Το προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα εντοπίζει καρκίνους που εντοπίζονται δύσκολα με εξαιρετική ακρίβεια.
Επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Penn κατασκεύασαν ένα μηχανισμό που ανιχνεύει δύσκολα εντοπίσημους καρκίνους. Πρόκειται για μια «ηλεκτρική μύτη» που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη η οποία σύμφωνα με τους κατασκευαστές της μπορεί να εντοπίζει την παρουσία του καρκίνου από δείγματα αίματος με ποσοστό επιτυχίας 95%.
Η «μύτη» διαθέτει νανοαισθητήρες οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένες αναθυμιάσεις δειγμάτων αίματος οι οποίες υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος, καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών αλλά και κυττάρων από καλοήθεις όγκους.
Το εργαλείο αυτό μπορεί να εντοπίζει όλους τους ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια του καρκίνου σε λιγότερο από 20 λεπτά όταν οι άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα και ειδικά οι βιοψίες απαιτούν πολλές ημέρες ή και εβδομάδες για να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μιμείται τον μηχανισμό της όσφρησης των ανθρώπων και της αναγνώρισης από τον εγκέφαλο των οσμών. Δοκίμασαν το εργαλείο τους σε περίπου εκατό άτομα με τα ποσοστά επιτυχούς διάγνωσης να πλησιάζουν το απόλυτο.
«Βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικά στάδιο των πειραμάτων αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μπορέσαμε να εντοπίζουμε όγκους τόσο σε προχωρημένο όσο και σε αρχικό στάδιο. Στόχος είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε έτσι το σύστημα ώστε να προστεθεί στα διαγνωστικά εργαλεία της στάνταρτ εξέτασης αίματος ώστε να μπορεί κάποιος να μαθαίνει με εύκολο και γρήγορο τρόπο αν συμβαίνει κάτι» αναφέρει ο Τσάρλι Τζόνσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν το σύστημα έτσι ώστε να εντοπίζει στα δείγματα του αίματος μια ομάδα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που έχουν υψηλή τάση ατμών σε συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πτητικές οργανικές ενώσεις VOC που απελευθερώνονται από ιστό και από πλάσμα ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών είναι διαφορετικές από εκείνες που απελευθερώνονται από άτομα που έχουν καλοήθεις όγκους.