Κόσμος
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 17:01

Γερμανία: Δεν θεωρείται επικίνδυνη χώρα πλέον η Ελλάδα - Χωρίς ελέγχους η είσοδος από τα σύνορα

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν παρουσίασε τους νέους κανονισμούς για την είσοδο στη Γερμανία που ισχύουν από την 1η Ιουλίου. 

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν παρουσίασε τους νέους κανονισμούς για την είσοδο στη Γερμανία που ισχύουν από την 1η Ιουλίου. Οι χώρες του εξωτερικού κατατάσσονται σε τέσσερεις κατηγορίες: περιοχές που δεν θεωρούνται πλέον επικίνδυνες όπως η Ελλάδα, περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί μεταλλάξεις του ιού όπως η Μ. Βρετανία και η Πορτογαλία.

Εισερχόμενοι στη Γερμανία από περιοχές των δύο τελευταίων κατηγοριών μπαίνουν ανεξαιρέτως όλοι σε καραντίνα. Στην περίπτωση μάλιστα της τέταρτης κατηγορίας, δηλαδή περιοχών με μεταλλάξεις του ιού, η Γερμανία επιτρέπει μόνο την είσοδο υπηκόων της ή αλλοδαπών με μόνιμη κατοικία στη χώρα.

Κανονιστικό πλαίσιο εισόδου

Ανεξαιρέτως όλοι όσοι έρχονται στη Γερμανία αεροπορικώς, δηλαδή και ταξιδιώτες από την Ελλάδα, θα πρέπει να προσκομίζουν πριν την επιβίβαση τους στο αεροπλάνο είτε αρνητικό τεστ είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε βεβαίωση ανάρρωσης. Επειδή από τις 20 Ιουνίου η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές υψηλού κινδύνου, οι εισερχόμενοι αεροπορικώς στη Γερμανία δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν την ψηφιακή δήλωση εισόδου. Ο κ. Σπαν έκανε έκκληση ακόμη και στους εμβολιασμένους που επιστρέφουν στη Γερμανία να κάνουν τεστ.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απέρριψε συστηματικούς ελέγχους σε οχήματα στα σύνορα, προκειμένου να αποφευχθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αλλά όπως και πέρυσι κατά την περίοδο των διακοπών, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε περιοχές μετά τα σύνορα. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι σήμερα το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων στη Γερμανία κυμαίνεται στο 2%, ενώ πέρυσι στο διάστημα των διακοπών είχε ανέλθει στο 50%. «Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε το χαμηλό ποσοστό», τόνισε ο κ. Σπαν.

Μετάλλαξη Δέλτα και εμβολιασμοί

Η διατήρηση ενός χαμηλού ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι σημαντική και λόγω της αύξησης του ποσοστού των κρουσμάτων με την πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Ο υπουργός Υγείας εκτιμά ότι εντός του Ιουλίου το 70% με 80% των νέων κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτό το στέλεχος. Ενάντια στην εξάπλωση της μετάλλαξης βοηθούν οι εμβολιασμοί. Όπως ενδεικτηκά δήλωσε: «Διπλός εμβολιασμός προστατεύει από Δέλτα.» Αν και δεν αποκλείεται κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος να μολυνθεί με αυτή τη μετάλλαξη, ειδικοί επισημαίνουν ότι επιπτώσεις θα είναι ήπιες. Σύμφωνα με τον κ. Σπαν, την Τετάρτη έγιναν περίπου ένα εκ. εμβολιασμοί τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί το 55% του πληθυσμού με μια δόση και το 37,3% και με τις δύο δόσεις.