Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ολομέλεια διεξάγεται ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία, ενώ νωρίτερα, από τις 10:00 έως τις 16:00, πραγματοποιήθηκαν θεματικά στρογγυλά τραπέζια (Οικονομία, Περιβάλλον, Εργασία, Κοινωνικό Κράτος, Πολιτισμός, Kράτος-θεσμοί-δημοκρατία).
Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η ολομέλεια διεξάγεται ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία, ενώ νωρίτερα, από τις 10:00 έως τις 16:00, πραγματοποιήθηκαν θεματικά στρογγυλά τραπέζια (Οικονομία, Περιβάλλον, Εργασία, Κοινωνικό Κράτος, Πολιτισμός, Kράτος-θεσμοί-δημοκρατία).
Νίκος Παππάς: Στόχος η πρωτιά στις εκλογές
Στόχος πρέπει να είναι η πρωτιά στις εκλογές και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής, ανέφερε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε ότι με την Εθνική Συνδιάσκεψη γίνεται ένα ποιοτικό άλμα στη λειτουργία του κόμματος που αξιοποιεί και τις ψηφιακές δυνατότητες.
Όσον αφορά την κομματική και πολιτική λειτουργία σημείωσε ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές η στόχευση είναι επίκαιρη: ανασυγκρότηση στο κόμμα που θα γίνει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης. Σημείωσε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι αυτόματος και θα πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας αλλά και οι εγγενείς αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι κόμμα έχει ανάγκη η κοινωνία και αυτό να φτιάξουμε;
Επίσης να διατυπώσουμε πρόγραμμα που θα είναι τομή σε σχέση με όσα μας επιτράπηκε να κάνουμε όταν κυβερνούσαμε σε συνθήκες μνημονίων. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, θα είναι λάθος να κάνουμε ότι είμαστε μία δύναμη που δεν έχει περάσει από κυβερνητικές θέσεις, και ίσως έχουμε κάνει και λάθη».
Αντώνης Κοτσακάς: Έμφαση στα εθνικά θέματα
Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Κοτσακάς. Ο κ. Κοτσακάς επισήμανε κατ' αρχάς ως έλλειμμα στην εν γένει συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, την περιορισμένη αναφορά στα εθνικά θέματα. Είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα δεν είναι στο Βέλγιο, είναι στην Ανατολική Μεσόγειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας μην υποβαθμιστούν τα εθνικά θέματα. Προτείνω να διοργανωθεί ένα φόρουμ σε εύθετο χρόνο για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική».
Ακολούθως ανέφερε: «Ποια είναι τα στρώματα και οι τάξεις με τα οποία επιχειρούμε να διαμορφώσουμε μία προνομιακή σχέση; Είναι το λεγόμενο πρεκαριάτο, οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν μεν μόρφωση και εξειδίκευση αλλά είναι σε αδιέξοδο. Μπορεί να είναι το στρώμα της κοινωνικής ανατροπής. Η προσπάθειά μας πρέπει να υπακούει σε μία στρατηγική: τη διαμόρφωση ενός αντινεοφιλελεύθερου μετώπου».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προτείνονται δύο στρατηγικές για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η μία να αγκαλιαστούμε με τα κινήματα όπως το 2012. Βέβαια οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η άλλη είναι ο εναγκαλισμός με τον μεσαίο χώρο. Ο μεσαίος χώρος όμως είναι φλατ και προσδιορίζεται από στοιχεία του εποικοδομήματος. Ωστόσο, το μεγάλο κομμάτι είναι τα μεσαία στρώματα και αυτά είναι ο προνομιακός μας χώρος. 'Αρα το ερώτημα με τα κινήματα ή με τον μεσαίο χώρο δεν είναι διάζευξη είναι σύνθεση. Επιπλέον κάποιοι προτείνουν πολιτικές συμμαχίες και κάποιοι κοινωνικές συμμαχίες. Η δική μου πρόταση είναι οικοδόμηση ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας σε αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση».
