Κόσμος
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2007 10:19

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ πως σε περίπτωση που ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008, θα τον υποστηρίξει, ενώ σε αντίθετη περίπτωση φαίνεται να επιλέγει περισσότερο το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα του υποψηφίου που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές, το τί αναφέρει έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που ετοιμάστηκε ύστερα από επαφές μελών της σε Κύπρο και Τουρκία, η ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, η κατάκτηση του Κυπέλλου από την Ανόρθωση και τα αποτελέσματα της Γιουροβίζιον είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανοίγουν πόρτες στα τ/κ ‘διαβατήρια’» αναφέρει πως άκρως αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών της Βρετανικού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Μαϊου 2007. Σύμφωνα με την έκθεση τα διαβατήρια του ψευδοκράτους γίνονται δεκτά από 4 χώρες, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Πακιστάν. Αλλού γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει συμφωνήσει και έχει υποσχεθεί στον Γιαννάκη Ομήρου, εάν επανεκλεγεί τον προσεχή Φεβρουάριο, να τον προτείνει για τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ, όταν θα λήγει η θητεία του Μάρκου Κυπριανού.

«Το Θάρρος» με κύριο τίτλο «’Κλωτσιά’ της ΕΔΕΚ σε Χριστόφια» αναφέρει πως «κλωτσιά» στην προοπτική ενδεχόμενης στήριξης της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια δίνει η ΕΔΕΚ μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Πολιτικού της Γραφείου. Το κόμμα ανακοίνωσε, διά του Προέδρου του, πως σε περίπτωση που ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέλθει ως υποψήφιος, θα τον υποστηρίξει, ενώ σε αντίθετη περίπτωση φαίνεται να επιλέγει περισσότερο το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου. Αλλού αναφέρει πως στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 3.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε στέγες ευγηρίας σε ολόκληρη την Κύπρο, αφού σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση της επταήμερης προθεσμίας που θέτει ο παγκύπριος σύνδεσμος ιδιοκτητών στεγών ευγηρίας, καταγγέλλοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά.

O «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «ΕΒΓΑΛΑΝ Τ-ΑΣΣΟ, κόκκινο στο ΑΚΕΛ» αναφέρει πως σε μια αιφνιδιαστική – και ενδεχομένως προμελετημένη – κίνηση τακτικής, το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή του στην Πάφο να προτείνει στην ΚΕ του Κινήματος στις 10 Ιουνίου την υποστήριξη της επανεκλογής του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στην τραγωδία στο αρδευτικό κανάλι της Αχέλειας, με το θάνατο τριών ατόμων, και στις οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας για περίφραξη του καναλιού και κάλυψη των εξόδων της μεταφοράς των σορών στη Συρία.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «’Η Ο ΤΑΣΣΟΣ ‘Η ΕΓΩ» και υπότιτλο «Αυτόνομα, αν δεν υπάρξει συμφωνία» αναφέρει πως αιφνιδίασε χθες η ΕΔΕΚ και με κίνηση ματ έστειλε το μήνυμα προς το μεγάλο εταίρο: ‘H o Τάσσος ή ο Γιαννάκης Ομήρου. Πρώτη επιλογή για το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος εάν επαναδιεκδικήσει την προεδρία. Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή για μελέτη και έγκριση. Αλλού αναφέρει πως η Ανόθρωση ανακηρύχθηκε κυπελλούχος Κύπρου, κερδίζοντας την Ομόνοια στον τελικό με 3-2.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Με τη δύναμη της καρδιάς» γράφει πως ο τετραπληγικός Κυριάκος Κυριάκου, παρά τη σχεδόν ολική τετραπληγία του εδώ και κοντά μισό αιώνα, εδώ και τρεις δεκαετίες ζωγραφίζει με το στόμα, αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις. Τώρα επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με τον άνθρωπο της ζωής του, που γνώρισε λόγω … λάθους του γραφείου εργασίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως δημόσιοι υπάλληλοι ενημερώνονται κατόπιν εορτής για θέσεις που μπορούν να διεκδικήσουν στην ΕΕ αλλά και για θέσεις που καταλαμβάνονται αποκλειστικά από Κύπριους δημόσιους υπαλλήλους στην ΕΕ ή στην Κοινοπολιτεία, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στους δημόσιας υπαλλήλους.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Γιατί όχι υποψήφιος από το ΑΚΕΛ» αναφέρει πως το μήνυμα ότι δεν μπορεί να αποκλείεται ή να προσεγγίζεται δογματικά, τόσο από το κόμμα όσο και από τους συνεργάτες του, το ενδεχόμενο στήριξης υποψηφίου από το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, έστειλε, χθες, ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού αναφέρει πως αύριο θα ενημερωθούν επίσημα οι κοινότητες του Ακάμα για τους σχεδιασμούς και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατοίκων της Ινιας.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων