντρισης.

Αν και το έγγραφο δεν διευκρινίζει τον σκοπό του εμπλουτισμού του ουρανίου στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, πηγές δήλωσαν στο Associated Press ότι πρόκειται μάλλον για «δοκιμές», ώστε να διαπιστωθεί αν οι εγκαταστάσεις λειτουργούν ομαλά.