«Σε Υπουργείο Εργοδοσίας μετατρέπετε το Υπουργείο Εργασίας. Οι διεθνείς συμβάσεις αποτελούν τη βιτρίνα για να καλύψετε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που χτυπάει την εργασία, τους μισθούς και τα δικαιώματα», Αυτό τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια για το εργασιακό νομοσχέδιο στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
«Σε Υπουργείο Εργοδοσίας μετατρέψατε το Υπουργείο Εργασίας. Οι διεθνείς συμβάσεις αποτελούν τη βιτρίνα για να καλύψετε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που χτυπάει την εργασία, τους μισθούς και τα δικαιώματα», Αυτό τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια για το εργασιακό νομοσχέδιο στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Μεταξύ άλλων η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε:
« Οι διεθνείς συμβάσεις και η Ευρωπαϊκή Οδηγία, η κύρωση των οποίων αποτελεί υποχρέωση της χώρας, αποτελούν τη βιτρίνα για να καλύψετε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που χτυπάει την εργασία, τους μισθούς και τα δικαιώματα. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει στον κόσμο της εργασίας. Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων, που τοποθετήθηκαν στην ακρόασή, όσοι εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους, αλλά και οι μικρομεσαίοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος εκφράστηκαν με πολύ αρνητικό τρόπο και απορριπτικά για το νομοσχέδιο.
Την αγανάκτηση των εργαζομένων θα την δει η κυβέρνηση και θα λάβει το μήνυμα αύριο στη γενική απεργία.
Εμπάθεια δείχνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε τον Ιούλιο του ‘19: πώς θα χτυπήσει τους εργαζομένους, τους μισθούς, τη συλλογική διαπραγμάτευση και με αυτό το νομοσχέδιο να βάζει την ταφόπλακα.
Με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης καταλύεται το 8ωρο. Θεσπίζεται για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο της Ελλάδας – κάτι που δεν έγινε ούτε στη μνημονιακή εποχή. Και ό,τι και να πείτε, ό,τι και να γράψετε, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο εργαζόμενος θα εκβιαστεί και είτε θα υποκύψει είτε θα απολυθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Υπονομεύετε την προοπτική των συλλογικών συμβάσεων, γιατί πλέον θα επικρατήσει η ατομική σύμβαση. Και επειδή πρέπει να μιλάμε με επιχειρήματα. Δεν βρισκόμαστε σε τηλεοπτικά παράθυρα και δεν κάνουμε μονολόγους. Δεν είναι δυνατόν να λέτε και υπάρχει μία σύγχυση και την καλλιεργείτε και εσείς ως κυβέρνηση, ότι δεν θα υπάρξει μείωση αποδοχών. Οι άνθρωποι που εργάζονται ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι θα εργαστούν 2 ώρες παραπάνω και θα πληρωθεί με ρεπό. Ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να πληρώνει με ρεπό τις ανάγκες για το σπίτι του, για το ενοίκιό του, για τα παιδιά του, για τα ψώνια του. Αυτή είναι η αλήθεια. Και θα καταντήσει ένα θλιβερό ανέκδοτο αυτή η ιστορία με την πληρωμή σε ρεπό, αν δεν ήταν τραγικό!
Διπλασιάζετε τις φθηνές υπερωρίες. Τί μας είπατε; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνει τις παράνομες υπερωρίες! Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 6.000.000 υπερωριακές ώρες ελέγχθηκαν, πληρώθηκαν πρόστιμα και οι αντίστοιχες αμοιβές στους εργαζόμενους. Θυμίζω επίσης ότι όταν αναλάβατε την κυβέρνηση, μειώσατε τα πρόστιμα, πέραν της απαξίωσης του ΣΕΠΕ, και μόλις εκδηλώθηκε η πανδημία, αναστείλατε και την προαναγγελία των υπερωριών. Άρα, μην κατηγορείτε εμάς ότι ζητάμε παράνομες υπερωρίες. Αυτή η εντατικοποίηση της εργασίας έχει κόστος για την υγεία και σε κάθε περίπτωση, αν ευνοεί κάποιον, είναι μόνο την εργοδοσία. Σίγουρα δεν ευνοεί και τους ανέργους. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα από όλες τις τοποθετήσεις των φορέων, όπου με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θα έχουμε μία μείωση περίπου 40.000 νέων προσλήψεων από την εφαρμογή αυτής της εντατικοποίησης της φθηνής υπερωρίας.
Επίσης, ποια είναι η σκοπιμότητα την ειδική διάκριση που κάνετε όσον αφορά τις υπερωρίες των εργαζομένων στις μεταφορές, τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και φορτηγών; Ανοίγετε παράθυρο παραβατικότητας σε αυτό τον κλάδο που τόσο έχει χτυπηθεί από την πανδημία; 15 μέρες μετά να μπορεί ο εργοδότης να ανακοινώνει τις υπερωρίες; Είναι προκλητικό!
Διακεκομμένο ωράριο στη μερική απασχόληση - πλήρης ελαστικοποίηση. Χτυπάει τις γυναίκες, τους νέους, που είναι κατεξοχήν στη μερική απασχόληση, αλλά κάνει και κάτι πολύ πιο ύπουλο ανοίγετε το δρόμο για την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας.
Προστασία των απολύσεων: Δεν νομίζω να υπάρχει πιο ειρωνικός τίτλος από αυτόν. Σας τα είπαν όλοι οι φορείς και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Αφαιρείτε την τελευταία ασπίδα του εργαζόμενου από τότε που καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή τη δικαιοσύνη. Ακόμη και αν δικαιωθεί να μην μπορεί ο εργαζόμενος να επαναπροσληφθεί, να μην μπορεί να πάρει τους μισθούς υπερημερίας, αλλά να λάβει κάποια αποζημίωση και μάλιστα αν δύναται η επιχείρηση και ο εργοδότης να τη δώσει. Είναι ντροπή να αποκαλείτε προστασία των απολύσεων τη διάλυση του δικαίου της καταγγελίας, που στη χώρα μας ισχύει 100 χρόνια.
Για το ΣΕΠΕ. Υπάρχει παραβίαση και του άρθρου 22 του Συντάγματος, το οποίο είναι σαφές: η προστασία της εργασίας είναι ευθύνη του κράτους. Το ΣΕΠΕ δεν είναι ΑΑΔΕ, δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός. Σας το είπανε όλοι οι φορείς Εσείς το αντιμετωπίζετε σαν έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό και το αποψιλώνετε ταυτόχρονα.
Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Πώς μπορεί να λειτουργήσει όταν δεν θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός; Επίσης, δεν είναι πανάκεια γιατί ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος, όπως τώρα ο εργοδότης μπορούσε να γράφει άλλα πράγματα από αυτά που γίνονταν στις υπερωρίες, με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί να επιβάλει, στον εργαζόμενο, με δική του ευθύνη να δηλώνει στην ψηφιακή κάρτα ό,τι του υπαγορεύσει. Τα τεχνικά μέσα βοηθούν και σαφώς πρέπει να τα αξιοποιούμε. Προϋποθέτουν όμως έλεγχο και πολιτική βούληση.
Τα θέματα της τηλεργασίας: Θετικό ότι φέρνετε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση ένα θεσμικό πλαίσιο. Εμείς το ζητάμε 14 μήνες τώρα, γιατί διαμορφώθηκαν τετελεσμένα στην αγορά εργασίας. Η τηλεργασία θα μείνει στη ζωή μας μετά την πανδημία, αλλά πρέπει να προβλέπετε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η τηλεργασία να μην γίνει το όχημα της πλήρους ελαστικοποίησης.
Όσον αφορά τις πλατφόρμες: Θετικό ότι φέρνετε κάποιες ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες. Όμως προβλέπεται ότι όσοι απασχολούνται στις πλατφόρμες δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις της εξαρτημένης, μισθωτής εργασίας. Το αντίστροφο πρέπει να γίνει! Εσείς είστε Υπουργός Εργασίας, πρέπει να καλύψετε τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, ως κατά τεκμήριο μισθωτούς.
Εκεί βέβαια που διαλύετε τα πάντα είναι το συλλογικό εργατικό δίκαιο, το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και την απεργία. Οπισθοδρομείτε τη χώρα, το λαό και τους εργαζομένους σε πολύ σκοτεινές εποχές. Μας πάτε πίσω στον νόμο 330/76, στην εποχή της δίωξης των συνδικαλιστών, των απαγορεύσεων της απεργίας και καταλύετε όσα με αγώνες και θυσίες είχαν κατοχυρωθεί ως στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας. Αμφισβητείτε βασικές δημοκρατικές και κοινωνικές αρχές. Αμφισβητείτε τυν αυτοτέλεια των εργατικών σωματείων. Θέτετε όσους περιορισμούς μπορείτε να σκεφτείτε για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας. Με το άρθρο 23 του Συντάγματος που αναφέρεται το δικαίωμα της απεργίας, δημιουργείται τεκμήριο υπέρ της απεργίας και όχι υπέρ της απεργοσπασίας! Δεν νοείται να φέρνετε όλες τις διατάξεις που υπονομεύουν το δικαίωμα της απεργίας για να ευνοήσετε την απεργοσπασία. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος αυτό που νομοθετείτε για τις διώξεις των συνδικαλιστών. Έρχεστε εδώ, με κάθε τρόπο, να εκφοβίσετε με μετάθεση, με απόλυση, καταργείτε την αντίστοιχη επιτροπή που υπήρχε για την προστασία των συνδικαλιστών, περιορίζετε αυτήν την προστασία, με στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων για να μην διεκδικούν, να μην μπαίνουν στα σωματεία. Θεσπίζετε και την αστική ευθύνη και τους απειλείτε με εξοντωτικές οικονομικές συνέπειες.
Είναι φανερό ότι είναι ένα νομοσχεδίου αντικοινωνικό, αντιδραστικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό. Καταδικάζει τον κόσμο της εργασίας να δουλεύει περισσότερο και να αμείβεται λιγότερο. Καταδικάζει και τους ανέργους να μην μπορούν να ορθοποδήσουν και να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Καταδικάζει τη συλλογική δράση, προστασία, και διεκδίκηση των εργαζομένων. Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτό το νομοσχέδιο το καταψηφίζουμε και ζητάμε την απόσυρσή του ως απαράδεκτο. Το καταδικάζει και το καταψηφίζει η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Και αυτό το μήνυμα θα το λάβετε αύριο στη γενική απεργία.