Πολιτική
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 22:41

Αλ. Τσίπρας: «Η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου»

«Σήμερα που ξανανταμώνουμε, έχω την αίσθηση πως είναι σα να κάνουμε μια νέα αρχή». Με αυτή τη φράση άνοιξε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας  στην συνεδρίαση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας .

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη πρέπει να είναι μια «νέα αρχή για το κόμμα μας, η απαρχή μιας νέας πορείας προς στο λαό», τόνσιε σήμερα  ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας την τριήμερη συνεδρίαση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η απαρχή, τόνισε, «μιας μάχης με μοναδικό στόχο να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», «την πιο ακραία αντιλαϊκή και σκληρά συντηρητική κυβερνητική πολιτική», παντού μέσα στην κοινωνία και στην κάλπη των εκλογών, όπως είπε, «όποτε κι αν αυτές στηθούν και δεν θα αργήσει η ώρα». Αυτό «για να επιστρέψει η πατρίδα μας στο δρόμο της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι τα όπλα είναι «το πρόγραμμα μας».

Ο κ. Τσίπρας, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που «συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή ενός σκληρά αντιλαϊκού προγράμματος που βάλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον της κοινωνίας». Την κατηγόρησε για αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα μέσα στην πανδημία, αντιφάσεις, παλινωδίες, ψέματα, αλληλοαναιρέσεις μεταξύ υπουργών, «καταστροφική διαχείριση, από έναν πρωθυπουργό που αντί να αξιοποιήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πολιτών προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για τη μάχη της πανδημίας που ήταν μπροστά, την αξιοποίησε για να εδραιώσει με δόλια μέσα τα πολιτικά του συμφέροντα».

Είπε ότι «οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τον περασμένο Οκτώβρη-Νοέμβρη εκτοξεύτηκαν δίνοντας δυστυχώς στη χώρα μας μια θλιβερή αρνητική πρωτιά». Μίλησε για κατάρρευση νοσοκομείων, απουσία ενίσχυσης του ΕΣΥ, οικονομία που «εξακολουθεί να βουλιάζει μέσα στο ψέμα και τη δημιουργική λογιστική», «συκοφάντηση της επιστήμης» και «πρωτόκολλα που έγιναν κουρέλι», υπουργούς που επέβαλαν αποφάσεις και «πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης για την εξασφάλιση της σιωπής, μην τυχόν και ανοίξουν στόματα που θα αποκαλύψουν το κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα των αρίστων».

Συνεχίζοντας τα «πυρά» προς τον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για: πρωτοφανή αυταρχισμό, lockdown στη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, ωμή βία ενάντια σε νέους και νέες, απευθείας αναθέσεις, ρουσφέτια, πλουτισμό ημέτερων και κολλητών, κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές, εγκατάλειψη του καλλιτεχνικού κόσμου, κακοποίηση των μνημείων.

«Με την απόπειρα συγκάλυψης ενός φρικτού σκανδάλου παιδεραστίας, που ανέδειξε όχι μόνο τις αποτρόπαιες πράξεις ενός εκλεκτού του Μαξίμου που μπήκε σε μια καίρια πολιτιστική θέση, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα σήψης και παρακμής», πρόσθεσε.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση μίσος για τη νέα γενιά «με τον αποκλεισμό 25.000 νέων από τα ΑΕΙ για να γίνουν πελατεία των κολεγίων, με την κατάργηση του 8ωρου, με τη διαρκή στοχοποίηση τους ως δήθεν υπεύθυνους για εξάπλωσης της πανδημίας, με την ταπεινωτική απόπειρα εξαγοράς τους, λες και εξαγοράζεται η στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του εμβολιασμού, που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να στηρίζουμε». Υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα «έχει ακόμα χειρότερα. Όπως είπε: «Εργασιακό τοπίο χωρίς δικαιώματα, με απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια. Έχει τη μεγάλη ληστεία των επικουρικών συντάξεων. Και φυσικά το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γνωστή κάστα των φίλων και εκλεκτών της κυβέρνησης».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που πατούσε ξανά γερά στα πόδια της και τη γύρισαν δέκα χρόνια πίσω και πως γι' αυτό γνωρίζουν ότι «ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να επικρατήσει παντού η απογοήτευση και ο διχασμός». Μίλησε για «καθεστωτική δυστοπία», υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί και η κυβέρνηση αυτή - είναι καθήκον μας - πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό».

Ανέφερε ότι η πανδημία δημιούργησε προσκόμματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αναστολή της δράσης και του συνεδρίου του - «ελπίζω η εξέλιξη της πανδημίας να μας δώσει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να το πραγματοποιήσουμε», είπε. Ωστόσο, τόνισε, ότι «το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας ανέθεσε με την ψήφο του ο λαός, τον τιμήσαμε μέσα κι έξω από τη Βουλή» και παρά την «ασφυκτική κατάσταση της πανδημίας, καταφέραμε αξιοποιώντας τα μέσα της τεχνολογίας, να οργανώσουμε ένα μακρύ διάλογο με την κοινωνία, τον κόσμο της Επιστήμης και του Πολιτισμού, και να επεξεργαστούμε σε βάθος τις προγραμματικές μας θέσεις».

Είπε ότι οι θέσεις για το Νέο ΕΣΥ, την Εργασία, την Ανάκαμψη της Οικονομίας, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, το Κοινωνικό Κράτος, την Ενίσχυση των Δημοκρατικών Θεσμών και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, «είναι τα προγραμματικά μας διαπιστευτήρια προς τους πολίτες, ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, η προοδευτική κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει τη κυβέρνηση της συντήρησης, των αντιλαϊκών μέτρων, του κ. Μητσοτάκη».

Σημείωσε ότι «το μήνυμα που πρέπει συλλογικά να εκπέμψουμε από τη Συνδιάσκεψη είναι: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία», πιο ώριμοι, πιο ταπεινοί, πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά, «γιατί γνωρίζουμε και τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, μέσα από τη βαθύτατη προγραμματική μας επεξεργασία και το πως θα το κάνουμε». «Είμαστε έτοιμοι να ξανακινήσουμε τη χώρα προς τα εμπρός», «για να επιστρέψει στον τόπο μας η δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη στην εργασία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στη ζωή». Σε αυτό το σημείο απαρίθμησε τις βασικές προγραμματικές επεξεργασίες:

Δικαιοσύνη στην Εργασία:

-Με την Επαναφορά του 8ωρου

-Την Επέκταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας

-Την Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

-Την Κατάργηση της υπερεργασίας

-Το 35ωρο χωρίς μείωση μισθού, με πιλοτική εφαρμογή αρχικά, με στόχο την επέκταση του.

Δικαιοσύνη στην Οικονομία:

-Με τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

-Με άμεσα μέτρα για τις οφειλές προς τις τράπεζες με αναστολή πληρωμών και περίοδο χάριτος

-Με ρύθμιση των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές και ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους

-Με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας

-Με πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας

-Με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημόσιου στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Δικαιοσύνη στην Υγεία, με ένα Νέο ΕΣΥ:

-Με άμεση πρόσληψη 15.000 μόνιμων υγειονομικών

-Με μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά

-Με αναδιαμόρφωση του μισθολογίου και εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ

-Με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα, στις 380 σε όλη τη χώρα.

-Με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Δικαιοσύνη στην Παιδεία:

-Με κατάργηση νόμου Κεραμέως για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που θέτει εκτός το 1/3 των εισακτέων

-Με την επαναφορά της δομής της Γ' Λυκείου με λίγα μαθήματα και πολλές ώρες διδασκαλίας, μαζί με την αναβάθμιση του απολυτηρίου

-Με την επαναφορά της δυνατότητας ελεύθερης εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο για τους απόφοιτους των Εσπερινών Λυκείων

-Με την ενίσχυση ΑΕΙ για αναβάθμιση σπουδών και επαναφορά ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές χαμηλότερης ζήτησης

Δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με μια  Πράσινη Επανάσταση που θα στηρίζεται στη δίκαιη μετάβαση:

-Με θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία

-Με ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού

-Με εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία

-Με σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη

Δικαιοσύνη στην αξιοποίηση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης:

-Με τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

-Τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών

-Την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους

-Την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας

-Το 50% των αδειών ΑΠΕ, να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες

Δικαιοσύνη στους θεσμούς και τη Δημοκρατία:

