Πολιτική
Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 08:16

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η εκδήλωση δυσαρέσκειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπόθεση των ομολόγων και τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, η παρέμβαση του προέδρου των βιομηχάνων για την ίδια υπόθεση και ο νέος ΚΟΚ, που τίθεται σε εφαρμογή από τις 3 Ιουνίου, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπράβο από την Ευρώπη. Στο 2,6% κάτω το έλλειμμα στην Ελλάδα.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σταράτα λόγια από Καραμανλή για τα εθνικά θέματα. Σαφέστατο μήνυμα του πρωθυπουργού προς ¶γκυρα και Σκόπια για την πολιτική τους.

* Η ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση σε αναμονή. Αυξάνονται οι πιέσεις για εκλογές ή ανασχηματισμό.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές ζητάει και ο ΣΕΒ. Η Οικονομία δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ. Δασκαλόπουλος.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σκάνδαλο των ομολόγων: Προεδρική αποδοκιμασία και λαϊκή κατακραυγή.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η δικαίωση. Eurostat: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία.

* ΕΘΝΟΣ: Μήνυμα δυσφορίας από τον Πρόεδρο. Ο Κ. Παπούλιας έβαλε σε καραντίνα τον Σάββα Τσιτουρίδη.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρέλαση αύριο στην Βουλή. Ενώ η Κυβέρνηση παραδέχεται υπερτιμολογήσεις στο θέμα των ομολόγων, καλούνται οι καθ' ύλην αρμόδιοι να ενημερώσουν την Επιτροπή της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κεραυνοί ΣΕΒ για πολιτική - οικονομία. Πρόωρες εκλογές για έξοδο από την κρίση ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χωρίς δίπλωμα στο τρίτο κόκκινο. Στη μέγκενη του νέου ΚΟΚ και του πόιντ σίστεμ οι απρόσεκτοι οδηγοί.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βόμβα ΣΕΒ και πάγος στον Σάββα. Ομόλογα: Χιονοστιβάδα εξελίξεων και αποκαλύψεων.

* ΕΣΤΙΑ: Ο Σαρκοζύ λέει όχι στην ήπια προσαρμογή. Οι Γάλλοι προκρίνουν την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πληθαίνουν τα βέλη κατά Τσιτουρίδη. Εκδήλωση δυσαρέσκειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Εκλογές ζητούν οι βιομήχανοι! "Μεγάλο σκάνδαλο προμηθειών" βλέπει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

* ΤΑ ΝΕΑ: Έδειξε πόρτα ο Πρόεδρος στον Τσιτουρίδη. Δημόσια αποδοκιμασία από Παπούλια για τα ομόλογα.

* Η ΝΙΚΗ: Παραδέχονται τις μίζες. Καταρρέει η υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Δυναμικά στη μάχη για την απεργία της Πρωτομαγιάς.

* ΧΩΡΑ: Ανοίγουν για 27.500 άτομα οι πόρτες του Δημοσίου. Προσλήψεις για κάλυψη αναγκών.

* City Press: Παρέμβαση Δασκαλόπουλου εφ' όλης της ύλης. "Εκρηκτική" συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

* Metro: Μέτωπο για τα ομόλογα. Μετά τη ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ στην... επίθεση για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.

* Metropolis: "Σαφάρι" για τα ακίνητα. Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων του 2005.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 1 στα 3 ευρώ στο παρεμπόριο. 5 δισ. ευρώ το χρόνο στο "πεζοδρόμιο".

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Βγήκαν τα... νυστέρια ενόψει εκλογών στην Ιατρική Σχολή.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκλογές τώρα ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι, για να μην αναστραφεί η καλή πορεία της οικονομίας. Δήλωση-βόμβα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αδιάλλακτα τα Σκόπια σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή.

