Κόσμος
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 10:11

«Επιστροφή στην κανονικότητα»- Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για να ζεις

Τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη στον κόσμο για να ζει κανείς την εποχή που ο πλανήτης ανοίγει ξανά μετά από μια μεγάλη περίοδο με περιορισμούς και lockdowns, αναλύει με βάση την ανανεωμένη κατάταξη του το πρακτορείο Bloomberg.

Τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη στον κόσμο για να ζει κανείς την εποχή που ο πλανήτης ανοίγει ξανά μετά από μια μεγάλη περίοδο με περιορισμούς και lockdowns, αναλύει με βάση την ανανεωμένη κατάταξη του το πρακτορείο Bloomberg.

Στην κατάταξη του πρακτορείου Bloomberg, που έχει να κάνει με τη διαχείριση της πανδημίας, για τον μήνα Ιούνιο η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση. Τον προηγούμενη μήνα η χώρα μας είχε τη θέση 33, ωστόσο, όπως διευκρινίζει το πρακτορείο έχει αλλάξει η εστίαση του δείκτη με αποτέλεσμα να μην επιχειρείται σύγκριση με τις προηγούμενες μετρήσεις.

Όπως αναφέρεται, πλέον η κατάταξη εστιάζει στη δυνατότητα μιας οικονομίας να είναι ανοιχτή στον κόσμο. Η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία επιτρέπει σε μέρη του πλανήτη να καταργήσουν τη χρήση της μάσκας, να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να ανοίξουν τα σύνορά τους, καθιστώντας το μέγεθος του ανοίγματος εκ νέου κλειδί για την ποιότητα ζωής, αναφέρει το Bloomberg.

Η διατήρηση των επιδημιολογικών δεικτών σε άλλη περίοδο θα ήταν υψίστης σημασίας, από κοινού  με τη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Πλέον όμως αποκτά περισσότερη σημασία η ικανότητα μιας χώρας να γυρίσει πίσω το ρολόι και να διεκδικήσει τον χρόνο όπως ήταν πριν από την πανδημία, υποστηρίζει εξηγώντας ότι στην κατάταξη έχουν προστεθεί μετρήσεις που αφορούν αυτή την πορεία προς την κανονικότητα, όπως η ευκολία μετακίνησης μέσα και έξω από ένα μέρος ή πόσα αεροπορικά ταξίδια έχουν ανακάμψει.

Αυτές οι νέες παράμετροι παράλληλα με τα 10 άλλα μέτρα που παρακολουθούν από τα ποσοστά θνησιμότητας έως τον αριθμό των μολύνσεων και την ελεύθερη κυκλοφορία στην οικονομική ανάπτυξη συνιστούν τη νέα κατάταξη στην οποία βρίσκουμε τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση, τη Νέα Ζηλανδία που διέπρεπε (και ) στις προηγούμενες μετρήσεις στη δεύτερη θέση, την Ελβετία στην τρίτη θέση, το Ισραήλ στην τέταρτη και τη Γαλλία στην πέμπτη.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν Ισπανία, Αυστραλία, ηπειρωτική Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Κορέα.

Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Γαλλία και η Ισπανία είναι στις δέκτα πρώτες θέσεις καθώς ανοίγουν τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους τουρίστες, ενώ οι νοσηλείες πέφτουν χάρη στον εμβολιασμό, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Τμήματα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που είχαν καλές αποδόσεις στην κατάταξη μέχρι τώρα - όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία - πέφτουν καθώς παραμένουν οι αυστηροί περιορισμοί στα σύνορα ενώ παράλληλα διατηρούν την προσέγγιση μηδενικής ανοχής στον ιό επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα για μικρές εξάρσεις περιορίζοντας την ικανότητά τους να ανοίξουν ξανά. Η Ταϊβάν βυθίζεται στο κάτω μισό της κατάταξης για τους ίδιους λόγους, την ώρα που η χώρα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς αντιμετωπίζοντας παράλληλα μια επίμονη εστία.

Η Ινδία, οι Φιλιππίνες και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής κατατάσσονται χαμηλότερα εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας συγκυριών που συνδυάζουν τον αργό εμβολιασμό και την παγκόσμια απομόνωση.

Η τελευταία δεκάδα της κατάταξης αφορά τις εξής χώρες: Αργεντινή (στην τελευταία θέση), Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ινδία, Ινδονησία, Κολομβία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Περού και Ταϊβάν.

 

Η αποτυχία ισχυρών, ανεπτυγμένων οικονομιών να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού παραμένει μια διαρκής κληρονομιά της πανδημίας και αφήνει μια βαθιά ουλή, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τμήματα της Ευρώπης έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ανά κάτοικο στον κόσμο. Αυτά τα μέρη, ωστόσο, αποδεικνύονται ταχύτερα και καλύτερα κατά την έξοδο από την εποχή του Covid, κυρίως χάρη στην κυριαρχία των εμβολίων, αναφέρει το Bloomberg.

Αντίθετα, οι οικονομίες της Ασίας-Ειρηνικού που έχουν κατακτήσει τα κορυφαία σκαλοπάτια της κατάταξης από την έναρξη των μετρήσεων έχουν δει την τύχη τους να χάνεται.

Οι «παράδεισοι του Covid», όπως η Νέα Ζηλανδία με την 2η θέση και η Σιγκαπούρη με την 13η θέση, επιβάλλουν περιορισμούς στα σύνορά τους και μεγάλης διάρκειας καραντίνες για να διατηρήσουν μηδενικά τα επίπεδα των κρουσμάτων. Η ζωή στο εσωτερικό τους έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό, όμως παραμένουν κλειστές στον εξωτερικό κόσμο ακόμη, με λίγα κρούσματα να επαναφέρουν περιορισμούς που χαλαρώνουν στα μέρη όπου «προχωρούν» οι εμβολιασμοί.

Το Σίδνεϊ τέθηκε σε lockdown δύο εβδομάδων μετά τον εντοπισμό δεκάδων τοπικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Παράλληλα στους Αυστραλούς δεν έχει επιτραπεί να εγκαταλείψουν τη χώρα από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Καθώς άλλες χώρες αποδέχονται ότι ο Covid θα γίνει ενδημικό και προχωρούν, αυτά τα μέρη κινδυνεύουν να κολλήσουν σε κύκλους lockdown, ένα ιδιαίτερο πλήγμα για μικρότερες οικονομίες που εξαρτώνται από τα ταξίδια, τονίζει το πρακτορείο. Ωστόσο, ο Covid και οι εσωτερικές ελευθερίες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν εξασφαλίζει σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Κίνα θέσεις στην κορυφή της κατάταξης.

Το Bloomberg, διευκρινίζει, ωστόσο ότι οι μετρήσεις αντικατοπτρίζουν  μια μικρή περίοδο στο χρόνο. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα διατηρηθούν στις θέσεις τους καθώς οι εστίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο συνεχίζουν να προκαλούν τρομακτικές μεταλλάξεις. Λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησε για ένα μήνα να ανοίξει ξανά πλήρως, ενώ το Ισραήλ, που κατατάσσεται στην 4η θέση χάρη στο αξιοζήλευτο ποσοστό εμβολιασμού του, έχει επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

naftemporiki.gr