Κόσμος
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2007 16:01

Απορρίπτει η Μαδρίτη πολιτικά κριτήρια για την κυπριακή ένταξη στο ευρώ

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα υπάρξει πρόοδος για τη λύση του Κυπριακού, εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιχέλ Αγκελ Μορατίνος μετά από τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λιλλήκα.

Είπε επίσης ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας, για να του μεταφέρει το μήνυμα ότι θα πρέπει το συντομότερο να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006, που προβλέπει τη λειτουργία επιτροπών για συζήτηση θεμάτων του Κυπριακού σε τεχνικό επίπεδο.

Ο κ. Μορατίνος τόνισε επιπλέον ότι η Κύπρος πληροί όλα τα οικονομικά κριτήρια για ένταξή της στην Ευρωζώνη, απορρίπτοντας έτσι την εισαγωγή πολιτικών κριτηρίων.

Ο κ. Λιλλήκας απέρριψε πρόταση του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών των κατεχόμενων για συνάντησή τους σε τρίτη χώρα, λέγοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντάται με τον ομόλογο του της Τουρκίας.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Τουργκάι Αβτζί, τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνάντηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, τη διζωνικότητα και την εγγύηση της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Τουργκάι Αβτζί δήλωσε, ότι ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να εμποδίσει την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, «διότι γνωρίζει, ότι με την οικονομική βελτίωση, θα υπάρξουν και άλλα ανοίγματα».

ΚΥΠΕ