Κόσμος
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 10:37

Ανατολικό Τιμόρ: Την Τετάρτη ο β' γύρος των εκλογών

Μεθαύριο Τετάρτη διεξάγεται στο Ανατολικό Τιμόρ, τη φτωχότερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του προέδρου Ζανάνα Γκουσμάο, με τον πρωθυπουργό Ζοζέ Ράμος Χόρτα να έχει το πλεονέκτημα έναντι του 56χρονου αντιπάλου του και υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος Φρετιλίν, Φραντσίσκο Γκουτιέρες.

Ο Χόρτα, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1996, κέρδισε στον πρώτο γύρο το 22% και υπολείπεται κατά έξι μονάδες του αντιπάλου του αλλά διαθέτει την υποστήριξη των πέντε από τους έξι συνολικά προεδρικούς υποψηφίους που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Φερνάντο ντε Αραούχο που είχε έλθει τρίτος με 19%.

Τόσο ο 59χρονος Ράμος Όρτα όσο και ο πρόεδρος Γκουσμάο είναι πρώην μέλη του Φρετιλίν, το οποίο ανήκει στην αριστερά και βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 24 χρόνια. Και οι δύο αποχώρησαν εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η χώρα σε μονοκομματικό κράτος. Μάλιστα ο Γκουσμάο ίδρυσε δικό του κόμμα και θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία εναντίον του Φρετιλίν στις εκλογές που θα γίνουν στις 30 Ιουνίου με αναλογικό σύστημα.

Το Ανατολικό Τιμόρ ήταν πορτογαλική αποικία μέχρι το 1975 αλλά έγινε ουσιαστικά ανεξάρτητό το 2002 καθώς στο μεταξύ διεκδικήθηκε ένοπλα από την Ινδονησία.

Στις πρώτες εκλογές μετά από την ανεξαρτησία το Φρετιλίν πήρε το 57% και τις 55 από τις 88 έδρες στη βουλή αλλά στο μέσο της περυσινής χρονιάς, ο ηγέτης του κόμματος και τότε πρωθυπουργός Μάρι Αλκατίρι αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των ταραχών που απειλούσαν να καταστήσουν την χώρα ακυβέρνητη έχοντας προκαλέσει το θάνατο δεκάδων πολιτών. Την πρωθυπουργία ανέλαβε ο μέχρι τότε υπουργός εξωτερικών, Ράμος Όρτα αλλά την τάξη στην χώρα αποκατέστησε διεθνής ειρηνευτική δύναμη 3.000 ανδρών υπό την ηγεσία της Αυστραλίας, που εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της ασφάλειας ενώ δημιουργείται ο νέος στρατός και συστήνεται η νέα αστυνομία. Από τότε περίπου 100.000 άτομα εξακολουθούν να διαμένουν σε αυτοσχέδια στρατόπεδα προσφύγων.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, στον οποίο, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, δε σημειώθηκαν επεισόδια, ψήφισε το 81% των 522.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.