Πολιτική
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007 11:05

Κ. Καραμανλής: «Διαρκής ο αγώνας για την εμπέδωση της οδικής ασφάλειας»

«Ο αγώνας για την εμπέδωση της οδικής ασφάλειας είναι διαρκής, είναι συνεχής. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παίρνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων. Και, βέβαια, ξεκινάμε με τα παιδιά. Με τρόπο συστηματικό, με τρόπο οργανωμένο, όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων θα επισκέπτονται πλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπως αυτό που επισκεπτόμαστε σήμερα. Τα παιδιά, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, θα έχουν στη διάθεσή τους ειδικά σύγχρονα βιβλία Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Αυτήν τη δήλωση έκανε ο πρωθπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο του εορτασμού για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, που φέτος είναι αφιερωμένη στους νέους, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος επισκέφθηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Δήμο Ηλιούπολης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Το βέβαιο είναι ότι για να βελτιώσουμε ουσιαστικά τη σημερινή κατάσταση, πρέπει όλες και όλοι μαζί -κι αυτό σημαίνει πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί φορείς, ενεργοί πολίτες- να εργαστούμε συστηματικά για το σκοπό αυτό. Για να επιτύχουμε μια νέα νοοτροπία κοινωνικής συμπεριφοράς. Μια νέα αντίληψη οδικής ασφάλειας».

Το ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Ηλιούπολης, ο υπεύθυνος Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός επιχειρούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφαλείας, για να αποδράσουν επ’ ολίγον από το άγχος των ομολόγων».

«Παρότι η πολιτική οδικής ασφάλειας, είναι έννοια κενή περιεχομένου για την κυβέρνηση της Ν.Δ., ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, επέλεξε το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής συγκεκριμένου δήμου της Β΄ Αθηνών, για το σημερινό επικοινωνιακό του παιχνίδι, στο οποίο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός».

«Είναι βέβαια θετικό το γεγονός, σε κάθε περίπτωση, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει το έργο του ΠΑΣΟΚ, στα θέματα οδικής ασφάλειας, επισκεπτόμενος το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου Ηλιούπολης που σχεδιάστηκε, εγκρίθηκε, κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι όμως καθόλου θετικό το γεγονός ότι η δική του κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα έργο, ούτε μια πολιτική για την οδική ασφάλεια».

«Τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Καραμανλή, στον τομέα αυτό, είναι η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων επί των ημερών της, η αύξηση του ύψους των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η αδυναμία συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων».

«Η σημερινή εκδήλωση στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Ηλιούπολης, ήταν μια ιδιοτελής επικοινωνιακή επιχείρηση συγκάλυψης του γεγονότος, ότι επί τρία χρόνια, η Ν.Δ. δεν έκανε τίποτα για την οδική ασφάλεια. Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, κατά τριάντα τρία τοις εκατό (33%) από το 2000 έως το 2004 (από 22.952 σε 15.399), μετετράπη σε αύξηση στην τριετία 2004 έως 2006 (από 15.399 σε 15.654)».