Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 12:30

Ο μυστηριώδης βράχος στο ηλιακό μας σύστημα είναι ίσως ένα παγόβουνο υδρογόνου

Νέα θεωρία για το Οουμουαμούα που από UFO και αστεροειδής τώρα καταγράφεται ως παγόβουνο υδρογόνο

Πριν από τέσσερα χρόνια εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα ένας διαστημικός βράχος που προκάλεσε πονοκεφάλους στους επιστήμονες. Αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για αυτόν και τώρα πέφτει στο τραπέζι μια ακόμη. Τα χαρακτηριστικά του διαστημικού αντικειμένου (σχήμα, ταχύτητα, τροχιά, σύνθεση κ.α.) ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτά των άλλων διαστημικών βράχων που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα.

Όπως διαπιστώθηκε ήταν ένας αστεροειδής που ταξίδεψε από κάποιο αστρικό σύστημα και εισήλθε στο δικό μας. Το πεπλατυσμένο σχήμα του έκανε πολλούς ακόμη και διάσημους επιστήμονες να θέσουν θέμα εξωγήινων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνητό και όχι φυσικό αντικείμενο πιθανώς κάποιου είδους διαστημόπλοιο που εγκαταλείφθηκε και κυκλοφορεί ελεύθερο πλέον στο Διάστημα.

Το αντικείμενο αυτό ονομάστηκε Οουμουαμούα («Αγγελιαφόρος από μακριά» στη γλώσσα της Χαβάης) και αφού η επιστημονική κοινότητα ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για διαστημικό βράχο και όχι για… UFO επόμενες παρατηρήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κομήτη, μέρος του οποίου εξαερώθηκε μετά το πέρασμα κοντά από τον Ήλιο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ και του Πανεπιστημίου του Σικάγο υποστηρίζουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ότι Οουμουαμούα δεν είναι ούτε διαστημόπλοιο, ούτε αστεροειδής, ούτε κομήτης αλλά ένα παγόβουνο υδρογόνου όπως το χαρακτηρίζουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ανέπτυξαν αυτή την θεωρία το αντικείμενο αυτό σχηματίστηκε σε συνθήκες υπερβολικά χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης σε ένα τεράστιο μοριακό σύννεφο από συσσωρεύσεις σκόνης και αερίων. Τα μοριακά νέφη αποτελούν εκκολαπτήρια των άστρων. Υποστηρίζουν επίσης ότι αυτό το κοσμικό παγόβουνο έχει ηλικία 35 εκατ. ετών και υποδεικνύουν ως τόπο δημιουργίας του ένα μοριακό νέφος που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από την Γη.