Αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα κατέγραψαν την κοινωνική ζωή της όρκας αποκαλύπτοντας άγνωστα στοιχεία για αυτόν τον κορυφαίο θηρευτή της θάλασσας.
Ο όρος που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες στην αγγλική γλώσσα, «φάλαινες δολοφόνοι», μπέρδεψε την κοινή γνώμη και οι όρκες θωρήθηκαν ένα είδος φαλαινών. Στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο είδος δελφινιών που διακρίνεται για την επιθετικότητα του και την ικανότητα του να κυνηγά και εξοντώνει ακόμη και μεγαλύτερα σε μέγεθος θαλάσσια όντα όπως μεγάλους καρχαρίες και φάλαινες.
Επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Φάλαινας (CWR) στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Βρετανία χρησιμοποίησαν drones τα οποία παρακολουθούσαν για πολλές ημέρες κοπάδια με όρκες καταγράφοντας συνεχώς τις κινήσεις και την συμπεριφορά τους. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση«Proceedings of the Royal Society B» οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματα τους που αποκαλύπτουν ότι οι όρκες έχουν αναπτύξει ένα σύνθετο πλέγμα κοινωνικών δομών και σχέσεων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η στενή φιλία.
Όπως φαίνεται οι όρκες προτιμούν να κάνουν παρέα με τα μέλη των κοπαδιών τους που έχουν ίδιο φύλο και παρόμοια ηλικία. Επίσης φαίνεται ότι οι όρκες όσο μεγαλώνουν ηλικιακά περιορίζουν την κοινωνικότητα τους ειδικά οι αρσενικές. Τα θηλυκά και τα νεαρής ηλικίας μέλη των κοπαδιών είναι πιο ενεργά κοινωνικά.
«Οι όρκες παραμένουν στο κοπάδι που γεννήθηκαν και αναπτύσσουν εκεί τις κοινωνικές τους σχέσεις. Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τα κοινωνικά δίκτυα που αναπτύσσουν οι όρκες περιορίζονταν στην παρατήρηση τους όσο βρίσκονται στην επιφάνεια και καταγραφόταν μόνο η παρουσία και συμπεριφορά όσων μελών του κοπαδιού ήταν εκείνη την στιγμή ορατά. Όμως η χρήση των drones μας επέτρεψε να δούμε λεπτομερώς τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι όρκες και μέσα στο νερό. Βλέπουμε ότι ενώ τα κοπάδια τους είναι πολύ ‘δεμένα’ κάθε όρκα προτιμά να αλληλεπιδρά και να κάνει παρέα με συγκριμένα μέλη της ομάδας. Είναι όπως όταν η μητέρα σου σε παίρνει ως παιδί σε ένα πάρτι που δεν θέλεις να πας. Μπορεί να είσαι υποχρεωμένος να πας αλλά εσύ θα επιλέξεις εκεί με ποιόν θα μιλήσεις και θα κάνεις παρέα και με ποιόν όχι» αναφέρει ο Μάικλ Βάις καθηγητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, επικεφαλής της μελέτης.