Ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει με ικανοποιητικό ποσοστό ακρίβειας πάνω από 50 τύπους καρκίνου, πριν την εμφάνιση κλινικών ενδείξεων ή συμπτωμάτων.
Ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει με ικανοποιητικό ποσοστό ακρίβειας πάνω από 50 τύπους καρκίνου, πριν την εμφάνιση κλινικών ενδείξεων ή συμπτωμάτων.
Η διάγνωση του καρκίνου περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος του καρκινικού ιστού από τον ασθενή και την ανάλυσή του στο εργαστήριο. Σε περιπτώσεις, όπου δεν μπορεί να ληφθεί δείγμα, οι κλινικοί γιατροί βασίζονται σε απεικονιστικές τεχνικές για να κάνουν διάγνωση. Ωστόσο, οποιαδήποτε από αυτές τις προσεγγίσεις χρησιμοποιείται μόνο αφού ο ασθενής εμφανίσει συγκεκριμένα συμπτώματα.
Το νέο τεστ αίματος που ονομάζεται Galleri χρησιμοποιεί μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι γνωστό ότι τα κύτταρα του σώματός μας αποβάλλουν γενετικό υλικό (DNA) στο αίμα σε τακτική βάση. Αυτό ονομάζεται DNA χωρίς κύτταρα ή cfDNA. Τα καρκινικά κύτταρα δεν αποτελούν εξαίρεση και μάλλον το κάνουν πιο συχνά.
Το cfDNA των καρκινικών κυττάρων φέρει μαζί του χημικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Αυτές οι χημικές αλλαγές, που ονομάζονται μοτίβα μεθυλίωσης, μπορούν επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το όργανο του σώματος από το οποίο προέρχεται το cfDNA, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του καρκίνου.
Η εταιρεία Grail και άλλες, αξιοποιούν αυτές τις πληροφορίες για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, μερικές φορές ακόμη και χρόνια πριν από τα συμπτώματά του. Οι επιστήμονες της εταιρείας, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, ανέλυσαν την επίδοση του τεστ σε 2.823 καρινοπαθείς και 1.254 υγιή άτομα και όπως διαπίστωσαν, κατάφερε να ταυτοποιήσει τον καρκίνο σε 51,5% των περιπτώσεων σε διάφορα στάδια της νόσου, ενώ έπεσε έξω μόλις στο 0,5% των περιπτώσεων.
Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δημοσιεύθηκαν στο «Annals of Oncology».
Το πιο σημαντικό είναι ότι η ικανότητα ανίχνευσης του τεστ ήταν δύο φορές καλύτερη για τους συμπαγείς όγκους, όπως αυτοί που εμφανίζονται στον οισοφάγο, το ήπαρ και το πάγκρεας και για τους οποίους επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαθέσιμες μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου.
«Οι καρκίνοι που αποβάλλουν περισσότερο cfDNA στην κυκλοφορία του αίματος ανιχνεύονται ευκολότερα και επίσης είναι πιθανότερο να είναι θανατηφόροι. Καρκίνοι όπως ο προστάτης, αποβάλλουν λιγότερο DNA από άλλους όγκους, γι’ αυτό και οι υπάρχουσες εξετάσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές για αυτούς τους καρκίνους», δήλωσε ο Δρ Έρικ Κλάιν, πρόεδρος του Ουρολογικού και Νεφρολογικού Ινστιτούτου Glickman της Cleveland Clinic στις ΗΠΑ και κύριος συγγραφέας της έρευνας.
Το τεστ αυτό, που θα δοκιμαστεί πιλοτικά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) το φθινόπωρο και απευθύνεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, περιλαμβανομένων και ασθενών ηλικίας άνω των 50 ετών.
Πηγές: ΕΡΤ - Interesting Engineering