Απόψεις
Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 07:00

H... ανάσταση του εμποράκου

Με τις μεγάλες επιχειρήσεις τα βάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπογράφοντας χθες διάταγμα με το οποίο επιχειρεί να επαναφέρει συνθήκες «υγιούς ανταγωνισμού» και να χτυπήσει τις μονοπωλιακές πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων.  «Ο ανεπαρκής ανταγωνισμός εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία. Το ποσοστό της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων έχει μειωθεί σχεδόν 50% από τη δεκαετία του ‘70, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις καθιστούν δυσκολότερο για τους Αμερικανούς με καλές ιδέες να μπουν στις αγορές, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικής Καινοτομίας (Economic Innovation Group), γράφει ο Μωυσής Λίτσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Με τις μεγάλες επιχειρήσεις τα βάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπογράφοντας χθες διάταγμα με το οποίο επιχειρεί να επαναφέρει συνθήκες «υγιούς ανταγωνισμού» και να χτυπήσει τις μονοπωλιακές πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων.  «Ο ανεπαρκής ανταγωνισμός εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία. Το ποσοστό της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων έχει μειωθεί σχεδόν 50% από τη δεκαετία του ‘70, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις καθιστούν δυσκολότερο για τους Αμερικανούς με καλές ιδέες να μπουν στις αγορές, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικής Καινοτομίας (Economic Innovation Group).

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος επικαλούνται ακόμη την έρευνα μιας σημαντικής οργάνωσης κατά των μονοπωλίων στην Ουάσιγκτον (American Εconomic Liberties Project), λέγοντας πως οι χαμηλοί μισθοί εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνισμού εκτιμάται πως στοιχίζουν στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό 5.000 δολάρια τον χρόνο. Μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το διάταγμα Μπάιντεν είναι μεταξύ άλλων η εξουσιοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου να εξετάσουν προσεκτικά τις συγχωνεύσεις που δεν αφήνουν ιδιαίτερες εναλλακτικές για τις μικρές επιχειρήσεις και δίνει εντολή στις υπηρεσίες να επιβάλουν με σθένος την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και να αμφισβητήσουν προηγούμενες κακές συγχωνεύσεις.

Δίνει επίσης εντολή στην Επιτροπή να εκδώσει κανονισμούς που θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων (Big Tech) και θα περιορίζουν τις «δολοφονικές εξαγορές», κατά τις οποίες μεγάλες ιντερνετικές πλατφόρμες αποκτούν εν δυνάμει ανταγωνιστές.

Το διάταγμα μειώνει επίσης τις τιμές στα φάρμακα, μέσω της στήριξης προγραμμάτων που διευκολύνουν την εισαγωγή ασφαλέστερων και φθηνότερων φαρμάκων από τον Καναδά. Με δυο λόγια ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να... αναστήσει τον «εμποράκο», τις μικρότερες επιχειρήσεις απέναντι στον οδοστρωτήρα των «big corporations». Το τι θα καταφέρει είναι άλλης τάξης θέμα, καθώς στην υπερσυντηρητική Αμερική του απόλυτου «laisser faire laisser passer» τέτοιου είδους παρεμβάσεις αντιμετωπίζονται ως... επάρατες σοσιαλιστικές.

Το διάταγμα Μπάιντεν ωστόσο αλλάζει την ατζέντα και τη συζήτηση, επαναφέροντας στο προσκήνιο έννοιες όπως «μονοπώλια» και «μεγάλες επιχειρήσεις», η οικονομική ισχύς των οποίων και η έμμεση πολιτική αποτελούν πολλές φορές τροχοπέδη για μία υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.