Με ισχυρούς θεσμούς που λειτουργούν στη βάση της νομιμότητας για την προάσπιση της λειτουργίας του κράτους χωρίς ευνοιοκρατία, στη βάση της ισότητας όλων απέναντι στο νόμο, στη βάση της εδραίωσης της λαϊκής κυριαρχίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το πιο βαθύ χρέος είναι η μάχη για να αλλάξει η χώρα. «Γιατί δεν θέλουμε μια Ελλάδα που η οικονομία είναι υπόθεση πέντε επιχειρηματικών ομίλων, αλλά μια Ελλάδα που η οικονομία θα είναι προς όφελος των ανθρώπων της», που θα τη χτίσουν οι νέοι, αξιοκρατική, «όχι κράτος που θα συντηρεί γενιές διεφθαρμένων και πορφυρογέννητων», με ισχυρή φωνή και παρουσία στην Ευρώπη. «Γι΄ αυτή την Ελλάδα της δικαιοσύνης είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε τη μάχη και να νικήσουμε στις επόμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν έρθει αυτή», τόνισε. «Δεν εννοώ να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Εννοώ να νικήσουμε». Πρόσθεσε ότι «μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο, θα ανοίξει το δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση που θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες». «Λόγια καθαρά και σταράτα. Όχι κόλπα, ούτε σενάρια. Λόγια καθαρά με ανοιχτές προθέσεις και προγραμματικές δεσμεύσεις», τόνισε. Είπε ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι «με ποιους», αλλά το «από ποιους» και «για ποιους». Την απάντηση τη δίνουν με σαφήνεια, είπε, οι προγραμματικές θέσεις: «Από τους εργαζόμενους για τους αδύναμους. Από τους νέους για τους μεγαλύτερους. Από τον καταστηματάρχη για τον μισθωτό. Από τη δικηγόρο για τον αγρότη. Από την καθηγήτρια για τον καλλιτέχνη. Από το λαό για το λαό».

Σχολίασε ότι «η νέα εκλογική νίκη δεν είναι πιο δύσκολο από αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, γιατί η νέα προοδευτική κυβέρνηση είναι σήμερα το τέκνο της ανάγκης, όπως ήταν η πρώτη φορά Αριστερά το 2015». Είπε ότι άλλωστε ποτέ δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τα ΜΜΕ με το μέρος του και μίλησε για «καλοπληρωμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης» και συστηματική καλλιέργεια «μιας εικόνας καθεστώτος». Όμως, υπογράμμισε, «κάτω από τον αφρό της αμετροέπειας και των ψεμάτων, υπάρχει η πραγματικότητα της ζωής και της πολιτικής μιας βαθιά αναχρονιστικής κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, «περιχαρείς οι ιεραπόστολοι της Δεξιάς παλινόρθωσης κήδευαν τον ΣΥΡΙΖΑ επί ένα μήνα» μιλώντας για αφανισμό. «Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 23 στο 32», είπε, «γιατί τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ανέδειξε κάποιο κέντρο διαπλοκής ή εξουσίας αλλά η ανάγκη του λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια».

Κάλεσε όλους να σκεφτούν και να πράξουν «έξω από το μικρόκοσμο της οθόνης, του πληκτρολογίου και της τεχνητής εσωστρέφειας». Τόνισε ότι η εξαγγελία το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου 2019 «για τη διεύρυνση και το ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος με στόχο να αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση, δεν ήταν μια εκφώνηση ευκαιρίας, ούτε η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας ήταν μια ευκαιριακή κίνηση», αλλά όραμα και στρατηγική απόφαση, «επιλογή ζωτικής σημασίας για να κερδίσουμε τη μάχη των εκλογών και να κάνουμε πράξη την προγραμματική μας πρόταση», σημείωσε. «Έτσι και σήμερα», συνέχισε, «αναγνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις απαιτήσεις των καιρών είναι να ανοίξει τις πόρτες του και να διευρύνει τις γραμμές του με τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας μας». «Η προϋπόθεση, λοιπόν, της νίκης μας στις εκλογές, είναι να είναι γερό και ευρύχωρο το σπίτι μας, το κόμμα μας. Να χωρά πολλούς και πολλές. Και οφείλουμε όλοι μας να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία αλλά και την ενότητα στη βούληση και τη δράση», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «γι' αυτό και έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στο λαό, όχι ένα κόμμα που νομίζει ότι η ιστορία το περιμένει για να το δικαιώσει. Ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο, όχι στραμμένο στον εαυτό του. Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σε αυτό, όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει κι αρχίζει να αδειάζει, η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου» και «τώρα είναι η στιγμή να ριχτούμε στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις», σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα δεν δίνει χρόνο ούτε χώρο «για αναβολές, δισταγμούς, εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές». Τόνισε ότι «η σκληρή αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας θα κριθεί από την οργανωτική μας ετοιμότητα αλλά και από την πολιτική σοβαρότητα, την αυτοσυγκράτηση και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας καθενός από μας, αλλά και όλων μαζί» και κάλεσε «να εργαστούμε ώστε από την Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη να βγούμε πιο ενωμένοι, πιο αποφασισμένοι, πιο αισιόδοξοι. Έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για τη μεγάλη νίκη. Έτοιμοι για την προοδευτική διακυβέρνηση».