Πολιτική
Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 16:13

Αποστάσεις ασφαλείας Βρυξελλών, σε εγρήγορση η Αθήνα για Τουρκία

Βρυξέλλες και Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία με αφορμή την προεδρική εκλογή, και τηρούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση της Κομισιόν που καλωσόρισε μεν την πρόταση Ερντογάν για πρόωρες εκλογές, αλλά καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν τους κρατικούς θεσμούς, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο, η χθεσινή απόφαση του οποίου να ακυρώσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκάλεσε τις επικρίσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα δεν σχολιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά παρακολουθεί στενά με μεγάλο ενδιαφέρον, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε την ελπίδα «να έχουμε στα σύνορά μας μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία».

Η Τουρκία φαίνεται να οδηγείται σε εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος, και εξέφρασε την ευχή να επανέλθει άμεσα η ηρεμία και η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων στις εξελίξεις στην Τουρκία και τόνισε ότι η ανάμειξή τους αυτή, απέχει πολύ από τους κανόνες και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό πρόσθεσε, δεν βοηθά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει.

Ο κ. Παπανδρέου αφού υπογράμμισε ότι, για την Ελλάδα είναι σημαντικό να υπάρχει αξιόπιστος πολιτικός συνομιλητής και μια Τουρκία με γερά δημοκρατικά θεμέλια, επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς, διότι, όπως τόνισε, επέλεξε συνειδητά να βγάλει την Τουρκία από το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεών της, αφήνοντας τα ελληνοτουρκικά στο έλεος οποιωνδήποτε συγκυριών και αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας.