Κόσμος
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 23:05

Μόσχα εναντίον ΕΕ - Τι λέει για την αλλαγή σχεδίων πτήσης προκειμένου να παρακαμφθεί η Λευκορωσία

Η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά στην πίεση από πλευράς Δύσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό, ο οποίος είναι, μεταξύ άλλων, και «χειριστής» πολλών ελληνορωσικών θεμάτων, καθώς και των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς.

Η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά στην πίεση από πλευράς Δύσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό, ο οποίος είναι, μεταξύ άλλων, και «χειριστής» πολλών ελληνορωσικών θεμάτων, καθώς και των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς.

«Εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε εχθρικές εκδηλώσεις, είτε πρόκειται για κυρώσεις, είτε για απόπειρες στρατιωτικής πίεσης, φυσικά θα απαντάμε και θα υπερασπιζόμαστε σκληρά τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Α.Γκρουσκό στο περιθώριο του συνεδρίου «Αναγνώσεις Πριμακόφ», προς τιμήν του επιφανούς πολιτικού της Σ.Ένωσης και της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υψηλόβαθμο διπλωμάτη οι σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ έχουν βρεθεί «στο σημείο μηδέν, το οποίο δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε εμπρός» και κατά την εκτίμησή του «η σημερινή κατάσταση πραγμάτων έρχεται σε αντίθεση με τα βαθύτερα συμφέροντα των ίδιων των Ευρωπαίων», γι' αυτό και «αυξάνεται η συναίσθηση ότι είναι μη φυσιολογικές οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ».

Σχολιάζοντας ειδικότερα την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί γύρω από τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ο Α.Γκρουσκό εκτίμησε ότι από μόνη της η απόφαση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, «δημιουργεί απειλή για τους πελάτες τους», διότι καταργείται μια δοκιμασμένη διαδρομή, απολύτως ασφαλής, την οποία ακολουθούσαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πτήσεις καθημερινά.

Ωστόσο η Μόσχα θα ικανοποιήσει τα αιτήματα αλλαγής των σχεδίων πτήσης, που έχουν ρωσικούς προορισμούς, μόνο, που αυτό δεν μπορεί να συμβεί «με ένα χτύπημα των δακτύλων, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν ορισμένοι εταίροι μας, οι οποίοι αρχικά λαμβάνουν ορισμένες αποφάσεις, αλλά, προφανώς, δεν μπορούν να σκεφθούν ούτε δύο βήματα μπροστά», είπε ο Α.Γκρουσκό, επιμένοντας ότι για λόγους ασφαλείας χρειάζονται πολλές διαδικασίες και συνεννοήσεις ώστε να αντικατασταθούν τα υπάρχοντα σχέδια πτήσης και να βρεθούν νέα slot.

Ως παράδειγμα «δαιμονοποίησης» της Ρωσίας από τη Δύση, ο Ρώσος αν. υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την πρόθεση της Μόσχας να συνεργαστεί «ανοιχτά και έντιμα», ώστε να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή και απολύτως αποπολιτικοποιημένη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τη χρήση των εμβολίων, ωστόσο «ακόμη κι αυτή δαιμονοποιήθηκε και παρουσιάστηκε ως άλλο ένα εργαλείο ρωσικής πολιτικής επιρροής».

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Α.Γκρουσκό είπε στους δημοσιογράφος ότι «η Ρωσία ήταν έτοιμη όχι μόνο να πουλήσει τα εμβόλιά της, αλλά και να συνεργαστεί στην παραγωγή τους και να μεταβιβάσει τεχνολογία της» και διαπίστωσε ότι «κρίνοντας από το σε ποιο βαθμό αυξάνεται το ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και σε χώρες της ΕΕ, για συνεργασία μαζί μας στον τομέα αυτό, αποτελεί παρ' όλ' αυτά απόδειξη του ότι φύτρες λογικής διαπερνούν αυτό το μπετοναρισμένο έδαφος».

Σύμφωνα με τον Α.Γκρουσκό η επιδείνωση της στρατιωτικής κατάστασης στην Ευρώπη είναι τεχνητή, καθώς κατά την εκτίμησή του «ο ψυχρός πόλεμος έπρεπε να μείνει στο παρελθόν, ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν κατόρθωσε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες στον τομέα της ασφάλειας και επέστρεψε στην "πηγή", στην αναγκαιότητα να υπερασπιστεί τα μέλη του από την απειλή εξ Ανατολών». Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», επικαλούμενο τις δηλώσεις του Α.Γκρουσκό στο συνέδριο «Αναγνώσεις Πριμακόφ», σήμερα ουσιαστικά «επιβάλουν στη Ρωσία μια ημερήσια διάταξη, που έπρεπε να παραμείνει κάπου στην αρχή της δεκαετίας του 1950 του περασμένου αιώνα.

Ο αραβολόγος Γεβγκένι Πριμακόφ (1929-2015), υπήρξε δημοσιογράφος, ακαδημαϊκός, διπλωμάτης, βουλευτής, διευθυντής υπηρεσιών πληροφοριών, υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ και θεωρείται ένας από τους θεμελιώδεις «εμπνευστές» της εξωτερικής πολιτικής, που ακολουθεί η Ρωσία κατά την περίοδο της προεδρίας Β.Πούτιν και εκ των εισηγητών της θεωρίας του «τέλους της μονοπολικότητας» και του «πολυπολικού κόσμου».

Πηγή: ΑΜΠΕ