Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο και το βράδυ θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο «φουντώνουν» την αντιπαράθεση, ενώ η σημερινή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας προκάλεσε και πολιτικές κόντρες.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο και το βράδυ θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο «φουντώνουν» την αντιπαράθεση, ενώ η σημερινή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας προκάλεσε και πολιτικές κόντρες.
Κατεπείγουσα αγωγή σχετικά με τη σημερινή απεργία κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη διασφάλιση των εξετάσεων. Συγκεκριμένα ζήτησε να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 το πρωί. Από την ΑΔΕΔΥ επισημάνθηκε πως εξαιρούνται της κινητοποίησης εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. Επίσης τροποποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με σχετικές αναφορές του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, που προκάλεσαν αντιδράσεις από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπουςτου ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη και του ΚΚΕ Θ. Παφίλη.
Αψιμαχίες
Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πάντως, από τις μέχρι τώρα πολιτικές αψιμαχίες εμφανές είναι πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση επικεντρώνονται σε διαφορετικά άρθρα του νομοσχεδίου και εστιάζουν στο δικό τους… target group.
Η κυβέρνηση απευθύνεται σε ένα κοινό που επιθυμεί μεταρρυθμίσεις και κατηγορεί την αντιπολίτευση πως παραμένει κολλημένη στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και φιλοδοξεί να αναπτύξει περαιτέρω τους δεσμούς με τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Σε αυτή την κοινοβουλευτική μάχη η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που θα καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια οι «γαλάζιοι» ομιλητές υπογράμμισαν πως μια σειρά διατάξεων -που σχετίζονται με τις γονικές άδειες, με το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, με την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης κ.ά.- είναι υπέρ των εργαζομένων. Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στις αλλαγές στον λεγόμενο συνδικαλιστικό νόμο, εκτιμώντας πως ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει κουραστεί από τις συνδικαλιστικές συμπεριφορές προηγούμενων δεκαετιών και επιθυμεί αλλαγή σελίδας.
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως ο στόχος του νομοσχεδίου είναι διττός: Να στηριχθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα καθώς και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης είπε πως «ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος αλλά σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί».
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά διατάξεων που σχετίζονται με τον χρόνο εργασίας, μιλώντας για περιθωριοποίηση των συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση του οκταώρου. Παράλληλα ανεβάζει τους τόνους και κατηγορεί την κυβέρνηση πως φέρνει μνημονιακές ρυθμίσεις χωρίς μνημόνιο. Μάλιστα ετοιμάζεται για… σκληρό ροκ και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα πως «δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».
Πυρά σε μια σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο εξαπέλυσαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.