Πολιτική
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 10:19

Ερίζουν για την επόμενη ημέρα στην οικονομία

Στα... χαρακώματα είναι κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την οικονομία, με τις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό να προκαλούν νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025» στη Βουλή ήταν εμφανής η εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Στα... χαρακώματα είναι κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την οικονομία, με τις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό να προκαλούν νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025» στη Βουλή ήταν εμφανής η εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Από την κυβερνητική πτέρυγα εκπέμπεται μήνυμα αισιοδοξίας και τονίζεται πως τα εμβόλια ανοίγουν τον δρόμο για την ολική επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ευχολόγια» που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κατηγορούν την κυβέρνηση για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Επικουρική ασφάλιση

«Φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση βάζει και το κυβερνητικό σχέδιο για εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Για «fake news» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εργασίας και σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαστρεβλώσει, δίχως να έχει μελετήσει, τα στοιχεία και την εμπειρία προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση παραδέχεται ουσιαστικά τον κίνδυνο να χαθούν συντάξεις και εισφορές, για αυτό προστατεύει από διώξεις τα μέλη του Δ.Σ. του νέου ταμείου, θεσπίζοντας για αυτά το ακαταδίωκτο στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει».

Η «επόμενη μέρα»

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να τρέξει το σχέδιο για περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών. Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης περί υπερβολικά αισιόδοξων προβλέψεων, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως το σχέδιο για την επόμενη μέρα της οικονομίας είναι «ρεαλιστικό».

«Είμαστε πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη όταν την εκτιμούμε στο 3,6%, από ό,τι όλοι οι οίκοι, και εσείς μας επικρίνεται ότι είμαστε υπεραισιόδοξοι και ότι θα πέσουμε έξω...», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι «συντηρητικό» και δεν περιλαμβάνει αποτελέσματα από τις μελλοντικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές και αυτό το κάνει ρεαλιστικό. Μάλιστα, ανέφερε ρητά ότι οι επιπτώσεις αυτών των νέων πολιτικών θα αξιοποιηθούν από το 2023 για τη μείωση κατά κύριο λόγο των φόρων και των εισφορών. Πάντως κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια σε υψηλούς τόνους κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Δεν έχετε κανένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας», σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερινά Παπανάτσιου και τόνισε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν φέρνει «κανένα όφελος για τους πολίτες». Συνέχισε τα βέλη, λέγοντας πως η κυβέρνηση «επιμένει στο ίδιο αναχρονιστικό και αποτυχημένο μοντέλο» και πως κοιτάζει την πανδημία και τις επιπτώσεις σαν να είναι παρατηρητής.

Ψευδαίσθηση κανονικότητας

Βέλη στην κυβέρνηση πως «έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα αφήγημα ταχείας ανάκαμψης, το οποίο, όμως, δυστυχώς, δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση», εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανίτης. «Θέλετε να δημιουργήσετε μια ψευδαίσθηση κανονικότητας» σημείωσε και υπογράμμισε: «Προβλέπετε την κινητοποίηση περίπου ενός ευρώ ιδιωτικής δαπάνης, για κάθε ένα ευρώ δημόσιας δαπάνης. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για το πώς θα το πετύχουμε αυτό και η πρόβλεψη, κατά την άποψή μας, είναι υπεραισιόδοξη». Από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρουσίασε σαν φιλολαϊκό το «νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά» και επιχειρεί να κάνει το ίδιο και με το Μεσοπρόθεσμο. Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος, ενώ πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης.