Η Ιρλανδία δήλωσε την Τρίτη ότι θα περιορίσει την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους μπαρ και εστιατορίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 ή που έχουν μολυνθεί προηγουμένως από αυτήν λόγω ανησυχιών σχετικά με την παραλλαγή Delta.
Η Ιρλανδία δήλωσε την Τρίτη ότι θα περιορίσει την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους μπαρ και εστιατορίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 ή που έχουν μολυνθεί προηγουμένως από αυτήν λόγω ανησυχιών σχετικά με την παραλλαγή Delta.
Η χώρα εντάσσεται σε λίγα μέρη στην Ευρώπη που έχουν εισαγάγει το μέτρο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Δανίας και του Ισραήλ, ενώ η Μόσχα επέβαλε παρόμοιους περιορισμούς.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, ο οποίος ανακοίνωσε γενική επιβράδυνση της χαλάρωσης των περιορισμών, είπε ότι οι αξιωματούχοι υγείας τον προειδοποίησαν πως οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για τη διασπορά για τα μη εμβολιασμένα άτομα.
«Ο ασφαλέστερος τρόπος για να προχωρήσουμε τώρα στην επιστροφή στην εσωτερική φιλοξενία είναι να περιορίσουμε την πρόσβαση σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση από COVID», δήλωσε ο κ. Μάρτιν.
Μόνο το 41% του ενήλικου πληθυσμού της Ιρλανδίας έχει εμβολιαστεί, ενώ το 65% έχει λάβει μία δόση, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της υγείας νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι οι ηλικίες κοντά στα 20 ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για μια πρώτη δόση.
Οι εσωτερικοί χώροι, όπως τα θέατρα και οι χώροι συναυλιών ενδέχεται επίσης να υποστούν περιορισμούς, ανέφερε αργότερα ο Μάρτιν σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Μάρτιν είπε ότι η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους δεν θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά θα καθυστερήσει έως ότου εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πιστοποίησης εμβολίων.
«Το μη χείρον, βέλτιστον»
αναπληρωτής πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ είπε ότι η εναλλακτική λύση για ένα σύστημα επαλήθευσης εμβολίων που είχε παρουσιαστεί στην κυβέρνηση από ιρλανδούς αξιωματούχους υγείας θα έκλεινε τους εσωτερικούς χώρους εστίασης στο άμεσο μέλλον.
«Η εναλλακτική λύση δεν είναι καθυστέρηση μερικών εβδομάδων… η εναλλακτική είναι παρατεταμένη καθυστέρηση έως ότου φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης, και με τις νέες παραλλαγές είναι πολύ πιθανό, να μην μπορούμε να πούμε πότε θα είναι αυτό», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Βαραντάρ είπε ότι ενώ οι άνθρωποι «θα αισθάνονται ότι είναι διχαστικό, ότι μένουν έξω», η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν η λιγότερο κακή επιλογή.
Μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες έκλεισαν στην Ιρλανδία για τους περισσότερους από τους τελευταίους 16 μήνες, με το τελευταίο lockdown σε εθνικό επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου. Το φαγητό και το ποτό σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται από τις 7 Ιουνίου. Η χώρα έχει επίσης ορισμένους από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters