Δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη σπατάλη ενός πολύτιμου προϊόντος: τα εμβόλια κατά του Covid-19.
Δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη σπατάλη ενός πολύτιμου προϊόντος: τα εμβόλια κατά του Covid-19.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για τη Ρουμανία τη Βουλγαρία, δύο χώρες στις οποίες έχει βυθιστεί η ζήτηση για εμβολιασμούς αφήνοντας «απείραχτα» σημαντικά αποθέματα δόσεων που οι αξιωματούχοι καλούνται να χορηγήσουν γρήγορα και πριν από τις ημερομηνίες λήξης τους.
Η εναλλακτική λύση θα είναι η καταστροφή τους, εξέλιξη τουλάχιστον στενάχωρη αν αναλογιστεί κανείς τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες, όπως τα φτωχότερα αφρικανικά έθνη.
Με το στοκάρισμα των εμβολίων, οι δόσεις πωλούνται ή δωρίζονται σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις θέλουν να καθυστερήσουν τις παραδόσεις και η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Βουλγαρίας πιέζει για δωρεάν εμβολιασμούς στους ξένους επισκέπτες.
Η ζήτηση στη Ρουμανία έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που τα μέλη της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Αργεντινής κατάφεραν αυτό το μήνα να εμβολιαστούν στο Βουκουρέστι πριν από έναν αγώνα.
Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια και στις δύο χώρες οφείλεται στη μακροχρόνια δυσπιστία στις αρχές, καθώς και στον σκεπτικισμό σχετικά με ορισμένα σκευάσματα, ιδίως μετά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Στη Ρουμανία, μόλις το 24% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το αντίστοιχο ποσοστό της Βουλγαρίας είναι το μισό του ποσοστού της Ρουμανίας.
Η κατάσταση στη Ρουμανία είναι πιο πιεστική, καθώς 35.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έληξαν την Τετάρτη. Η Βουλγαρία έχει περίπου 20.000 με ημερομηνία λέξης στα τέλη Ιουλίου, αν και ελπίζει να χρησιμοποιήσει πολλές δόσεις στον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης πριν από αυτή την ημερομηνία.
Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εξετάζουν κατά πόσο μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής των εμβολίων.
Και οι δύο χώρες, παράλληλα, επιθυμούν να καθυστερήσουν τις επερχόμενες παραδόσεις για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά. Στην περίπτωση της Ρουμανίας, έχουν προγραμματιστεί παραδόσεις 4,4 εκατ. μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν κίνδυνο για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπεράσει την πανδημία. Το μπλοκ αντιμετωπίζει ήδη την απειλή του στελέχους Δέλτα του ιού, το οποίο εξαπλώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη δημόσια υγεία και οι άνθρωποι ξεκινούν τις καλοκαιρινές διακοπές.
«Οι πρόσφατες πωλήσεις ή δωρεές δεν θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα του εμβολίου για τους πολίτες μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Andrei Baciu, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Αλλά πρέπει να βρούμε μια ισορροπία για τις ροές των εμβολίων έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για όλους», πρόσθεσε.
Με τη μείωση της ζήτησης στη Βουλγαρία, η κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει 150.000 δόσεις, κυρίως της Astra, σε γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια. Το τουριστικό λόμπι της χώρας θέλει να προσφέρουν δωρεάν τα εμβόλια στους ξένους επισκέπτες.
«Δεδομένου ότι η Βουλγαρία και όλοι μας έχουμε πληρώσει για αυτές τις δόσεις με τους φόρους μας, προτείνουμε ότι χρησιμοποιούνται για να τονώσουν τον τουρισμό των εμβολίων αντί να τα ρίξουν στον κάδο», δήλωσε η Polina Karastoyanova, διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, την περασμένη εβδομάδα.
Στη Ρουμανία, η κυβέρνηση μετατοπίζει την εστίασή της από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές σε μια προσπάθεια να σώσει την εκστρατεία εμβολιασμού. Βασίζεται σε τοπικούς γιατρούς που έχουν στενούς δεσμούς με τις τοπικές κοινότητες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πειστούν για τα οφέλη.
Αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να έχει μεγάλες ελπίδες ότι οι πρωτοβουλίες της θα αποφέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Έτσι συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα να πουλήσει σχεδόν 1,2 εκατομμύρια από τις δόσεις της Pfizer στη Δανία.
«Λαμβάνουμε καθημερινά αιτήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Florin Citu. «Πουλάμε στη Δανία και πρόκειται να πουλήσουμε σε περισσότερες χώρες», είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg