Κοινωνία
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 22:55

Ουκρανία: Το Κίεβο επικρίνει το ΝΑΤΟ γιατί δεν επιτάχυνε την ένταξη της χώρας

Η Ουκρανία επέκρινε σήμερα το ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι δεν έκανε τίποτα για να επιταχύνει την ένταξή της παρά τις μεγάλες εντάσεις με τη Ρωσία, η οποία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της.

Η Ουκρανία επέκρινε σήμερα το ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι δεν έκανε τίποτα για να επιταχύνει την ένταξή της παρά τις μεγάλες εντάσεις με τη Ρωσία, η οποία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της.

Μιλώντας στο Κίεβο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γενική γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Χέλγκα Σμιντ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κούλεμπα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι ευγνώμων στην Ατλαντική Συμμαχία για την "ανοιχτή πόρτα" της στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

"Όμως, δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο για την εφαρμογή αυτής της απόφασης", δήλωσε με αποδοκιμασία, καθώς η Ουκρανία εξέφρασε την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από το 2008.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει τον Απρίλιο από την Ατλαντική Συμμαχία να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της χώρας του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο μόνος τρόπος για τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται από το 2014 μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είχε απευθύνει αυτό το αίτημα την ώρα που η Μόσχα είχε αναπτύξει σχεδόν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας και στην προσαρτημένη Κριμαία, επισήμως για στρατιωτικές ασκήσεις. 'Εκτοτε, οι δυνάμεις αυτές αποσύρθηκαν.

Ωστόσο, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι απρόθυμες να δεχτούν την Ουκρανία στη Συμμαχία, της οποίας η ένταξη μπορεί να εκληφθεί από τη Ρωσία ως σοβαρή απειλή στα σύνορά της.

Ο Κούλεμπα κατήγγειλε ξανά σήμερα την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην προσκαλέσει την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να είναι παρών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

"Δεν καταλαβαίνουμε πώς είναι δυνατόν να μην προσκληθεί η Ουκρανία και γιατί δεν είναι δυνατόν να βρούμε ένα κατάλληλο σχήμα για τη συμμετοχή της Ουκρανίας στη φετινή σύνοδο κορυφής", δήλωσε.

Ωστόσο, είπε ότι περιμένει, όπως η Γεωργία, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία, να λάβει πρόσκληση φέτος στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη, το πρώτο επίσημο βήμα για μια χώρα να γίνει μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP