Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι στο κρατίδιο Κάγια της Μιανμάρ έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, ανάμεσά τους και «αδιάκριτες επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας» εναντίον αμάχων, και τώρα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και τις κακουχίες.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι στο κρατίδιο Κάγια της Μιανμάρ έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, ανάμεσά τους και «αδιάκριτες επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας» εναντίον αμάχων, και τώρα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και τις κακουχίες.
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στην κρίση μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με καθημερινές κινητοποιήσεις στις πόλεις και συγκρούσεις στις μεθοριακές περιοχές μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων μειονοτικών ομάδων, κάποιες από τις οποίες σχηματίστηκαν πριν μερικές εβδομάδες.
«Η κρίση μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους πέρα από τα σύνορα για να αναζητήσουν ασφάλεια, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Ο οργανισμός κάλεσε τις πλευρές «να αναλάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα και τις προφυλάξεις για να προστατεύσουν τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές».
Εξάλλου ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι όσοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στο κρατίδιο Κάγια έχουν άμεση ανάγκη από καταφύγιο, τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη, ενώ κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτούς στους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.
Η Κάγια, που συνορεύει με την Ταϊλάνδη, είναι μία από τις πολλές περιοχές που οι Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις --ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχημάτισαν πρώην βουλευτές και αντιφρονούντες—επιτέθηκαν εναντίον του στρατού της Μιανμάρ, ο οποίος απάντησε κάνοντας χρήση βαρέων όπλων και με αεροπορικές επιδρομές, αναγκάζοντας τους κατοίκους να καταφύγουν στα γύρω δάση.
«Οι βίαιες επιθέσεις που εξαπολύονται αδιακρίτως απειλούν τις ζωές πολλών χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στο κρατίδιο Κάγια», τόνισε ο Τόμας Άντριους, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ.
«Θα είμαι ωμός: μαζικοί θάνατοι από λιμό, ασθένειες και τις κακουχίες, σε επίπεδα που δεν έχουμε δει μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, ενδέχεται να σημειωθούν στο κρατίδιο Κάγια, αν δεν αναληφθεί αμέσως δράση», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ακτιβίστρια στο κρατίδιο Κάγια κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε πολλούς εκτοπισμένους, ανάμεσά τους και σε αυτούς που βρίσκονται σε μια περιοχή ανατολικά της πόλης Ντεμόσο, περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του κρατιδίου, τη Λόικάου.
Η ίδια πρόσθεσε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες στρατιώτες συνέλαβαν τρεις ανθρώπους που προσπάθησαν να προσφέρουν βοήθεια στους εκτοπισμένους.
Επίσης σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και εκτός από τρόφιμα υπάρχει άμεση ανάγκη για υλικά για την κατασκευή καταφυγίων και πετρέλαιο, τόνισε η ακτιβίστρια, η οποία απηύθυνε έκκληση για την παροχή διεθνούς βοήθειας.
Από την πλευρά της η Ταϊλάνδη, η οποία ανησυχεί για τη μαζική εισροή προσφύγων από τη Μιανμάρ, εξέφρασε την ανησυχία της για τις συγκρούσεις στη γειτονική χώρα και κάλεσε τη χούντα να εφαρμόσει το σχέδιο πέντε σημείων το οποίο κατήρτισε η Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters