Κόσμος
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2007 19:13

Αναποτελεσματική διαχείριση της βοήθειας για τους πληγέντες από τον «Κατρίνα»

Μόλις 40 εκατ. δολάρια, επί συνόλου 854 εκατ. δολαρίων που προσφέρθηκαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ως βοήθεια για τους πληγέντες από τον κυκλώνα Κατρίνα, έχουν χρησιμοποιηθεί έως σήμερα, ενώ το μεγαλύτερο ποσό της προσφερθείσας βοήθειας δεν εισπράχθηκε ποτέ, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Washington Post».

Η καταστροφή που σημειώθηκε το 2005 έχει κοστίσει στους φορολογούμενους των ΗΠΑ 125 εκατ. δολάρια, και οι διαμαρτυρίες για τον βραδύ ρυθμό της ανοικοδόμησης στη Νέα Ορλεάνη, η οποία υπέστη τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, συνεχίζονται.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Πολίτες για την Υπευθυνότητα και την Ηθική» συγκέντρωσε έγγραφα 10.000 σελίδων, από τα οποία προκύπτει πως διπλωμάτες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η Post.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το State Department εξέφραζε την ανησυχία του για το γεγονός ότι φάρμακα που απέστειλε η Ιταλία αποθηκεύτηκαν υπό ακατάλληλες συνθήκες και καταστράφηκαν.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν πολλές προσφορές από το εξωτερικό για την αποστολή ομάδων έρευνας και διάσωσης, καθώς και στρατευμάτων, ακόμη και την στιγμή που πολίτες της Νέας Ορλεάνης βρίσκονταν στις ταράτσες των σπιτιών τους περιμένοντας βοήθεια.

Η κυβέρνηση Μπους απέρριψε 54 από τις 77 καταγεγραμμένες προσφορές βοήθειας εκ μέρους τριών από τους σημαντικότερους συμμάχους της (του Καναδά, της Βρετανίας και του Ισραήλ), σύμφωνα με στοιχεία του State Department.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε με εκτίμηση τη βοήθεια από πολλές χώρες του κόσμου, σημειώνοντας ότι ο κυκλώνας Κατρίνα αποδείχθηκε «ένα μοναδικό συμβάν, κατά πολλούς τρόπους».

WASHINGTON POST