Πλην της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» που θεωρείται ότι εκφράζει το στρατό, ο υπόλοιπος τουρκικός Τύπος καταδικάζει τη «νυχτερινή» ανακοίνωση των στρατιωτικών, αλλά ασκεί και σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται τις προεδρικές εκλογές. Την κριτική αυτή στηρίζει κυρίως στα μηνύματα της συγκέντρωσης της Κωνσταντινούπολης.
Η φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ», όπως και η «Ζαμάν» καυτηριάζει την επέμβαση του στρατού: «Κοσμικότητα χωρίς δημοκρατία είναι φενάκη», γράφει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γενί Σαφάκ», ο στόχος της νυχτερινής ανακοίνωσης του στρατού δεν είναι μόνο ο κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ ή κάποιο άλλο πρόσωπο, αλλά η κατοχύρωση της δυνατότητας του στρατού και της γραφειοκρατίας, να επιλέγουν αυτοί τον πρόεδρο.
Αλλες πληροφορίες, ωστόσο, θεωρούν ότι η νυχτερινή ανακοίνωση ήταν μια κίνηση που δεν είχε την έγκριση του αρχηγού, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. «Αναγκάσθηκε να την καταπιεί», λένε οι φήμες, για να προλάβει πραξικόπημα νεότερων αξιωματικών.
Ολες οι εφημερίδες θεωρούν ότι οι συνέπειες της ενέργειας των στρατιωτικών μπορεί να είναι καταλυτικές για τη θέση τη Τουρκίας στην Ε.Ε.
«Υποψιάζομαι ότι ο σκοπός των συντακτών του μνημονίου, ήταν να δώσουν ένα τέλειο όπλο σε όσους υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει θέση ως ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος στην Ε.Ε.», γράφει ο Ιχσάν Νταγί κορυφαίος αναλυτής για την Τουρκία στο Brooking Institute.
Ολες επίσης οι εφημερίδες προβάλουν την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου και των οικονομικών κύκλων, για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην οικονομία η νυχτερινή ανακοίνωση του στρατού.
Αρθρογράφοι υπενθυμίζουν ότι η τελευταία οικονομική κρίση που διέλυσε ουσιαστικά την Τουρκία το 2001, ξεκίνησε από μια πολιτική αντιδικία ανάμεσα τον πρόεδρο Σεζέρ και τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ. Η κριτική που ασκείται από τους κύκλους αυτούς -που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς να συμμερίζονται την πολιτική καταγωγή της- είναι ότι δεν εκτίμησε σωστά την αντίδραση του στρατού και το φόβο που δημιουργεί στην κοινή γνώμη η καλλιέργεια εντυπώσεων για την «απειλή» εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του «καθεστώτος».
ΑΠΕ-ΜΠΕ