Κόσμος
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007 21:25

Ο πρώην αρχηγός της CIA κατηγορεί τον Τσέινι για το Ιράκ

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «At the Center of the Storm», ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζόρτζ Τένετ, γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι και άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι εξώθησαν τη χώρα να εισβάλλει στο Ιράκ, χωρίς να έχει προηγηθεί «σοβαρή συζήτηση» σχετικά με το αν ο Σαντάμ Χουσεϊν συνιστούσε άμεση απειλή.

Σύμφωνα με χθεσινό διαδικτυακό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η οποία εξασφάλισε ένα αντίτυπο του βιβλίου πριν από την επίσημη κυκλοφορία του τη Δευτέρα, ο κ. Τένετ εκφράζει αρκετά θετικές κρίσεις όσον αφορά στον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, αν και επιτίθεται βίαια στον αντιπρόεδρο των ΗΠ.Α και άλλους αξιωματούχους.

«Απ' όσο γνωρίζω, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ έστω και μία σοβαρή συζήτηση σε διοικητικά πλαίσια σχετικά με την αμεσότητα της ιρακινής απειλής», αναφέρει ο Τένετ σε κάποιο σημείο του βιβλίου του, προσθέτοντας ότι δεν έγινε ποτέ «καμία σημαντική συζήτηση» σχετικά με την αναχαίτιση του Ιράκ χωρίς εισβολή.

Σύμφωνα πάντα με την New York Times, o Τζ. Τένετ αμφιβάλλει για την επιτυχή έκβαση της πρόσφατης ενίσχυσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η βία που εκδηλώνεται μεταξύ των φατριών στη χώρα αυτή έχει εκλάβει αυτοτελή υπόσταση, στοιχείο που δυσχεραίνει όλο και περισσότερο την αντιμετώπιση της από τις αμερικανικές δυνάμεις.

NEW YORK TIMES