Ο κ. Κοτσακάς αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών: «Το πότε και αν θα γίνουν εκλογές δεν θα το αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης αλλά η οικονομική εξουσία και το βαθύ κράτος. Και δεν θα αποφασίσουν εκλογές πριν κατανεμηθούν τα 72 δισ. του Ταμείου Ανασυγκρότησης και των ευρωπαϊκών πόρων. Το σχέδιο του συστήματος και όχι του κ. Μητσοτάκη είναι να περιορίσει τις διαρροές, να μην ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γι' αυτό θα δημιουργήσουν δύο παράπλευρα σχήματα που θα απορροφήσουν τις διαρροές. Το ένα θα είναι στον χώρο του πολιτικού κέντρου και έναν άλλο στην άκρα δεξιά. Έτσι ευελπιστούν ότι θα διαμορφώσουν κυβερνητική πλειοψηφία».
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Χρειάζεται συλλογικός αναστοχασμός
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε σε αυτή τη φάση «να δοθεί το μέγιστο ενδιαφέρον στο κόμμα μας για να υπάρχει μια συλλογική διάσκεψη, απόφαση και δράση». «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν η ΝΔ αυτήν τη στιγμή που με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα, τι σχέδια έχει, για να προλάβουμε να οργανωθούμε, να αναστοχαστούμε και να προχωρήσουμε τις προτάσεις μας», είπε, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει εξαιρετική δουλειά αυτό το διάστημα», «το κόμμα ξαναβρέθηκε σε μια κατάσταση δράσης, χωρίς να αγνοούμε ότι υπάρχουν προβλήματα συσπείρωσης και ενθουσιασμού που αποτελούν τη μεγάλη αποθήκη συναισθημάτων για να νικήσεις στις εκλογές».
Είπε ότι «χρειάζεται συλλογικός αναστοχασμός», ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει συσπειρώσει αρκετές μερίδες από τις εκάστοτε εξουσίες της Ελλάδας και προσπαθεί να υλοποιήσει πιστά τον νεοφιλελευθερισμό και τις κυρίαρχες τάσεις». Μίλησε για κόμμα αριστερό, συμμετοχικό, που θα μπορεί να εντάσσει όλα τα μέλη, να διεκδικεί. Να είναι κόμμα για την κοινωνία και τις ανάγκες του, να υπάρχει εκπροσώπηση, ριζοσπαστισμός, όχι μέσα από τα μάτια του κράτους, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις του Ελληνικού και της Fraport.
Ράνια Σβίγκου: Συσπείρωση στη βάσηεναλλακτικής πλατφόρμας
Στο διεθνές και ειδικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον αναφέρθηκε η Ράνια Σβίγκου, συμφωνώντας με τον τρόπο που προσεγγίζονται τα θέματα αυτά στις προγραμματικές θέσεις. «Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις απέναντι σε ένα συλλογικό δεινό και σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι αςφαλής αν δεν είναι όλες ασφαλείς. Αποδείχθηκαν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού», είπε.
Σημείωσε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη έχει μάθει από τα όσα δίδαξε η πανδημία, αν εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία ή θα επιστρέψουμε στην εποχή της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα γίνει αυτό, παραπέμποντας στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας με τους νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, μίλησε για συντηρητική αναδίπλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προσπάθεια συντηρητικών δυνάμεων να κυριαρχήσουν και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.
«Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο ενός κοινού πανευρωπαϊκού μετώπου των προοδευτικών δυνάμενων, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη ενάντια στις πολιτικές ανισότητας και φτώχειας, εθνικισμό, σεξισμό ρατσισμό και την κλιματική κρίση». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες όπως η προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο κ.α. «Είναι καιρός να συσπειρωθούμε στη βάση μιας εναλλακτικής πλατφόρμας όπως για: κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, θεσμοθέτηση Ταμείου Ανάκαμψης, Πράσινη Συμφωνία», τόνισε.
