O διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Tζέιμι Ντάιμοντ, το είπε καθαρά: η τράπεζά του έχει βάλει στην άκρη ρευστό αξίας 500 δισ. δολαρίων για να το τοποθετήσει σε κατάλληλες επενδύσεις όταν τα επιτόκια θα αυξηθούν. Άρα, η τράπεζα έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για μία επικείμενη πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, την οποία ο Ντάιμοντ την τοποθετεί σε ένα εννεάμηνο, όπως ανέφερε σε χρηματοοικονομικό συνέδριο που οργάνωσε η JP Morgan, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
O διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Tζέιμι Ντάιμοντ, το είπε καθαρά: η τράπεζά του έχει βάλει στην άκρη ρευστό αξίας 500 δισ. δολαρίων για να το τοποθετήσει σε κατάλληλες επενδύσεις όταν τα επιτόκια θα αυξηθούν. Άρα, η τράπεζα έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για μία επικείμενη πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, την οποία ο Ντάιμοντ την τοποθετεί σε ένα εννεάμηνο, όπως ανέφερε σε χρηματοοικονομικό συνέδριο που οργάνωσε η JP Morgan. Άλλωστε, ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη οικονομολόγων της Deutsche Bank και εκπροσώπων των hedge funds ότι ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και οι αγορές περιμένουν να ακούσουν τι ακριβώς θα πει για τον πληθωρισμό και τη σταδιακή μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού. Παρότι δεν αναμένεται να δώσει σήμα, η λεκτική της μπορεί να φωτίσει κάποια σκοτεινά σημεία και πρωτίστως εάν έχει μεσολαβήσει κάποια αλλαγή θέσης ως προς τον πληθωρισμό. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι συζητήσεις για το εάν οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή είναι αποτέλεσμα της επανεκκίνησης των οικονομιών από την πανδημία, των σοβαρών ελλείψεων στην αλυσίδα προσφοράς ή της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων για τη μεταφορά αγαθών, που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές ναύλων. Είναι λοιπόν εύλογο να προσπαθούν οι αγορές να βγάλουν συμπεράσματα, όταν μάλιστα στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες διαβεβαιώσεις, αλλά τα μέτρα αποσύρθηκαν με το περίφημο taper tantrum του 2013 επί θητείας Μπεν Μπερνάνκι.
Οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή είναι άκρως «ευάλωτες», καθότι οι δύο στόχοι της Fed φαίνεται να έρχονται σε σύγκρουση. Από τη μία θα πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, με την αύξηση του πληθωρισμού να θέτει τη δέσμευση αυτή υπό δοκιμασία και από την άλλη θέλει να φθάσει την αγορά εργασίας σε πλήρη απασχόληση τη στιγμή που εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι περισσότερο από έναν χρόνο από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Ωστόσο, ακόμη και με λιγότερους εργαζομένους, η οικονομία δείχνει να αυξάνεται ταχύτερα του αναμενομένου και αυτό θα μπορούσε να μετατοπίσει το «κέντρο βάρους» των αποφάσεων εντός του Δ.Σ. της Fed.
Κάποιοι αναλυτές βάζουν ως χρονικό ορόσημο για την έναρξη των συζητήσεων για σταδιακή άρση των μέτρων το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στα τέλη Αυγούστου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν οι συζητήσεις τον Σεπτέμβριο.
Όλα δείχνουν ότι, αργά μεν, σταθερά δε, υπάρχει μία κινητικότητα σε επίπεδο λεκτικό. Η αρχή για την αντίστροφη μέτρηση; Το πιο ασφαλές, η παρακολούθηση της οικονομίας που προφανώς θα δείξει προς τα πού οδεύουν οι κεντρικές τράπεζες. Πολύ πιθανόν πάντως, η διαδικασία άρσης των μέτρων να μην πάρει πολλά χρόνια, όπως είχε λεχθεί αρχικά.