Πολιτική
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2007 16:27

Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για Ταμεία - ΣΥΝ: Εξεταστική για τα ομόλογα

Πρόταση νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με την οποία προτείνεται η κάλυψη των απωλειών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, προτείνεται η κατάργηση κάθε διάταξης «που επιτρέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα», η αξιοποίηση των αποθεματικών με την τοποθέτηση τους μόνον σε τίτλους του δημοσίου, με εγγυημένη απόδοση, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαριά και ανθυγιεινά στα 55 και στα 50 αντίστοιχα, και τέλος σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση, με κατώτερο βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, και κατώτερη σύνταξη τα 1.050 ευρώ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με το ζήτημα των ομολόγων, παρουσιάστηκε το μεσημέρι. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, συναντήθηκε με την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, αρνείται να δώσει «κρίσιμα στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με τα αποθεματικά των ταμείων», και πρόσθεσε ότι στην πρόταση του ΣΥΝ για Εξεταστική Επιτροπή περιλαμβάνεται «η εξέταση των επενδύσεων των αποθεματικών των Ταμείων την τελευταία δεκαετία, είτε μέσω της αγοράς ομολόγων είτε μέσω της αγοράς μετοχών στο χρηματιστήριο, αλλά και σε ιστορικό βάθος από τη δεκαετία του ’50, με τις άτοκες ή με τις ευτελούς επιτοκίου αναγκαστικές τραπεζικές καταθέσεις».