Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid και τον τρόπο εφαρμογής του στην Ελλάδα. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και από Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών, ενώ επιταχύνονται και οι ρυθμοί της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων στα νησιά για να υποδεχτούν τους τουρίστες Covid free.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid και τον τρόπο εφαρμογής του στην Ελλάδα. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και από Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών, ενώ επιταχύνονται και οι ρυθμοί της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων στα νησιά για να υποδεχτούν τους τουρίστες Covid free.
Η επίσημη παρουσίαση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid αναμένεται σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε η κ. Πελώνη, «η Ελλάδα είναι έτοιμη. Η επίσημη εφαρμογή (σ.σ.: στην Ευρώπη) θα γίνει την 1η Ιουλίου», διευκρινίζοντας ωστόσο πως η χώρα μας σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα, συνεργαζόμενη με άλλες χώρες που είναι ήδη έτοιμες. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας χρησιμοποιεί ήδη πιλοτικά το Green Pass, που αφορά είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης. Το νέο πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει κάτι παρόμοιο, δηλαδή θα είναι μια ενιαία βάση δεδομένων που θα δείχνει εάν ο κάτοχός του «έχει εμβολιαστεί, έχει ασθενήσει ή έχει αρνητικό τεστ».
Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, που ήδη διανέμονται δωρεάν, ένα για κάθε εβδομάδα, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι αποτελούν βασικό εργαλείο προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, καιροφυλακτεί και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα με εντατικούς ρυθμούς, για όσους διαμένουν ή εργάζονται σε 19 νησιά και είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, έτσι ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό πλήρης εμβολιαστική κάλυψη σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα και να είμαστε ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Συμπλήρωσε επίσης πως το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-34.
Ανεβοκατεβαίνει η θετικότητα
Την ίδια στιγμή τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφει ο ΕΟΔΥ καθημερινά δείχνουν μια εικόνα «ασανσέρ», καθώς ανεβοκατεβαίνουν χωρίς να έχουν μια σταθερότητα. Και μπορεί προχθές να είχαμε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας με 2,97%, ωστόσο χθες Πέμπτη ανέβηκε και πάλι στις 3,93%, ενώ και τα νέα κρούσματα, παρόλο που έγιναν λιγότερα τεστ από προχθές, ήταν αυξημένα. Συγκεκριμένα την Τετάρτη έγιναν 50.992 τεστ και είχαμε 1.517 νέα κρούσματα και την Πέμπτη σε 48.437 τεστ είχαμε 1.905 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 396.970. Ελαφριά μείωση διασωληνώσεων καταγράφηκε χθες από 547 που ήταν την Τετάρτη σε 540. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν και πάλι στις 206. Οι νέοι θάνατοι μειώθηκαν στους 39 χθες, ενώ ο συνολικός αριθμός από την έναρξη της πανδημίας έφτασε στις 11.955.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης επεσήμανε ότι στα μέσα Ιουνίου λογικά θα σπάσουμε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων και θα αρχίσουμε να καταγράφουμε λιγότερα καθημερινά.
Καλοκαίρι χωρίς μάσκα;
Το ερώτημα που τίθεται απ’ όλους είναι πότε θα βγάλουμε τις ενοχλητικές μάσκες. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό εμβολιασμού. Σύντομα, όπως είπε, θα τις αφαιρέσουμε για τους εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους εσωτερικούς χώρους πρέπει να χτίσουμε τείχος ανοσίας στο 75%. Τόνισε επίσης ότι οι νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν πολύ γρήγορα αντισώματα και με τον πρώτο εμβολιασμό και αυτό είναι θετικό στοιχείο.