Να μειωθούν οι τιμές ενός φαρμάκου της Gilead Sciences για τη θεραπεία μολύνσεων από μαύρο μύκητα και να ενισχυθούν τα αποθέματα ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στον απόηχο την απότομης αύξησης των μολύνσεων που καταγράφονται μεταξύ των ασθενών Covid-19 στην Ινδία και το Νεπάλ.
Να μειωθούν οι τιμές ενός φαρμάκου της Gilead Sciences για τη θεραπεία μολύνσεων από μαύρο μύκητα και να ενισχυθούν τα αποθέματα ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στον απόηχο την απότομης αύξησης των μολύνσεων που καταγράφονται μεταξύ των ασθενών Covid-19 στην Ινδία και το Νεπάλ.
Η φαρμακοβιομηχανία παράγει το σκεύασμα AmBisome, το οποίο πρόκειται για το φάρμακο αμφοτερικίνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πάθησης, επίσης γνωστή ως βλεννομυκητίαση.
Περιπτώσεις μαύρου μύκητα, που ξεκινούν από τη μύτη και εξαπλώνονται γρήγορα στα μάτια και στον εγκέφαλο, είναι συνήθως σπάνιες, αλλά έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού στη Νότια Ασία. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να αποξέσουν τον νεκρό ιστό που νεκρώθηκε από τη μόλυνση και τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων πεθαίνουν.
Η Μαριάνγκελα Σιμάο του ΠΟΥ δήλωσε στους Financial Times ότι η Gilead πρέπει να προσαρμόσει μια υπάρχουσα συμφωνία για την προμήθεια του AmBisome σε χαμηλότερες τιμές για τα φτωχότερα έθνη, έτσι ώστε να περιλαμβάνει τη θεραπεία περιπτώσεων μαύρου μύκητα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
«Μια άμεση στρατηγική για τη διεύρυνση της προσφοράς και για να γίνει προσιτή η αμφοτερικίνη είναι η ενσωμάτωσή της στην υπάρχουσα διαχείριση του Covid-19 και η Gilead να επεκτείνει την υπάρχουσα ρύθμιση χαμηλότερης τιμολόγησης σε ασθενείς με Covid», δήλωσε.
Για τη θεραπεία ενός μόνο ασθενούς απαιτούνται 150 -300 φιαλίδια του φαρμάκου και ένα φιαλίδιο μπορεί να κοστίσει έως και 69 δολάρια στην Ινδία, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που εστάλη στη Gilead τον Ιούνιο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και εμπειρογνώμονες στα πανεπιστήμια Γέιλ και Τζωρτζτάουν.
Η Gilead συμφώνησε στην πιο ευνοϊκή τιμολόγηση των 16,25 δολαρίων ανά φιαλίδιο σε 116 χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα στα τέλη του 2018, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε επεκτείνει αυτήν την τιμή σε ασθενείς που πάσχουν από μαύρο μύκητα λόγω επιπλοκών από Covid-19, ανέφερε η επιστολή.
Οι ΓΧΣ ανέφεραν τιμές έως 200 δολάρια ανά φιαλίδιο σε χώρες που τεχνικά καλύπτονται από τη συμφωνία.
Η Gilead από τη μεριά της είπε στους Financial Times ότι στην Ινδία η τιμή του φαρμάκου και οι όροι εφοδιασμού διαπραγματεύονται από την αμερικανική εταιρεία Viatris, γνωστή προηγουμένως ως Mylan, η οποία κατέχει την άδεια κυκλοφορίας για το AmBisome στη χώρα.
Η Viatris με τη σειρά της, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το φάρμακο είναι «πολύπλοκο» και «περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά μεγάλο διάστημα κύκλου παραγωγής».
«Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο όταν υπάρχει ξαφνική αύξηση της ζήτησης, όπως στην περίπτωση αυτή», είπε, προσθέτοντας ότι «ικανοποιεί συνεχώς» τα αιτήματα της ινδικής κυβέρνησης για προμήθειες. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την κυβέρνηση της Ινδίας για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιτάχυνση της πρόσβασης σε κρίσιμα φάρμακα για ασθενείς με Covid-19 στην Ινδία», δήλωσε η Viatris.
Στην επιστολή του Ιουνίου προς τη Gilead, οι ΓΧΣ και όσοι την συνυπέγραψαν κατηγόρησαν την εταιρεία ότι από καιρό κρύβει την τεχνολογία που υποστηρίζει την παραγωγή του φαρμάκου ως «εμπορικό μυστικό», αποτρέποντας τη δημιουργία μιας σταθερής παγκόσμιας προσφοράς «καθώς ο γενικός ανταγωνισμός έχει μείνει σημαντικά πίσω».
«Δυστυχώς, το [AmBisome] είναι ένα από τα λίγα φάρμακα για το οποίο οι ινδικές εταιρείες δεν έχουν σπάσει το μονοπώλιο της Gilead», δήλωσε η Λίνα Μενγκανέι των ΓΧΣ στη Νότια Ασία.
Οι εταιρείες απάντησαν στην ανοιχτή επιστολή λέγοντας ότι έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το πρόβλημα εφοδιασμού με το AmBisome επιδεινώθηκε όταν χρησιμοποιήθηκα κάποιες μονάδες παραγωγής για ένα άλλο φάρμακο της Gilead κατά του Covid-19, της ρεμντεσιβίρης.
Η Gilead, η οποία κέρδισε από τις πωλήσεις του AmBisome 436 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αντιμετώπισε κριτική από πολιτικούς και γιατρούς που την κατηγόρησαν ότι τιμολόγησε άλλα φάρμακα υπερβολικά υψηλά, συμπεριλαμβανομένης της ρεμντεσιβίρης, η οποία μπορεί να κοστίσει έως και 3.210 δολάρια για μια πενταήμερη θεραπεία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT