Αναπάντεχη ανακάλυψη για τις διατροφικές συνήθειες της θαλάσσιας ανεμώνης η οποία βρίσκει και καταναλώνει ακόμη και έντομα
Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι πολύποδα ζώα της θάλασσας, που το σχήμα τους μοιάζει με λουλούδι. Βρίσκονται κυρίως πάνω σε πέτρες κουνώντας τα πλοκάμια τους για να αποκτήσουν την τροφή τους που είναι κατά βάση προνύμφες και πλαγκτό. Ομάδα αμερικανών ερευνητών έκανε μια αναπάντεχη ανακάλυψη διαπιστώνοντας ότι οι θαλάσσιες ανεμώνες τρώνε και… έντομα και πιο συγκεκριμένα μυρμήγκια και αράχνες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν στην κοιλιά των θαλάσσιων ανεμώνων τα μη αναμενόμενα θηράματα τους. Πιο συγκεκριμένα απέσπασαν γενετικό υλικό από την τροφή που είχαν καταναλώσει οι ανεμώνες και η ταυτοποίηση του DNA αποκάλυψε τους κατόχους τους που ήταν τα μυρμήγκια και οι αράχνες.
«Επεκτείναμε την λίστα των πραγμάτων που τρώνε οι θαλάσσιες ανεμώνες. Στην ουσία τρώνε οτιδήποτε μπορούν να πιάσουν. Οτιδήποτε δεν είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό οτιδήποτε δεν έχει δυνατότητα να απομακρυνθεί από αυτές. Ένα από τα πιο αναπάντεχα και εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας μας ήταν η διαπίστωση ότι σημαντικό μέρος της διατροφής των θαλάσσιων ανεμώνων, περίπου το 10%, αφορά μυρμήγκια τα οποία δεν είναι θαλάσσια όντα» αναφέρει ο δρ. Κρίστοφερ Γουέλς, μεταδιδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, επικεφαλής της έρευνας.
Η ανακάλυψη είναι σημαντική εκτός των άλλων γιατί οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν γενικότερα τι ακριβώς τρώνε οι θαλάσσιοι οργανισμοί ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις θαλάσσιες κοινότητες και οικοσυστήματα. Όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ανεμώνες τρώνε μυρμήγκια ξεκίνησαν μια νέα παράλληλα έρευνα για να διαπιστώσουν που τα βρίσκουν, πώς φτάνουν τα μυρμήγκια στην θάλασσα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ανεμώνες τρώνε ένα είδος μυρμηγκιού το οποίο όταν ζευγαρώνει πραγματοποιεί πτήσεις και αποτέλεσμα είναι η γέννηση βασιλισσών που διαθέτουν φτερά.
Όμως τα μυρμήγκια αυτά δεν έχουν ιδιαίτερες πτητικές ικανότητες με αποτέλεσμα να τα παίρνει ο άνεμος και σε πολλές περιπτώσεις να τα στέλνει μέσα στην θάλασσα μετατρέποντας τα έτσι σε θηράματα για τις ανεμώνες. Για τις αράχνες δεν ξεκαθαριστεί ακόμη πώς φτάνουν κοντά στις ανεμώνες αν και πιθανώς είναι και σε αυτή την περίπτωση ο άνεμος που λειτουργεί ως σύμμαχος αυτών των θαλάσσιων οργανισμών.