ΣΕΒ

Η City Press υπογραμμίζει ότι "εκρηκτική" συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Υπάρχουν διαχειριστικές και ποινικές ευθύνες στο θέμα των ομολόγων, που πρέπει να αποδοθούν. Η ταχύτητα που χρειάζεται η οικονομία δεν ευνοείται από μεγάλες προεκλογικές περιόδους. "Βαρίδια" για την οικονομία το κράτος, η υπερτροφία των κομματικών μηχανισμών και η διάχυση της διαφθοράς. Η κομματική συναίνεση έχει καταστεί άλλοθι αδράνειας και απραξίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "την ώρα που η κυβέρνηση πελαγοδρομεί με το σκάνδαλο των ομολόγων, ο πρόεδρος των βιομηχάνων παρενέβη και καταλόγισε πολιτικές, ποινικές και διαχειριστικές ευθύνες σε όσους έπαιξαν με τα λεφτά των Ταμείων και ζήτησε εμμέσως εκλογές. Ο Σάββας Τσιτουρίδης εξακολουθεί να βρίσκεται σε "καραντίνα", καθώς χθες είδε να τον "αδειάζουν" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας της ΝΔ".

Η Metro τονίζει ότι "ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν ΣΕΒ και συνδικάτα για το θέμα των ομολόγων, με τους μεν βιομηχάνους να χαρακτηρίζουν την υπόθεση "σκάνδαλο προμηθειών" και τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με κεντρικό σύνθημα "Δώστε πίσω τα λεφτά". Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε απέδωσε διαχειριστικές και πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση των ομολόγων".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "κεραυνούς για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας εξαπέλυσε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, παρεμβαίνοντας ευθέως στο ζήτημα που μονοπωλεί την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα συνέστησε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για την έξοδο από την κρίση, η οποία όπως υποστήριξε προκαλεί ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "τον δρόμο για εθνικές εκλογές δείχνει στην κυβέρνηση ο επιχειρηματικός κόσμος. Σαφής άλλωστε ήταν η χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν βοηθάει την Οικονομία".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "εκλογές ζητούν οι βιομήχανοι δια στόματος του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει ρότα και να ρίξει τους τόνους στο θέμα των ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι "το γρήγορο ξεκαθάρισμα δίνει ώθηση στην οικονομία και το έχουμε ανάγκη. Η ταχύτητα που χρειαζόμαστε δεν ευνοείται από μεγάλες προεκλογικές περιόδους".

ΚΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "από τις 3 Ιουνίου μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος αυστηρός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Προβλέπει μεγάλα πρόστιμα, καθώς και αφαίρεση του διπλώματος για έξι μήνες".

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "σε πολιτική απομόνωση περιέρχεται σταδιακά ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τιτσουρίδης, ο οποίος αρνούμενος να υποβάλει παραίτηση δυσχεραίνει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση των ομολόγων. Μετά τη συνεχιζόμενη "χλιαρή" και εξ αποστάσεως κάλυψη που του προσφέρει το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με διακριτικότητα, αλλά και απόλυτη σαφήνεια, εξεδήλωσε τη δυσφορία του για τους χειρισμούς του υπουργείου Απασχόλησης που έχουν θέσει σε κίνδυνο τα αποθεματικά των Ταμείων".

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των ομολόγων έστειλε χθες ο κ. Κ. Παπούλιας. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει θύελλα και στις οργανώσεις της ΝΔ, οι οποίες η μία μετά την άλλη ζητούν την καρατόμηση των ενόχων. Στον χορό των αποδοκιμασιών μπήκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος μίλησε για πολιτικές και ποινικές ευθύνες και ζήτησε "γρήγορα εκλογές".

ΤΑ ΝΕΑ γράφει ότι "σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την υπόθεση των ομολόγων έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αγνοώντας επιδεικτικά τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "τη δυσφορία του απέναντι σε έναν από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου των ομολόγων, τον υπουργό Απασχόλησης, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - με τρόπο που του επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος. Ο κ. Παπούλιας, σε εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ο κ. Τσιτουρίδης, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις ακόμα και από την καρέκλα του υπουργού".

Ακίνητα

Σύμφωνα με τη Metropolis "στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων του 2005. Περίπου στα 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία του "μαύρου χρήματος" από τις εν λόγω συναλλαγές. Κατασκευαστές και αγοραστές στο μικροσκόπιο των κατά τόπους εφοριών".

