Πολιτική
Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 12:22

Κατάσχεση 340 τόνων ακατάλληλων πουλερικών

Σε κατάσχεση ακατάλληλων για βρώση και κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για περίπου 340 τόνους αλλοιωμένα κατεψυγμένα κοτόπουλα, τα οποία εντοπίστηκαν στα ψυγεία ΑΛΑΣΚΑ Κηφισού 28, στο Ρέντη, που είχε αγοράσει από εγκεκριμένα ελληνικά πτηνοσφαγεία η εταιρεία ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗΣ Κ. - Ε. ΦΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε (Λ. Σουνίου 51, Μαρκόπουλο Αττικής) για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδας «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».

Σύμφωνα με τη Νομαρχία Πειραιά, κατά το λεπτομερή μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησαν οι κτηνίατροι της Νομαρχίας, διαπίστωσαν ότι τα κατεψυγμένα κοτόπουλα παρουσίαζαν αλλαγές στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες ως προς το χρώμα και τη σύσταση, καθώς και αιμορραγικές εκχυμώσεις.

Αμέσως προχώρησαν στην απαγόρευση διακίνησης οποιασδήποτε ποσότητας από τη συγκεκριμένη παρτίδα, στέλνοντας ταυτόχρονα δείγματα σε ειδικά εργαστήρια της Αγίας Παρασκευής και της Χαλκίδας για ανίχνευση σαλμονέλας και για τάγγιση, αντίστοιχα.

Από τα δείγματα που εστάλησαν στην Χαλκίδα 2 βρέθηκαν θετικά σε τάγγιση. Η τάγγιση είναι οξείδωση του λίπους από τον ατμοσφαιρικό αέρα παρουσία υγρασίας, με αποτέλεσμα την παραγωγή αλδεϋδών και κετονών, που είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνονται.

Η Νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε την «ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ» η οποία ζήτησε τον επανέλεγχο των πουλερικών και εφόσον πιστοποιείτο η ακατάλληλότητά τους οι υπηρεσίες της Νομαρχίας να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Μετά τον επαναληπτικό έλεγχο, οι ελεγκτές προχώρησαν στην κατάσχεση των συνολικά 337.320 κιλών ακατάλληλων για κατανάλωση κατεψυγμένων κοτόπουλων, για την προστασία και διασφάλιση της δημόσιας υγείας.