Ο πρόεδρος της Χιλής, ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα δαπανηθούν ακόμη 2 δισεκ. δολάρια για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που συνεχίζει να απειλεί τη λατινοαμερικάνικη χώρα παρότι μπορεί να καυχιέται για μια από τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού του πληθυσμού της στον κόσμο.
Ο πρόεδρος της Χιλής, ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα δαπανηθούν ακόμη 2 δισεκ. δολάρια για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που συνεχίζει να απειλεί τη λατινοαμερικάνικη χώρα παρότι μπορεί να καυχιέται για μια από τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού του πληθυσμού της στον κόσμο.
Ο κ. Πινιέρα διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν προκειμένου να αγοραστούν άλλες 5 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, να ενισχυθούν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας, να αυξηθούν τα τεστ, να ενταθεί η ιχνηλάτηση των επαφών και να μεγεθυνθούν οι δυνατότητες εξακρίβωσης του γονιδιώματος.
«Ο αγώνας εναντίον της COVID δεν έχει τελειώσει και κανένας δεν ξέρει πότε θα μπορέσει να τελειώσει», τόνισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ανησυχία εντείνεται στη Χιλή για την πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού, η παρουσία της οποίας εντοπίστηκε στη χώρα για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα κι έχει προκαλέσει έκρηξη των κρουσμάτων σε άλλα κράτη.
Αν και τις τελευταίες ημέρες βλέπει να υποχωρούν τα κρούσματα έπειτα από το σφοδρό δεύτερο κύμα που την σφυροκοπούσε για μήνες οι αρχές έχουν κάνει αυστηρότερους τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ προέτρεψαν τους πολίτες να φορούν μάσκες μεγαλύτερου πάχους.
Η Χιλή έχει χορηγήσει τουλάχιστον μια δόση στο 82% του πληθυσμού-στόχου της εθνικής της εκστρατείας ανοσοποίησης, ενώ το 70% έχει λάβει δύο δόσεις και άρα θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Αυτή την εβδομάδα, άρχισε ο εμβολιασμός των πολιτών μεταξύ 12 και 18 ετών.
Ο κ. Πινιέρα δήλωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 3 ως 11 ετών θα αρχίσει αμέσως μόλις υπάρξει έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca για την COVID-19 – και τα δύο χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης της χώρας της Λατινικής Αμερικής – είναι αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Δέλτα, που εξαπλώνεται σε διεθνές επίπεδο.
Εγείρονται ερωτήματα για το εάν το CoronaVac, το εμβόλιο της Sinovac Biotech που είναι αυτό που αξιοποιείται κυρίως στη Χιλή, μπορεί να προστατεύσει επαρκώς έναντι του συγκεκριμένου παραλλαγμένου στελέχους του ιού, που θεωρείται επίσης ότι προκαλεί πιο βαριές μορφές της νόσου.
Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της Κίνας ανέφερε ότι τα αντισώματα που παράγονται κατά την ανοσολογική απόκριση μετά τη χορήγηση δύο κινεζικών εμβολίων για την COVID-19 δεν είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού, αν και προσφέρουν κάποιο επίπεδο προστασίας. Δεν διευκρίνισε σε ποια εμβόλια αναφερόταν.
Επίσης την περασμένη εβδομάδα, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, υποστήριξε πως το εμβόλιο της Sinovac Biotech για την COVID-19 αποδεικνύεται «ανεπαρκές», υποδεικνύοντας την πορεία της πανδημίας στη Χιλή.
Ο υπουργός Υγείας της Χιλής, ο Ενρίκε Πάρις, έκρινε ότι ο κ. Ντράγκι θα όφειλε να επανορθώσει, επιμένοντας στο ότι τα στοιχεία δείχνουν αντιθέτως πως το εμβόλιο της Sinovac είναι αποτελεσματικό.
«Με ενοχλεί πραγματικά το ότι ένας κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος λέει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό εδώ χωρίς να παρουσιάζει κανένα επιστημονικό δεδομένο για να το υποστηρίξει», πρόσθεσε ο κ. Πάρις.
Η υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα από την πλευρά της σημείωσε πως είναι «πολύ πιθανό» η Χιλή να χορηγήσει τρίτη δόση εμβολίων στους πολίτες της, δυνητικά με διαφορετικό σκεύασμα από τις δύο πρώτες, εξηγώντας πως «αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα» της ανοσοποίησης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠE, Reuters