Νεκτάριος Σαντορινιός: Κυρίαρχα για το καθεστώς Μητσοτάκη είναι τα deals
«Δύο χρόνια ΝΔ, δύο χρόνια εξαπάτηση του ελληνικού λαού, οι καταστροφικές πολιτικές έχουν αγγίξει το σύνολο της κοινωνίας, με επίθεση στα εργασιακά, στους μικρομεσαίους, στο ασφαλιστικό που ετοιμάζεται, υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας», είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. «Δύο χρόνια κυρίαρχο δεν είναι η ουσία αλλά η επικοινωνία, κυρίαρχο για το καθεστώς Μητσοτάκη είναι τα ντηλς», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες παρακολουθούν μουδιασμένοι, όμως αγανακτούν και αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής».
Οι μικρομεσαίοι αισθάνονται εξαπατημένοι, είπε, και «οι πολίτες αγωνιούν να ακούσουν από εμάς μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση και ένα σήμερα ότι είμαστε εδώ». «Έχουμε δικαίωμα να εγκλωβιστούμε σε εσωτερικές άγονες αντιπαραθέσεις, χωρίς την επαφή με την κοινωνία;», ρώτησε ρητορικά, υπογραμμίζοντας ότι καθήκον μας είναι να δηλώνουμε την ετοιμότητα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε, συνέχισε, κόμμα που θα συνδεθεί με την κοινωνία, ένα κόμμα των μελών, σύγχρονο, της προοδευτικής αριστεράς. Να υπάρξει, υπογράμμισε, «προοδευτική διακυβέρνηση που θα ανατρέψει τις συντηρητικές πολιτικές που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ανάγκη για νέο ΕΣΥ
Την ανάγκη δημιουργίας του νέου ΕΣΥ και να διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης που θα περιλαμβάνει και τον ρόλο του ασθενή, υπογράμμισε στη δική του τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Τέλος, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει πρόταση και ακόμη και συνεργασία με την κυβέρνηση για την διάσωση της πρώτης κατοικίας μέχρι 150 τ.μ. 'Αφησε εσωκομματική αιχμή λέγοντας ότι τα Ιμαλάια του χώρου να απαλλαγούν από το σύνδρομο του εσωτερικού εχθρού.
Στέφανος Τζουμάκας: Χρειαζόμαστε πολιτική τοπικά, περιφερειακά και εθνικά
Ο Στέφανος Τζουμάκας εξέφρασε τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολιτικό κόμμα σε κάθε τόπο ανά την Ελλάδα, όχι οργάνωση, εξηγώντας ότι οι Νομαρχιακές πρέπει να συνέρχονται για τα προβλήματα των νομών, την οικονομία τους. Χρειαζόμαστε πολιτική τοπικά, περιφερειακά και εθνικά», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ακολούθησαν με τοποθετήσεις τους και άλλοι σύνεδροι, κλείνοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνδιάσκεψης η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο.
Νίκος Βούτσης: Στρατηγική για τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες
«Πώς θα καταστεί ενεργό και αποτελεσματικό το κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που σήμερα εν δυνάμει συγκροτείται, ιδιαίτερα πάνω στις ανάγκες και τις ανισότητες που αναδεικνύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη;», έθεσε το ερώτημα ο Νίκος Βούτσης. Κατά τον ίδιο η απάντηση είναι:
«Μια νέα αριστερή, προοδευτική, ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας στον αντίποδα του διάχυτου φόβου που γεννά συντηρητισμό, του φόβου που προκύπτει από τη στρατηγική αξιοποίησης της πανδημίας και την κυβερνητική στρατηγική χειραγώγησης και διαχείρισης της εύλογης αβεβαιότητας και του καθεστώτος επιτήρησης της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου». «Η αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας σε αυτό το επίπεδο θα δώσει περιεχόμενο στη δύναμη της βούλησης που αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη στρατηγική για τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πολύ στην έμπνευση και την ενεργοποίηση του κόσμου της αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Βουλή όλου του αριστερού δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος».
Υποστήριξε ότι έτσι μόνο δημιουργούμε θετικό κλίμα στη δημόσια συζήτηση και ευνοούμε ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών» και ενθαρρύνονται οι πολίτες για να έρθουν ξανά στην κάλπη και η νεολαία να πάρει κουράγιο.
Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλα τα στοιχεία ενός συνεχώς εμπλουτιζόμενου πολιτικού σχεδίου που θα κάνει αποτελεσματική την επιδίωξη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ραχοκοκκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
«Επειδή όλοι συνομολογούμε την ιδιαίτερη συνθήκη της σύγκρουσης πλέον με ένα καθεστώς όχι απλά με μια πολιτική δύναμη και την άρνηση μας στο συναινετικό συστημικό δικομματισμό και την πολιτική του ώριμου φρούτου, θα πρέπει να διαμορφώσουμε και να υπηρετήσουμε ακόμα πιο συστηματικά το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο που θα μετουσιώσει τις λαϊκές ανάγκες σε ένα νικηφόρο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα με τις προγραμματικές θέσεις μας και την ασκούμενη υπεύθυνη αντιπολίτευση μας, αυτό το πολιτικό σχέδιο θα αναμετριέται με την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων».
Είπε ότι το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο συν τω χρόνω διαμορφώνεται σε καθεστωτική πολιτική οντότητα ενώ εκφράζει και ευρύτερο μπλοκ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».
Όλγα Γεροβασίλη: Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άγονη αυταρέσκεια
«Αν δεν υπάρξει νίκη στις επόμενες εκλογές, δεν ξέρω αν θα υπάρξει χώρα για να κυβερνηθεί στις μεθεπόμενες», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Η κυβερνώσα αριστερά δεν είναι διαμαρτυρία είναι ξεκάθαρη πρόταση με ιεραρχημένες προτάσεις και λύσεις». Στο ρητορικό ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε;» η κυρία Γεροβασίλη απάντησε: «Θέλουμε το κόμμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι μία λέσχη προβληματισμού…
Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άγονη αυταρέσκεια. Η κοινωνία μας έφερε στη θέση κόμματος εξουσίας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε». Είπε ακόμη η κυρία Γεροβασίλη: «Κλείνουμε δύο χρόνια από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και την έναρξη της επίθεσης σε βάρος της κοινωνίας. Η ένταση της επίθεσης φαίνεται από το ότι έχουν ψηφιστεί πάνω από 200 νομοσχέδια με στόχο να ακυρώσει κάθε δημοκρατική κατάκτηση και να στήσει τη νεοφιλελεύθερη αρένα. Ό,τι στήσαμε έχει ήδη προγραφεί από το πολιτικό υβρίδιο που είναι η ΝΔ. Έχουμε ένα αδίστακτο καρτέλ συμφερόντων. Το δήθεν επιτελικό κράτος απαρτίζεται από μέλη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με συγκολλητική ουσία την εξουσία».
Παύλος Πολάκης: Όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες δεν μπορείς να τους ραντίζεις.
Εκτός από τη δύναμη της ηθικής υπάρχει και η ηθική της δύναμης που προκύπτει από τις ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις που βρίσκουν απήχηση στον λαό, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε ότι όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες δεν μπορείς να τους ραντίζεις.
Έκανε ανάλυση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Υπάρχει ένα δίλημμα όσον αφορά την αντιπολιτευτική μας τακτική, επειδή μας γύρισε την πλάτη ένα κομμάτι των μικρομεσαίων, της μεσαίας τάξης, υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μία μετριοπαθή τακτική, να προβάλλουμε το ηθικό πλεονέκτημα, να μην τρομάξουμε τους μετριοπαθείς και θα έλθει η εξουσία σαν ώριμο φρούτο.
Εννοείται ότι δεν συμφωνώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα με καθαρές θέσεις -όπως 800 ευρώ κατώτατος μισθός και 35ωρο-, όταν εκπέμψει ένα σχέδιο που θα συνεγείρει τους 500 χιλιάδες που ψήφισαν το 2015 αλλά που δεν ήλθαν να ψηφίσουν το 2019.
Τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα επανόδου στην κυβέρνηση. Και τότε θα έλθουν μαζί μας και οι κεντρώοι που πάνε πάντα με τον νικητή. Σημείωσε ακόμη ότι επειδή το κράτος έχει οικοδομηθεί με διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων δεν μπορεί να υπηρετήσει το αριστερό πολιτικό σχέδιο που θα χτυπήσει τη διαπλοκή. Πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί και να περάσουν εξουσίες στους δήμους και τις Περιφέρειες. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη (και με πρόσληψη δικηγόρων για ταχεία εκπαίδευση δικαστών) καθώς η οποιαδήποτε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να καθυστερεί.
Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Να σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αρχή της αναγκαίας ανατροπής, υπογράμμισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σημείωσε ότι με τη χθεσινή ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον κοινό στόχο, τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι πώς, είπε, τονίζοντας:
«Το πρώτο είναι ο πλούτος των προγραμματικών θέσεων μπορέσει να γίνει και κτήμα της κοινωνίας. Δεύτερο, πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο καλά κραττεί». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να χτίσουμε στην αξιοπιστία μας και αυτό να το επιβεβαιώνουμε στις πολιτικές μας».
Πρόσθεσε ότι απαιτείται σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, αγωνιστική αντιπολίτευση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είπε ότι γίνεται σκληρή δουλειά και υποστήριξε ότι χρειάζεται επιμονή στη διεύρυνση, οργανωτική ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός.
Σημείωσε ότι πρέπει να εστιαστούν οι κοινωνικές συμμαχίες παντού, στην εργασία, στην Αυτοδιοίκηση. Για τις πολιτικές συμμαχίες επισήμανε ότι πιστεύει την απλή αναλογική και «πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία εφόσον είμαστε πρώτοι». Είπε ότι χρειάζεται εξωστρέφεια κι όχι εσωστρέφεια, χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον αντίπαλο, να φτιάξουμε όλοι μαζί το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς και να απευθυνθούμε σε όλον τον κόσμο, «να μη χαρίσουμε το προοδευτικό κέντρο στον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε.
Σπύρος Δανέλης: Αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου
Ο Σπύρος Δανέλης επισήμανε ότι μέσα από την πανδημική κρίση και ό,τι επακολούθησε αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και νέου διεθνισμού. Χαρακτήρισε τη συζήτηση του προγράμματος ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εξωστρέφεια και διάλογο με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και μοναδική ευκαιρία πολιτικής συζήτησης στο κόμμα. Ώστε να αναδειχθούν διαφωνίες και συμφωνίες και να επιτευχθούν συνθέσεις. '
Ασκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χαρακτηρίζονται από «αυταρχισμό, εφαρμογή σκληρά ταξικής νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης της οικονομίας που αυξάνει τις ανισότητες, ισοπεδώνοντας τον κόσμο της εργασίας».
Ο κ. Δανέλης ανέφερε πως όπως αποδεικνύεται δεν αρκούν ο καταγγελτικός λόγος και η άμυνα, για να τονίσει ότι όπου αρθρώνουμε παραγωγικές και ρεαλιστικές προτάσεις δημιουργούμε δυναμικές κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στις επόμενες εκλογές που γίνονται με απλή αναλογική, καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία.
Θάνος Μωραΐτης: Διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός
«Διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός. Είναι κυρίαρχο όσο ποτέ», τόνισε ο Θάνος Μωραΐτης. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη δουλεύουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στην κοινωνία, θέλουμε να είμαστε ένα ζωντανό κύτταρο ως κόμμα, να παράγουμε λύσεις και θέσεις, ώστε να μπορούμε μαζί της να αλλάξουμε πράγματα».
Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι η νίκη στις εκλογές, η προοδευτική διακυβέρνηση πλατιά πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα είναι το όχημα με πρωτοπόρο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το ιδεολογικό οπλοστάσιο θέσεων». «Το κρίσιμο για εμάς δεν είναι αν θα πάμε πιο αριστερά, στο κέντρο ή στο μεσαίο χώρο, το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα έχουμε τις λύσεις και τις προτάσεις για να απαντήσουμε στα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα η κοινωνία», κατέληξε.