Η Ανταρκτική ίσως δεν ανακαλύφθηκε από ευρωπαίους τον 19ο αιώνα αλλά από έναν ατρόμητο θαλασσοπόρο της Πολυνησίας τον 7ο αιώνα.
Η Ανταρκτική ίσως δεν ανακαλύφθηκε από ευρωπαίους τον 19ο αιώνα αλλά από έναν ατρόμητο θαλασσοπόρο της Πολυνησίας τον 7ο αιώνα. Μια από τις διαχρονικές διαμάχες στην κοινότητα των ιστορικών είναι για το ποιος πάτησε πρώτος το πόδι του στην Ανταρκτική. Αρχικά ως πρώτος καταχωρήθηκε ο Εντουαρντ Μπράνσφιλντ αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας που στις 30 Ιανουαρίου του 1820 έφτασε με το πλοίο του στην παγωμένη ήπειρο.
Όμως υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι δύο ή τρεις μέρες νωρίτερα είχε καταφέρει να φτάσει πρώτος στην Ανταρκτική ο Ρώσος εξερευνητής Φάμπιαν Γκότλιμπ φον Μπερλιγνγκσχάουζεν και έτσι το ζήτημα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο Μπερλιγνγκσχάουζεν πιθανότατα βρέθηκε λίγα 24ωρα νωρίτερα στην Ανταρκτική από τον Μπράνσφιλντ αλλά μάλλον εξαιτίας μίας κακής μετάφρασης στα αρχεία του Ρώσου εξερευνητή θεωρήθηκε ότι πλησίασε μεν κοντά στην παγωμένη ήπειρο αλλά δεν έφτασε τελικά στην στεριά.
Την λύση ίσως δώσει μια νέα μελέτη ερευνητικής ομάδας από την Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με την μελέτη εκείνος που έφτασε πρώτος στην Ανταρκτική ήταν ένας Πολυνήσιος φύλαρχος μια χιλιετία νωρίτερα από τους άλλους δύο διεκδικητές της ανακάλυψης της.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Πρισίλα Γουέχι, καθηγήτρια Βιολογίας της Διατήρησης στο Πανεπιστήμιο Otago μελέτησαν τοπικούς μύθους των Μαορί και τους συνδύασαν με τις αστρονομικές και ναυτικές γνώσεις των κατοίκων της Πολυνησίας αλλά και με διαφόρων ειδών ευρήματα όπως απεικονίσεις και σκαλίσματα σε διάφορα αντικείμενα και επιφάνειες.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 650 μ.Χ ο Χούι Τε Ρανγκιόρια, αρχηγός της φυλής που ζούσε στο νησί Ραροτόγνκα, το μεγαλύτερο του συμπλέγματος των Νησιών Κουκ, ξεκίνησε μαζί με τους συντρόφους του ένα ταξίδι προς τα νότια. Ο Ρανγκιόρια που ήταν εξαιρετικός ναυτικός έφτασε στον Νότιο Ωκεανό συναντώντας τα παγόβουνα, τα θαλάσσια θηλαστικά και γενικότερα το οικοσύστημα της περιοχής.
Ο Ρανγκιόρια ονόμασε την θάλασσα που συνάντησε Te tai-uka-a-pia που σημαίνει «ο παγωμένος ωκεανός». Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Ρανγκιόρια και το πλήρωμα του προσέγγισαν την παγοκρηπίδα Ross στην νότια πλευρά της Ανταρκτικής η οποία είναι και η μεγαλύτερη παγοκρηπίδα της ηπείρου.
«Το ταξίδι του Ρανγκιόρα στην Ανταρκτική είναι μέρος της ιστορίας της φυλής Ngāti Rārua και η ιστορία αυτή εμφανίζεται σε πολλές απεικονίσεις» αναφέρει η Γουέχι. Δεδομένου ότι οι Πολυνήσιοι ήταν δεινοί θαλασσοπόροι και τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι διέσχιζαν με σχετική ευκολία πολύ μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό η πιθανότητα να έφτασαν κάποια στιγμή και στην Ανταρκτική είτε για λόγους εξερεύνησης είτε αναζητώντας νέα περιοχές ψαρέματος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.