Οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν, τερματίζοντας τον επίσημο ρόλο της Βρετανίας σε μια μακρά σύγκρουση δύο δεκαετιών, παρόλο οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος και εν μέσω φόβων ότι η αποχώρηση ξένων στρατιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
Οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν, τερματίζοντας τον επίσημο ρόλο της Βρετανίας σε μια μακρά σύγκρουση δύο δεκαετιών, παρόλο οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος και εν μέσω φόβων ότι η αποχώρηση ξένων στρατιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
«Όλα τα βρετανικά στρατεύματα που έχουν ανατεθεί στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, επαινώντας τα επιτεύγματα των βρετανικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε τους «κινδύνους» που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν.
«Για προφανείς λόγους, δεν θα αποκαλύψω το χρονοδιάγραμμα της αναχώρησής μας, αν και μπορώ να πω στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών μας έχει ήδη αποχωρήσει», δήλωσε ο κ. Τζόνσον.
Οι βρετανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν το 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις μέχρι το 2014. Συνολικά 457 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη χώρα.
Το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Βρετανία, δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα στρατεύματά του θα αρχίσουν να αποσύρονται σε συντονισμό με απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.
Η βία μαίνεται σε ολόκληρο το Αφγανιστάν τις εβδομάδες από τότε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν την περασμένη εβδομάδα την αεροπορική βάση Bagram, το μακροχρόνιο έδαφος στάσης για στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη χώρα, τερματίζοντας ουσιαστικά τον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής. Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί κατά 90%.
Ο κ. Τζόνσον είπε ότι δεν υποτιμά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια.
«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα καταλήξει στο ψευδές συμπέρασμα ότι η απόσυρση των δυνάμεών μας σημαίνει κάπως το τέλος της δέσμευσης της Βρετανίας στο Αφγανιστάν, δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε, ούτε έχουμε ψευδαισθήσεις σχετικά με τους κινδύνους της σημερινής κατάστασης», είπε. Δήλωσε πάντως υπερήφανος για τον ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο στο Αφανιστάν.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι θα παραμείνει ένας μικρός αριθμός στρατευμάτων για την προστασία των διπλωματών.
Ο Νικ Κάρτερ, ο οποίος ως επικεφαλής του αμυντικού προσωπικού είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι υπάρχει η πιθανότητα το Αφγανιστάν να βρίσκεται σε πορεία προς εμφύλιο πόλεμο καθώς οι Αμερικανοί και άλλα ξένα στρατεύματα φεύγουν.
Οι πρόσφατες ειδήσεις από το Αφγανιστάν ήταν «πολύ ζοφερές» και είναι «εύλογο» ότι το κράτος της χώρας θα καταρρεύσει χωρίς ξένα στρατεύματα εκεί, είπε στους δημοσιογράφους.
Το Αφγανιστάν θα μπορούσε να βιώσει μια κατάσταση όπως ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας του 1990 «όπου θα βλέπατε μια κουλτούρα πολέμου και μπορεί να δείτε μερικά από τα σημαντικά θεσμικά όργανα, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας να διασπώνται σε εθνοτικές ή, εν προκειμένω, φυλετικές γραμμές», είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters