Σε Υμηττό και Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη την Τετάρτη ο Ν. Χαρδαλιάς, για αυτοψία των έργων απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Δρυάδες» για την αντιπυρική θωράκιση της Αττικής. Επιπλέον, επόπτευσε τις εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων και τοποθέτησης υδατοδεξαμενών.
Σε Υμηττό και Ιπποκράτειο Πολιτεία μετέβη την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της ΓΓΠΠ.
Ο κ. Χαρδαλιάς πραγματοποίησε αυτοψία των έργων απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Δρυάδες» για την αντιπυρική θωράκιση της Αττικής. Επιπλέον, επόπτευσε τις εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων και τοποθέτησης υδατοδεξαμενών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στις περιοχές αυτές κι ενημερώθηκε για τις εργασίες διάνοιξης διόδου απομάκρυνσης και διαφυγής πολιτών στην οδό Απόλλωνος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, εργασίες οι οποίες βρίσκονται πλέον σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
Κατά την επίσκεψή του στον Υμηττό, τον υφυπουργό συνόδευσαν ο δήμαρχος Υμηττού-Αργυρούπολης και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), Γιάννης Κωνσταντάτος, ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς και ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης.
Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Πρόκειται για μια από τις πολλές παρεμβάσεις που κάνουμε στην Αττική και σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε συνεργασία και με τον ΣΠΑΥ. Μιλάμε για τα αυτονόητα, για πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είχαν καθυστερήσει όλα αυτά τα έργα προστασίας. Ο Υμηττός παραμένει ίσως ο μοναδικός πνεύμονας πράσινου αυτή τη στιγμή στην Αττική και πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον σεβαστούμε. Και πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά που γίνεται από τον ΣΠΑΥ, αλλά και από τους δημάρχους, είναι εξαιρετική…».
Αναφερόμενος στην Επιχείρηση «Δρυάδες», ο υφυπουργός υπογράμμισε πως «εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε όλη την Αττική και σε περιοχές όπως η Αρχαία Ολυμπία και στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία έρχεται να καλύψει ανάγκες που θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί. Με τον Νόμο 4662/2020, όμως, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρεμβαίνουμε πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες και να φέρνουμε συγκεκριμένες λύσεις. Εφεξής, από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο κάθε χρόνο θα προβλέπει συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης και έργα προστασίας, σε συνεργασία με τις δασικές μας Υπηρεσίες και τους ανθρώπους που επιχειρούν στο δάσος και κάθε μέρα προσπαθούν να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το φυσικό περιβάλλον. Η Πολιτική Προστασία έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορεί να μείνει θεατής των εξελίξεων, συμμετέχει, παρεμβαίνει, φέρνει συγκεκριμένα αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Θερμές ευχαριστίες προς τον υφυπουργό εξέφρασε ο δήμαρχος Υμηττού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, σημειώνοντας ιδιαίτερα την άριστη συνεργασία και την ταχεία απόκριση της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής.
Κατά την αυτοψία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που ακολούθησε, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως «η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν από την πρώτη στιγμή μια εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητά μας, καθώς έχουμε ένα μεγάλο οικισμό μέσα σε δάσος. Η δουλειά που έχει γίνει εδώ είναι πρότυπη, με χιλιάδες στρέμματα καθαρισμών, αλλά και το σημαντικότερο, τη διάνοιξη της οδού Απόλλωνος. Τη διάνοιξη αυτή η Πυροσβεστική Υπηρεσία τη χαρακτήρισε ως μείζονος σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, καθώς σε όλες τις προσομοιώσεις που έγιναν, προέκυψε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα υπήρχαν περιοχές που θα εγκλωβίζονταν.
Θέλω να ευχαριστήσω τις τεχνικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, γιατί μέσα σε χρόνο ρεκόρ, από την πρώτη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε εδώ στις 12 Μαΐου, ολοκληρωθήκαν οι τεχνικές εκθέσεις, οι μελέτες, οι εγκρίσεις που χρειάζονταν και προχώρησε το έργο, τις επόμενες ημέρες το παραδίδουμε. Το έργο αυτό έρχεται να αναδείξει την ανάγκη για σχέδια αντιπυρικής θωράκισης σε κάθε περιοχή. Είναι μια συνθέτη συζήτηση που έχει μείνει στις καλένδες για πολλές δεκαετίες κι έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές. Από τον Σεπτέμβριο ξεκινάμε, λοιπόν, και αυτή τη συζήτηση, για τα αντιπυρικά σχέδια όλων των περιοχών με χαρακτηριστικά επικινδυνότητας» προανήγγειλε.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η Επιχείρηση «Δρυάδες» υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, που αφορά σε εκτεταμένες παρεμβάσεις αντιπυρικής θωράκισης σε 18 περιοχές της Αττικής που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, αλλά και στο Τατόι, στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη και στην Αρχαία Ολυμπία.