Κόσμος
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2007 18:20

Δεν έμεινε μόνο στην υπόσχεση εκπλήξεων

Σε μια εποχή όπου η ιδεολογία αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα, η έκπληξη έχει μεγαλύτερη σημασία από την ουσία. Ο νέος γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί τη συντηρεί, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιμένοντας στο προεκλογικό του σύνθημα «αλλαγή» και ρήξη με το παρελθόν.

Ο Φρανσουά Μιτεράν έλεγε πως «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Ο Σαρκοζί, καίτοι πολιτικός της πόλωσης, και μάλιστα συνειδητοποιημένος, ξέρει να τα διαχειρίζεται, καθώς θεωρεί πιο σημαντική την αποτελεσματικότητα από τη συναίνεση.

Ο Νικολά Σαρκοζί πρόσφερε την θέση του υπουργού Εξωτερικών στον Υμπέρ Βεντρίν (στη φωτογραφία), παλιό γνώριμο στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους της εξουσίας, Σοσιαλιστή βετεράνο με αντιαμερικανικά διαπιστευτήρια και πρώην σύμβουλο του Φρανσουά Μιτεράν.

Ο Βεντρίν, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών από το 1997 έως το 2002, φέρεται να ανταποκρίθηκε, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα Ηλύσια Πεδία.

Η προοπτική να ηγηθεί ο Βεντρίν του υπουργείου Εξωτερικών έχει εξοργίσει τους Σοσιαλιστές και καταπλήξει τον διπλωματικό κόσμο, ακριβώς επειδή είναι ο αρχιτέκτονας του δόγματος της ανάσχεσης του «οδοστρωτήρα της αμερικανικής ισχύος». «Οι Αμερικανοί είναι αποικιοκράτες με αποστολή να προσηλυτίσουν τον κόσμο. Ξέχασαν τα διδάγματα της Ιστορίας και η Ευρώπη πρέπει να τους τα ξαναθυμίσει», είχε υποστηρίξει. Επιπλέον, οι απόψεις του φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις φιλο-ατλαντικές θέσεις του Σαρκοζί.

Εχουν όμως και κοινά σημεία. Και οι δύο έχουν διακηρύξει ότι «η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκό κράτος». Ο κ. Βεντρίν είχε ταράξει και με τις δηλώσεις του το 2000 περί μεταβλητής γεωγραφία στην Ε.Ε. «Η ζώνη του ευρώ είναι πολύ μεγάλη για να αποτελέσει σκληρό πυρήνα. Γι' αυτό προτείνω τη δημιουργία πολλών πυρήνων που δε θα περιέχουν πάντα τις ίδιες χώρες και θα διαφέρουν ανάλογα με το θέμα. Αυτό ονομάζω μεταβλητή γεωγραφία».

Ο Σαρκοζί έχει προσεγγίσει τον Βεντρίν και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς στο πλαίσιο του σχεδίου του να σχηματίσει μία ολιγομελή κυβέρνηση με μεγάλο πολιτικό εύρος. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είχε υποσχεθεί εκπλήξεις και δεν έμεινε μόνο στις ρητορικές υποσχέσεις. Η επιλογή Βεντρίν κρίνεται ως ευφυής, αφού θα διασφαλιστεί η συνέχεια της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, επιτρέποντας παράλληλα στον Γάλλο Πρόεδρο να εισάγει καινοτομίες.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε στον Βεντρίν ότι τόσο αυτός, όσο και άλλα στελέχη που πιθανώς θα στρατολογηθούν από τον Σαρκοζί για να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, θα διαγραφούν από το κόμμα εφόσον αποδεχθούν την σχετική πρόταση.

Υ.Γ. Μεγάλη αδυναμία στους υπουργούς του Μιτεράν φαίνεται ότι έχει ο Σαρκοζί. Σήμερα ο γαλλικός Τύπος αναφέρει ως επικρατέστερο για το ΥΠΕΞ το σοσιαλιστή πρώην υπουργό Υγείας και Ανθρωπιστικής Δράσης Μπερνάρ Κουσνέρ, εκ των συνιδρυτών των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», που είχε ταχθεί υπέρ της «ανάμιξης σε υποθέσεις τρίτης χώρας για λόγους ανθρωπιστικούς» (βλ. Κόσοβο στα τέλη της δεκαετίας του '90).

Κ.Τ.