ΠΑΜΕ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "με εκατοντάδες εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την προετοιμασία της απεργίας της 1ης Μάη και των συγκεντρώσεων που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 πμ στο Σύνταγμα".

Πρωθυπουργός

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "μπορεί ο πρωθυπουργός να διαμηνύει ότι δεν θα λάβει αποφάσεις υπό πίεση και να εκπέμπει "όχι στον ανασχηματισμό και τις πρόωρες εκλογές", αλλά δεν κατορθώνει να πείσει ότι η κυβέρνηση θα βγάλει την τετραετία. Το σκάνδαλο των ομολόγων, παρότι προχωρεί το σχέδιο της αναστροφής της πώλησης του ομολόγου, παραμένει βασική σταθερά των πολιτικών εξελίξεων και δεν επιβεβαιώνονται οι ευσεβείς πόθοι του πρωθυπουργού πως οι επιπτώσεις του θα απορροφηθούν".

Βαλκάνια

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "θετικές είναι οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Σλοβενίας, καθώς οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά ως οικονομικοί επενδυτές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι υποστηρικτές της ειρήνης στα Βαλκάνια. Στην κοινή βούληση για προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα, αναφέρθηκαν, άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Σλοβένος ομόλογός του Γιάνεζ Γιάνσα, μετά τη χθεσινή υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και του τουρισμού, στο Μέγαρο Μαξίμου από τον υπουργό ¶μυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την υπουργό Τουριστική Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά".

Δημόσιο

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "ανοίγουν οι "πόρτες του Δημοσίου" για περίπου 27.500 άτομα, τα οποία αναμένεται να προσληφθούν για την κάλυψη των αναγκών υπουργείων, φορέων του Δημοσίου και του ΕΣΥ, το αμέσως επόμενο διάστημα".

Eurostat

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την επιβράβευση στην ελληνική κυβέρνηση που οδηγεί την Ελλάδα στην έξοδο από τη δημοσιονομική επιτήρηση έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Με ανακοίνωσή της η Eurostat, βασιζόμενη στα μη αναθεωρημένα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ, τα οποία έδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, επικύρωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος, το οποίο όπως σημειώνεται διαμορφώθηκε το 2006 στο 2,6% του ΑΕΠ ή 5,1 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω από τα επίπεδα του 3%".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "η Eurostat επιβεβαίωσε χθες τα στοιχεία για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% το 2006 που είχαν κοινοποιήσει στις κοινοτικές Αρχές η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το υπουργείο Οικονομίας. Η επικύρωση των στοιχείων αποτελεί καθοριστικό βήμα για την έξοδο από το καθεστώς επιτήρησης, ενώ ακολουθεί στις 7 Μαΐου η έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν".

Κυβέρνηση-Ομόλογα

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "βήμα βήμα υποχωρεί κάθε μέρα που περνά, η κυβέρνηση αναγκαζόμενη, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, να αναγνωρίσει όσα διέψευδε έως πρότινος για το σκάνδαλο στα ασφαλιστικά ταμεία".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "γεμάτη από ομόλογα αναμένεται η αυριανή ημέρα στη Βουλή. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών, ενώ έχουν κληθεί και οι διοικήσεις των Ταμείων, που φέρονται να έχουν επενδύσει σε δομημένα ομόλογα. Ο Ευάγγελος Αντώναρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν υπέβαλε ούτε ζητήθηκε από τον Σάββα Τσιτουρίδη παραίτηση".

Σαρκοζί

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "η εφημερίδα θέλει να ελπίζη ότι τόσο το αποτέλεσμα του α' γύρου όσο και το διαγραφόμενο του β' γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, θα έχη επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα. Το μήνυμα του Νικολά Σαρκοζύ είναι σαφές: Ναι στην φιλελεύθερη πολιτική, ναι στις τομές και μεταρρυθμίσεις. Όχι στην αναβλητικότητα και τον ατέρμονα κοινωνικό διάλογο, όχι στην ήπια προσαρμογή".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