Στην Τουρκία έγινε μεταμφιεσμένο πραξικόπημα. Παρενέβησαν οι δικαστές με προσφυγή του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και δέχθηκαν ότι απαρτία είναι ο αριθμός των βουλευτών που ψήφισαν, κι όχι ο αριθμός των παρόντων. Αν γίνει δεκτή αυτή η απόφαση και σε επόμενους γύρους, δεν μπορεί ποτέ να βγει Πρόεδρος Δημοκρατίας στην Τουρκία.
Η κρίση στην Τουρκία υποδηλώνει ασταθείς δημοκρατικές δομές. Ο Zeyno Baran, αναλυτής στο Ινστιτούτο Hudson, σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ανέφερε ότι η τωρινή κρίση καταδεικνύει μία επικίνδυνη τάση των Τούρκων ψηφοφόρων να ψηφίζουν με ανεύθυνο τρόπο, μόνο και μόνο επειδή επαφίενται στον τουρκικό στρατό για "να τους σώσει" σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Καταδεικνύει επίσης τις δομικές ανεπάρκειες του τουρκικού αντιπροσωπευτικού συστήματος.
Για να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 10% των ψήφων. Οταν κατά τις εκλογές του 2002 μόνο δύο κόμματα εξασφάλισαν το όριο, οι εναπομείνασες έδρες κατανεμήθηκαν μεταξύ τους, παρέχοντας στο κόμμα του Ερντογάν το 66% των εδρών, ενώ είχε αποσπάσει το 34% των ψήφων.
«Υπάρχει κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης στην Τουρκία», δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Rasit Kaya, ο οποίος εκτιμά πως εξαιτίας του ορίου του 10%, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας έμεινε χωρίς εκπροσώπηση.
Το θέμα είναι ότι όποιος δεν εφαρμόζει το Σύνταγμά του και κάνει συγκαλυμμένα ή μη πραξικοπήματα, δεν τηρεί τις δημοκρατικές διαδικασίες δεν κάνει για την Ευρώπη. Ζητήματα λειτουργίας των βασικών αρχών της δημοκρατίας έχουν λυθεί προ πολλού στην Ευρώπη. Πρόκειται για την αλφαβήτα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είτε έχουν δίκιο οι κεμαλιστές, είτε οι ισλαμιστές, αυτό που αναδεικνύει η τωρινή κρίση στην Τουρκία είναι η μη λειτουργία της δημοκρατίας.
K.T.