Κόσμος
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 12:15

Η γαλλογερμανική συμμαχία στη φαρμακοβιομηχανία σκαλώνει στην αποχώρηση της Μέρκελ

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η Γερμανία και η Γαλλία «έψησαν» ένα σχέδιο στοχεύοντας στον επαναπατρισμό της ιατροφαρμακευτικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η Γερμανία και η Γαλλία «έψησαν» ένα σχέδιο στοχεύοντας στον επαναπατρισμό της ιατροφαρμακευτικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Ωστόσο, λιγότερο από 12 μήνες αργότερα, η πρωτοβουλία έχει βρει τοίχο, αναφέρει το Bloomberg.

Στη Γερμανία η φετινή χρονιά είναι χρονιά εκλογών και η επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού έχει βαλτώσει την προσπάθεια, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις εξελίξεις στο θέμα.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς οι ιδέες του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την αναδιοργάνωση της Ευρώπης παρασύρονται από την επικαιρότητα.

Ενώ οι συνομιλίες για την πρωτοβουλία συνεχίζονται δεν υπάρχει καθόλου δυναμική, με το Βερολίνο να παρακωλύεται από το εκκρεμές τέλος της 16χρονης θητείας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, οι δύο κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μόνο για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

«Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να συνεργαστούν πολύ στενά ως μάθημα έχοντας πάρει το μάθημα μετά  την πανδημία», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο τον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού που είχαν προσελκύσει οι ΗΠΑ και ειδικά η Ασία την τελευταία δεκαετία.

Το σχέδιο ήταν η δημιουργία του του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Important Project of Common European Interest» για την προώθηση της καινοτομίας που επιτρέπει την ευρύτερη χρήση των κρατικών ενισχύσεων.

Ο τομέας αυτός ήταν μια προφανής επιλογή για βαθύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ μετά την αποκάλυψη σοβαρών ελλείψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο στόχος ήταν η υποστήριξη νέων μονάδων για την παραγωγή προϊόντων από δοκιμαστικούς σωλήνες μέχρι λιπίδια για τα εμβόλια, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την αυτονομία της περιοχής στη διαδικασία.

Ωστόσο, στην ΕΕ, ακόμη και οι κοινές πρωτοβουλίες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής μπορούν να βρουν εμπόδια από τις ανταγωνιστικές ατζέντες και τη γραφειοκρατία, κάτι που αναδεικνύει  τις σημαντικές προσπάθειες που χρειάζονται οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες του μπλοκ να γίνει παγκόσμιος παίκτης, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας, μαζί με μια σειρά από άλλες κοινές πρωτοβουλίες από την παραγωγή μπαταριών σε ημιαγωγούς και το cloud computing.

Αλλά ο Αλτμάιερ είναι επίσης στενός σύμμαχος της Μέρκελ, και παραμερίζεται καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες της στρέφονται προς μια πιο ελεύθερη προσέγγιση της αγοράς. Το πιο ξεκάθαρο σημάδι ήρθε όταν ο υποψήφιος για την καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ,  διόρισε τον Φρίντριχ Μερτς  υπεύθυνο για να επιβλέπει την οικονομική πολιτική του κόμματος.

 

Ο πρώην διευθυντής της BlackRock είναι της σκληρής γραμμής και υποστηρίζει τα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας και κατά συνέπεια είναι πιο σκεπτικός όσον αφορά την οικονομική συνεργασία με τη Γαλλία. Η ανάληψή του αφήνει τον Αλτμάιερ με ελάχιστο χώρο για να σημειώσει μια σημαντική πρόοδο στους τελευταίους μήνες της θητείας του.

Η Μέρκελ και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν τον Μάιο με επιστήμονες και αξιωματούχους της ιατρικής βιομηχανίας για να συζητήσουν πώς να αποφύγουν τις ελλείψεις στο μέλλον.

Η κυβέρνηση δημιούργησε επίσης μια ειδική ομάδα που επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών εταιρειών και βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετούς παραγωγούς για πιθανές συνεργασίες, όπως είπε ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα.

Το αδιέξοδο του Βερολίνου οδήγησε σε απογοήτευση στο Παρίσι. Υπάρχει σαφής γνώση του το πόσο αδύναμη μπορεί να είναι η πρόσβαση σε ιατρικές προμήθειες μετά την κίνηση των ΗΠΑ να «παγώσουν» τις εξαγωγές εμβολίων νωρίτερα φέτος. Και υπάρχει η ανησυχία ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τέτοιες «τρύπες» στο μέλλον.

Με τις συνομιλίες για την ίδρυση κοινών ιατρικών hubs, οι προσπάθειες του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να ξεκινήσει η διαδικασία έχουν «κολλήσει» στην απελπισία.

Νωρίτερα τον Μάιο, μοιράστηκε την ιδέα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί με τη συγχώνευση γαλλικών και γερμανικών φαρμακευτικών εταιρειών, προτρέποντας τον Αλτμάιερ να δείξει θάρρος και να βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει ​τα εμπόδια, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη συνομιλία τους.

Ο Αλτμάιερ θα μπορούσε να προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα χαμόγελο και μια ευγενική άρνηση, παρατηρώντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ωθεί τις εταιρείες σε εταιρικές σχέσεις, αναφέρει το Bloomberg.

naftemporiki.gr