Τι κοινό έχουν ένας Γάλλος σεφ σε πιτσαρία στο Παρίσι και σερβιτόροι σε καφέ του Τόκιο; Είναι και στις δύο περιπτώσεις ρομπότ.
Κατά καιρούς φουντώνουν οι συζητήσεις για το πόσο τα ρομπότ απειλούν τις θέσεις εργασίας ή απλά δημιουργούν άλλες σε διαφορετικούς τομείς. Πάντως η αλήθεια είναι ότι η πανδημία έβαλε για τα καλά στην καθημερινότητά της τα ρομπότ.
Στο πλαίσιο αυτό μια νέα πιτσαρία άνοιξε στο κέντρο του Παρισιού με τον σεφ να είναι ένα ρομπότ. Όλα γίνονται μηχανικά από την παρασκευή μέχρι τη συσκευασία της πίτσας.
Χρειάστηκαν 8 χρόνια ερευνών για να καταφέρουν οι υπεύθυνοι να έχουν ένα ρομπότ που θα κάνει όλες τις δουλειές.
Αλλά και στο Τόκιο αυξάνονται τα καφέ που χρησιμοποιούν σερβιτόρους ρομπότ. Τρία χρόνια πριν άνοιξε στο Τόκιο, το Dawn Ver, το πρώτο καφέ με προσωπικό ρομπότ που χειρίζονταν από το σπίτι τους δέκα άτομα με προβλήματα κινητικότητας.
Με τον κορωνοϊό η τάση έχει αυξηθεί καθώς αρκετοί πελάτες δεν θέλουν να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, οπότε νιώθούν μεγαλύτερη ασφάλεια με τα ρομπότ.
Οι σερβιτόροι ρομπότ μιλούν ιαπωνικά και αγγλικά και με μεγάλη χαρά εξυπηρετούν τους πελάτες. Έχουν ύψος 1,20 και μέχρι τώρα δεν φαίενται να μπερδεύουν τις παραγγελίες. Φυσικά «γλιτώνεις» και το φιλοδώρημα.
naftemprokigr με πληροφορίες euronews