Πολιτική
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 17:01

Στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας το διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος Spitfire MJ755

Τελετή υποδοχής του αεροσκάφους Spitfire MJ755 σήμερα στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Τελετή υποδοχής του αεροσκάφους Spitfire MJ755 σήμερα στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης κι ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρόντες ήταν επίσης η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, κι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ίκαρος, Πήτερ Λιβανός.

Το επετειακό αεροσκάφος «Spitfire», το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ανακατασκευή του αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Ίκαρος».

Το διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορίας ξεκίνησε την πορεία του από τη Μεγάλη Βρετανία, ανεφοδιάστηκε στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, και από το Μπρίντεζι προσγειώθηκε αρχικά στο αεροδρόμιο «Ιω. Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Άραξου και αργότερα έφτασε στο Τατόι

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε λόγο για «άλλη μία μέρα σπουδαία για την Πολεμική Αεροπορία, με ένα ειδικό ιστορικό πρόσημο», για «μία θρυλική πτητική μηχανή, ίσως το πιο φημισμένο μαχητικό που πέταξε ποτέ, το “Spitfire”, που φέρει τα ελληνικά χρώματα, τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ένα μαχητικό το οποίο στην ουσία κέρδισε τη Μάχη της Αγγλίας και συνέβαλε αποφασιστικά στην τελική πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. "Ποτέ τόσο λίγοι δεν είχαν κάνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς" είχε πει τότε ο Ουΐστον Τσώρτσιλ. Και σήμερα ξαναθυμόμαστε ότι εκείνοι οι λίγοι είχαν ως βασικό μέσο για να πολεμήσουν αυτό εδώ το αεροπλάνο, το καταπληκτικό "Spitfire"» επισήμανε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη τους συντελεστές, «ιδίως έναν επιφανέστατο Έλληνα του εξωτερικού, τον κ. Πήτερ Λιβανό, του οποίου η αγάπη για την αεροπλοΐα και την προσπάθεια αναστήλωσης παλιών ιστορικών αεροσκαφών μετουσιώθηκε σε εθνική προσφορά».

Ο υπουργός χρησιμοποίησε τα λόγια του πιλότου που πέταξε το «Spitfire"», λέγοντας: «Αυτό το αεροπλάνο έχει τη δική του ενέργεια, προσπαθήστε να πετάξετε μαζί του».

Όπως τόνισε, το ελληνικό «Spitfire» θα πετάξει στους ελληνικούς ουρανούς και «θα πιστοποιήσει για μια ακόμα φορά ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι πάντα παρούσα. Η Ιστορία συνεχίζεται και εξελίσσεται κι είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της ισχυρής παρουσίας, του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Αυτός ο αγώνας - που είναι και δικός μας - είναι διαρκής και εντατικός. Δεν σταματά ποτέ και δεν θα σταματήσει ποτέ, όπως και η ιστορία εξελίσσεται».