Κόσμος
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 18:39

Ιράν: Η Τεχεράνη επιβεβαιώνει συνομιλίες για ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουάσινγκτον

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε σήμερα "διαπραγματεύσεις" που είναι σε εξέλιξη με την Ουάσινγκτον για μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τη δήλωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ιράν ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το θέμα.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε σήμερα "διαπραγματεύσεις" που είναι σε εξέλιξη με την Ουάσινγκτον για μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τη δήλωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ιράν ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το θέμα.

Ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο NBC, δήλωσε το Σάββατο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιμένει στην απελευθέρωση όλων των Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν και δεν θα δεχθεί μια "μερική συμφωνία".

Χαρακτήρισε την απελευθέρωσή τους "προτεραιότητα", κάνοντας λόγο για "κάποια πρόοδο" στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Αντιδρώντας σε μια ερώτηση που αφορούσε τις δηλώσεις του Μάλεϊ, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιέι επιβεβαίωσε την ύπαρξη των συνομιλιών, λέγοντας ότι η Τεχεράνη ζητούσε την απελευθέρωση όλων των Ιρανών κρατουμένων στο εξωτερικό, και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

"Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη", δήλωσε ο Ραμπιέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Ιράν "είναι έτοιμο ν' ανταλλάξει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους με την απελευθέρωση όλων των Ιρανών κρατουμένων ανά τον κόσμο", δήλωσε προτού διευκρινίσει ότι μεταξύ αυτών των Ιρανών κρατουμένων συγκαταλέγονται και αυτοί "που φυλακίστηκαν κατ΄εντολή των ΗΠΑ".

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαϊντ Χατιμπζαντέχ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο υπουργός Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ "παρουσίασε σχέδιο για την ανταλλαγή όλων των Ιρανών και Αμερικανών κρατουμένων", σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν η Βρετανία, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία και το Ιράν έχουν στόχο κυρίως να προωθήσουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία από την οποία αποχώρησαν το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Η προεδρία Τραμπ επανέφερε στη συνέχεια σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, την άρση των οποίων είχε επιτρέψει η συμφωνία του 2015.

Οι συλλήψεις ξένων στο Ιράν, κυρίως ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, που κατηγορούνται συχνά για κατασκοπεία, αυξήθηκαν μετά τη μονομερή αυτή αποχώρηση των ΗΠΑ.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 1980 και οι εντάσεις επιδεινώθηκαν με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επανειλημμένα κρατούμενους, η τελευταία φορά ήταν τον Ιούνιο του 2020 όταν απελευθερωθηκε ένας πρώην στρατιωτικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Μάικλ Γουάιτ, και τότε απελευθερώθηκε και ο Ιρανός επιστήμονας Ματζίντ Ταχερί.

Πηγή: ΑΜΠΕ