Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 13:42

Αγελάδες με υποαλλεργικό γάλα και ανθεκτικοί στις ασθένειες χοίροι

Ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα σε Ρωσία και Βρετανία δύο νέα επιτεύγματα της γενετικής μηχανικής.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την γέννηση της Ντόλι, ενός προβάτου που έγινε το πρώτο ζώο προϊόν κλωνοποίησης, η επιστήμη της γενετικής μηχανικής έχει κάνει άλματα. Ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα σε Ρωσία και Βρετανία δύο νέα επιτεύγματα γονιδιακής τροποποίησης. Ερευνητές με επικεφαλής την Γκαλίνα Σινγκίνα του Ομοσπονδιακού Επιστημονικού Κέντρου Διαχείρισης Ζώων Ernst δημιούργησαν μια αγελάδα μέσω κλωνοποίησης τα γονίδια της οποίας τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να παράγει υποαλλεργικό γάλα που θα μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Doklady Biochemistry and Biophysics» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αγελάδα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2020 και αρχικά ζούσε απομονωμένη με την μητέρα της αλλά στην συνέχεια ήρθε σε επαφή με τις υπόλοιπες στην φάρμα του ερευνητικού κέντρου και ζει φυσιολογικά πλέον μαζί τους. Στο εγχείρημα πήραν μέρος επιστήμονες του Ινστιτούτου Skoltech και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Χρησιμοποίησαν την τεχνολογία «κοπτοραπτικής» γονιδίων CRISPR/Cas9 για να απομακρύνουν τα γονίδια AEP και LOC100848610 που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν την δυσανεξία στην λακτόζη στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι το 70% του ανθρώπινου πληθυσμού έχει κάποιας μορφής δυσανεξία στα γαλακτομικά προϊόντα που προέρχονται από αγελαδινό γάλα.

Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Ρόσλιν, επιστήμονες του οποίου δημιούργησαν την Ντόλι, σε συνεργασία με την εταιρεία γενετικών τεχνολογιών Genus ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη εντός της προσεχούς πενταετίας χοίρων που θα είναι ανθεκτικοί στο αναπαραγωγικό και αναπνευστικό σύνδρομο των χοίρων. Πρόκειται για ασθένεια που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα στους χοίρους και τους εξοντώνει σε νεαρές ηλικίες ενώ επίσης τα θηλυκά που εγκυμονούν τελικά δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την κύηση. Ούτε τα εμβόλια ούτε φαρμακευτικές θεραπείες έχουν καταφέρει να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Η δημιουργία γενετικά τροποποιημένων χοίρων που δεν θα νοσούν από την συγκεκριμένη ασθένεια θα προσφέρει υγιή ζώα που παρέχουν στην συνέχεια το κρέας τους για κατανάλωση.