Κόσμος
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 12:24

Βρετανία: Έκκληση των επιστημόνων να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

Οι επιστήμονες στη Βρετανία απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση Τζόνσον να επισπεύσει τους εμβολιασμούς επιταχύνοντας τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων για την Covid-19 και να καθυστερήσει τη χαλάρωση των περιορισμών του lockdown στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου προκιμένου να αντιμετωπιστεί η διασπρά των κρουσμάτων και ιδίως η ινδική μετάλλαξη.

Οι επιστήμονες στη Βρετανία απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση Τζόνσον να επισπεύσει τους εμβολιασμούς επιταχύνοντας τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων για την Covid-19 και να καθυστερήσει τη χαλάρωση των περιορισμών του lockdown στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου προκιμένου να αντιμετωπιστεί η διασπρά των κρουσμάτων και ιδίως η ινδική μετάλλαξη.

Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617.2, συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία και θεωρείται ότι οδηγεί σε αύξηση των περιπτώσεων. Πιστεύεται ότι είναι και τα δύο πιο μεταδοτικά από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, η οποία είχε προηγουμένως κυριαρχήσει, και κάπως πιο ανθεκτική στα εμβόλια Covid, ιδιαίτερα μετά από μία δόση.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει ορισμένους επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι η χώρα βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός τρίτου κύματος, το οποίο, παρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, καλώντας να επαναξιολογηθεί η άρση των μέτρων που είναι προγραμματισμένη σε τρεις εβδομάδες.

Η Βρετανική Ιατρική Ένωση κάλεσε τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να τιμήσει τη δέσμευσή του να άρει μέτρα που βασίζονται σε «δεδομένα, όχι ημερομηνίες» και είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσει στο τέταρτο στάδιο του χάρτη πορείας «καθώς τα πιο πρόσφατα δεδομένα μπορούν να εξεταστούν επιστημονικά».

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου του BMA, Δρ Τσαντ Ναγκπόλ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ένα «πρόωρο» τέλος όλων των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε κύμα λοιμώξεων που «θα υπονόμευαν την υπηρεσία υγείας μας» και θα αναιρούσε όλη την πρόοδο. «Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

Οι Εργατικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αποσπάται από την αναταραχή που προέκυψε από τους ισχυρισμούς του Ντόμινικ Κάμινγκς την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζον Άσγουορθ, ο σκιώδης υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την επανέναρξη της 21ης ​​Ιουνίου ήταν η «υπουργική ανικανότητα».

Προς την επίσημη ανακοίνωση που αναμένεται στις 14 Ιουνίου σχετικά με το τι θα συμβεί την επόμενη Δευτέρα 21/6, ζητήθηκε από κυβερνητικούς επιστήμονες της ομάδας για την πανδημία να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο η παραλλαγή της Ινδίας και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κρούσματα εάν αρθούν οι περιορισμοί. Σύμφωνα με πηγή Νο 10, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τα δεδομένα.

Αντιδράσεις από τον κλάδο της φιλοξενίας

Οι εκκλήσεις για περαιτέρω καθυστέρηση στη μείωση των περιορισμών αντιμετωπίστηκαν με ανησυχίες από τον τομέα της φιλοξενίας. Η Κέιτ Νίκολς, διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής φιλοξενίας, δήλωσε στο BBC News ότι το να μην αρθούν τα μέτρα θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο. Είπε ότι πολλοί λειτουργούσαν με δυναμικότητα 60% και «αιμορραγούν οικονομικά». Μια καθυστέρηση θα τους «ωθούσε πιο κοντά στο γκρεμό της επιχειρηματικής αποτυχίας», πρόσθεσε.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν τη μείωση του χάσματος μεταξύ του διαστήματος των δύο δόσεων του εμβολίου σε οκτώ εβδομάδες για όλους τους ενήλικες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων. Οι προσπάθειες για την πρώτη δόση σε άλλους ενήλικες έχουν αυξηθεί, ιδίως σε περιοχές με υψηλά επίπεδα της ινδικής μετάλλαξης.

Ο καθηγητής Λόρενς Γιανκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Warwick, είπε στον Guardian ότι ενώ ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης έχει μεν ως αποτέλεσμα μια ισχυρότερη και μακρύτερη προστατευτική ανοσοαπόκριση, αλλά είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι δεύτερες δόσεις καθώς η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική.

«Η σημασία του πλήρους εμβολιασμού γίνεται πλέον πιο εμφανής με δεδομένα πραγματικού κόσμου που δείχνουν πώς προστατεύει από μόλυνση και εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα δεύτερες δόσεις», είπε.

Ο καθηγητής Ντάνι Άλτμαν, ειδικός στην ανοσολογία των μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College London, υποστήριξε επίσης την επιτάχυνση των δεύτερων δόσεων πέρα ​​από τις ομάδες προτεραιότητας, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για την τρέχουσα κατάσταση.

«Όταν μιλάμε για ένα τρίτο κύμα… εννοούμε ξανά την επαναφορά της κατάστασης, όπως συνέβη σε εμάς με την παραλλαγή του Kent. Έχοντας φτάσει τόσο μακριά, είναι κρίμα να μην κάνουμε τη δουλειά σωστά », είπε. «Είμαι ενοχλημένος που μπορεί να μπαίνουμε σε ένα σχέδιο για να ανεχτούμε τον ιό με τέτοιο κόστος, ενώ άλλες χώρες στοχεύουν στην εξάλειψη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η συζήτηση ήρθε καθώς δεδομένα από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger, το οποίο παρακολουθεί τις παραλλαγές που εντοπίστηκαν σε θετικά δείγματα Covid μέσω αλληλουχίας γονιδιώματος, αποκάλυψε ότι η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί περαιτέρω σε όλη την Αγγλία.

Ενώ τμήματα της βορειοδυτικής Αγγλίας, όπως το Μπόλτον και το Μπλάκμπερν με τον Ντάργουεν, είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως σημεία που έχει εξαπλωθεί η ινδική μετάλλαξη, τα δεδομένα δείχνουν ότι τις δύο εβδομάδες έως τις 22 Μαΐου εμφανίστηκε σε περιοχές τόσο μακριά όσο η Κορνουάλη - αν και οι αριθμοί σε αυτές τις περιοχές παραμένουν χαμηλοί. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν θετικά δείγματα Covid που αναλύθηκαν για γενική παρακολούθηση, αλλά όχι αυτά που σχετίζονται με ταξίδια.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είπε: «Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές για τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων για να βοηθήσουμε στον έλεγχο της εξάπλωσης των παραλλαγών Covid-19 και να σπάσουμε γρήγορα τις αλυσίδες μετάδοσης».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian